Connect with us
Publicitate

Actualitate

Portret de academician: Vasile Suciu, mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma. 150 de ani de la înființarea Academiei, celebrați la Blaj

Publicat

Vasile_Suciu Blaj, orașul în care dascăli au fost academicieni, devine spațiul unei sărbători importante, în ziua de 2 iunie. Aniversarea a 150 de ani de la înființarea Academiei va fi celebrată în Catedrala Sfânta Treime, începând cu ora 18.00. Cu această ocazie, Mitropolia Română Unită cu Roma publică un volum omagial dedicat celor 40 de academicieni care, de-a lungul timpului, fie s-au născut, au studiat sau au predat în micul oraș de pe malul Târnavei.

La evenimentul prezidat de cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Alba Iulia Făgăraș, membru de onoare al Academiei, vor lua parte Ionel Valentin Vlad, președintele Academiei, Emil Burzo, președintele filialei Cluj a Academiei, întregul Sinod al Bisericii Române Unite cu Roma, IPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, membru de onoare al Academiei Române și alți invitați.

Un academician – dascăl al Blajului, Vasile Vodă al aşezămintelor de cultură”, mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, a fost Vasile Suciu (1873-1935), membru de onoare al Academiei Române (1919).

Numit de Iorga „Vasile cel Mare“, Vasile Suciu a fost elev, profesor și arhiereu al Blajului. Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din 1920, el a fost un nou ctitor al orașului. Eforturilor sale se datorează înălțarea clădirilor monumentale Institutul Recunoștiinței (azi Colegiul Național „I.M. Clain“), Școala Normală de Învățători (azi Liceul „Timotei Cipariu“) și Liceul comercial de băieți (azi Muzeul Blajului).

institutul recunostiintei „Blajul avea: seminar preoţesc, liceu, şcoală normală, şcoli primare, lăsate de înaintaşi. Eu credeam că am datoria să le întregesc cât mai neîntârziat cu celea cerute de timpurile avansate. Se cerea şcoala de agricultură… În legătură cu orfelinatul am introdus un curs de gospodărire casnică pentru fete, ca, măcar prin viitoarele soţii şi mame, să putem ajuta ridicarea ţărănimii noastre… Aşa a răsărit „Şcoala de menaj”. Mai întâi la Obreja, apoi la Blaj.” fragment din volumul „Academia Română și Blajul”, Editura Buna Vestire, 2016, Blaj.

Îndată ce a ajuns în Scaunul mitropolitan, primul gând al Vlădicului Vasile a fost să construiască noi şcoli la Blaj şi să facă din orăşelul de la întâlnirea Târnavelor un neasemănat centru al culturii şi al creşterii religioase.

Rareori s’a putut vedea într’un mod atât de caracteristic, îmbinate într’un suflet, dragostea de Biserică şi dragostea de şcoală ca la (…) marele ierarh care a fost Vasile Suciu (…). O singură credinţă întrupată în două preocupări, două posibilităţi de acţiune pentru a traduce în faptă ceeace izvora dintr’o simţire caldă, dintr’o convingere adâncă de ceea ce trebuia să fie datoria unui ierarh care păstoreşte nu numai o turmă de credincioşi dar şi o naţiune cu tradiţii şi cu drepturi în trecut, în prezent şi viitor. Aceasta este noua menire a Blajului.”, fragment din volumul „Academia Română și Blajul”.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate