Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ponderea energiei regenerabile va ajunge la 44% până în 2035, în România. Strategia energetică, modificată

Publicat

Ponderea energiei regenerabile va ajunge la 44%, până în 2035. Ministerul Energiei a modificat strategia energetică și a mărit, în ultima variantă a documentului, ținta pentru energia regenerabilă care trebuie atinsă la nivelul anului 2023.

Potrivit documentului publicat vineri pe site-ul ministerului, ponderea surselor regenerabile în consumul de energie va ajunge de 44% în 2035, respectiv 73% în 2050.

În varianta inițială a strategiei, înainte a fi dezbătută public, ținta era de 41,1% în 2035 și 86,1% în 2050, față de o pondere de 24,4% în 2020, scrie Hotnews.ro.

Documentul a fost pus în luna iunie în dezbatere publică, iar acum Ministerul Mediului trebuie să decidă dacă are sau nu nevoie de aviz de mediu.

Strategia a fost concepută în așa fel încât să evite procedurile îndelungate pe care le presupune obținerea unui aviz de mediu.

Din acest motiv, mai scriu jurnaliștii publicației amintite, din document lipsesc proiecte energetice punctuale, nefiind menționate numele acestora și făcându-se referiri vagi asupra lor.

Care sunt sursele de energie regenerabilă

Sursele de energie regenerabilă sunt acele surse de energie care se regenerează natural și sunt practic inepuizabile pe termen lung. Iată principalele surse de energie regenerabilă:

Energia solară provine de la soare și poate fi captată folosind panouri solare fotovoltaice (care transformă lumina în electricitate) sau colectoare solare (care transformă lumina în căldură).

Energia eoliană este produsă prin conversia energiei cinetice a vântului în energie electrică folosind turbine eoliene.

Energia hidroelectrică este generată prin utilizarea fluxului de apă, de obicei prin construirea de baraje, pentru a mișca turbinele care produc electricitate.

Include și energia mareelor și a valurilor, care se bazează pe mișcarea apei marine.

Energia geotermală provine din căldura internă a Pământului. Aceasta poate fi folosită pentru a genera electricitate sau pentru încălzirea directă a clădirilor prin intermediul pompelor de căldură geotermale.

Biomasa se referă la materiale organice (cum ar fi lemnul, resturi agricole, și deșeuri organice) care pot fi arse sau transformate în biocombustibili (cum ar fi biogazul sau biodieselul) pentru a genera energie.

Aceste surse de energie sunt considerate sustenabile și prietenoase cu mediul deoarece nu epuizează resursele naturale și au un impact mai redus asupra mediului înconjurător în comparație cu sursele de energie fosilă, cum ar fi petrolul, cărbunele și gazele naturale.

Foto: Arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement