Connect with us
Advertisement

Actualitate

Portret de academician: George Barițiu, părintele publicisticii românești. 150 de ani ai Academiei române sărbătoriți la Blaj

Publicat

george baritiu „Academia Română și Blajul”, volum ce va fi lansat la Blaj, în 2 iunie, include prezentarea biografiei și operei a 40 de academicieni care au studiat, au predat sau au călăuzit turma Bisericii Române Unite cu Roma în orașul școlilor. Zece dintre aceste personalități au fost dascăli la Blaj, trei au fost președinți ai Academiei, tot trei s-au numărat printre fondatorii instituției în 1866.

Aniversarea a 150 de ani de la înființarea Academiei va fi celebrată în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, începând cu ora 18.00.

George Barițiu (1812-1893), academician, dascăl al Blajului, părintele publicisticii românești

„Mie nu mi-e frică de viitor, dar să apucăm prezentul cu toate brațele”. Această afirmație cu siguranță l-a caracterizat pe cel care, dintre toți academicienii Blajului, iese în evidență: George Barițiu. El a fost unul dintre fondatorii Academiei Române, vice-președinte (1887-1888) și președintele acesteia în 1893. De Blaj îl leagă anii de școală. Aici a fost, elev, student și, pentru scurt, timp profesor de fizică. Se pregătea să devină preot, asemeni tatălui și bunicului său, dar a ales cariera didactică și a plecat la Brașov. Dar nu a fost numai dascăl. A fost publicist și om politic. A vrut să formeze, să informeze și să reformeze. A participat la Adunarea Naţională din 3/15 mai 1848 de pe Câmpia Libertăţii din Blaj, a format un partid, a reprezentat românii în Parlamentul de la Pesta şi în Senatul Imperial de la Viena.

„În perioada 1868-1889 a fost redactor al revistei Transilvania. A iniţiat cele dintâi spectacole de teatru în limba română din Ardeal. S-a numărat printre fondatorii ASTRA (Asociaţiunea Transilvană pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român), fiind cel dintâi secretar (1861-1888) şi preşedinte al acesteia (1888-1893).

Datorită Asociaţiunii ASTRA, la a cărei conducere s-a aflat până la sfârşitul vieţii, s-a înfiinţat Gimnaziul de Fete la Sibiu, s-a editat Enciclopedia Română, în trei volume, s-au organizat expoziţii de industrie casnică şi meşteşuguri la Sibiu şi Braşov, s-au pus bazele Muzeului de Istorie şi Etnografie şi a Bibliotecii ASTRA la Sibiu şi a început editarea colecţiei Biblioteca populară.”

Faptul că teatru are o misiune educativă și politică sau păstrarea tradiției sunt idei promovate acum mai bine de un veac de cel care a fost părintele publicisticii românești. George Barițiu s-a stins din viață în 1893, dar proiectele începute de el au continuat, ideile lui au dat roade până astăzi.

fragmente citate din volumul „Academia Română și Blajul”, Editura Buna Vestire, 2016, Blaj

Citeşte şi Portret de academician: Timotei Cipariu, părintele filologiei române. 150 de ani ai Academiei române sărbătoriți la Blaj

Vezi şi Portret de academician: Vasile Suciu, mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma. 150 de ani de la înființarea Academiei, celebrați la Blaj

Citeşte şi 2 iunie: 150 de ani de la înființarea Academiei, celebrați la Blaj. Alexandru Borza, unul dintre dascălii din Mica Romă, întemeietorul geobotanicii în România

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement