Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Porcul de Crăciun: Precizări oficiale ale autorităților din Alba, în legătură cu regulile de achiziție, transport și sacrificare

Publicat

Apropierea Crăciunului îi face pe mulți dintre români să se gândească deja la achiziționarea unui porc.

Atenție însă, sunt o serie de reguli pe care trebuie să le respecte comercianții, dar și cumpărătorii, mai ales dacă îi sacrifică în regim propriu. 

Comercializarea porcilor vii, crescuți în gospodăriile populației, între persoane fizice, se poate realiza cu respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, au transmis autoritățile, la solicitarea Alba24.

Condițiile de vânzare, transport, mișcare, identificare și sacrificare a porcilor: 

Crăciun 2022: vânzarea și cumpărarea porcilor. Precizări oficiale

”Dacă o persoană dorește să achiziționeze un porc dintr-o gospodărie a populației trebuie să se asigure că respectiva gospodărie are un cod de exploatație, iar animalul achiziționat este identificat cu crotalie și înregistrat în baza națională de date.

De asemenea și cumpărătorul trebuie să aibă un cod de exploatație deschis, astfel încât să fie asigurată trasabilitatea suinei comercializate.

Deținătorul de animale, care dorește să vândă porcul, trebuie să anunțe, în prealabil, medicul veterinar de liberă practică împuternicit, din circumscripția în care se află.

Medicul veterinar va opera mișcarea porcului în baza națională de date și va elibera un formular de mișcare.

Astfel, mișcarea porcilor din exploatație (din gospodăriile populației) se poate realiza doar după înștiințarea medicului veterinar de liberă practică împuternicit care are încheiat contract cu DSVSA Alba pentru efectuarea unor acțiuni sanitare veterinare”, a transmis directorul executiv al DSVSA Alba, dr. Vasile Spînu.

Transportul porcilor achiziționați din gospodăriile populației:

Pe distanțe mai mari de 50 de kilometri, transportul porcilor se realizează cu autovehicule autorizate sanitar-veterinar pentru transport animale vii.

Pe distanțe mai scurte de 50 de kilometri, porcii pot fi transportați în autoutilitare care îndeplinesc condițiile de bunăstare (animalul/animalele trebuie să fie protejat/e de intemperii, pereții laterali să nu permită evadarea. Porcii trebuie să aibă suficient spațiu și să nu sufere de pe urma transportului etc).

Transportul porcilor dintr-un județ în altul se realizează după solicitarea și emiterea unui aviz interjudețean de transport (la DSVSA județeană).

Mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate.

Crăciun 2022: Condiții de sacrificare a porcului

După sacrificarea suinei, cumpărătorul anunță medicul veterinar de liberă practică împuternicit din circumscripția de care aparține asupra sacrificării animalului.

Se recoltează probe (în principal pilierii diafragmatici) pentru efectuarea examenului trichineloscopic, ocazie cu care predă și crotaliile porcului care va fi scos din baza națională de date (ca fiind sacrificat pentru consum uman).

Medicul veterinar eliberează un buletin privind efectuarea examenului trichineloscopic cu rezultatul testului.

Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate, fiind destinate consumului familial.

Sacrificarea porcilor din gospodărie şi consumarea acestora în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate, poate cauza îmbolnăviri grave. Efectuarea examenului trichineloscopic este obligatorie. Carnea va fi consumată doar după ce probele examinate vor fi negative pentru Trichinella spp.

Restricții

Porcul nu poate fi vândut dacă localitatea în care este crescut se află în zona de protecție sau supraveghere a pestei porcine africane.

Zona afectată (protecție și supraveghere) de PPA se calculează pe o rază de 10 kilometri din punctul în care este confirmat focarul, la porcul domestic, respectiv pe o rază de 13 kilometri în cazul porcului mistreț.

Din cauza situației epidemiologice cauzate de PPA, vânzarea de porci în târgurile de animale este interzisă.

Respectarea măsurilor de biosecuritate

Identificarea porcilor cu crotalie și înregistrarea lor în baza națională de date sunt obligatorii.

Porcii trebuie ținuți în spații închise, fără a intra în contact cu alți porci, mistreți sau domestici.

Porcii nu trebuie hrăniți cu resturi menajere.

Responsabilizarea crescătorilor de porci și respectarea obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare a animalelor au un rol mare în vederea prevenirii răspândirii pestei porcine africane.

Controale în trafic

Având în vedere că în perioada premergătoare Crăciunului sunt comercializați mai mulți porci decât de obicei, se vor intensifica controalele în trafic, iar persoanele care nu respectă legislația vor fi sancționate, conform legislației în vigoare.

Foto: Pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax