Connect with us
Advertisement

Eveniment

Poți fi localizat prin apel la 112 doar dacă îți instalezi o aplicație. Proiectul promis de MAI zace la sertar

Publicat

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a explicat că, în situaţia unui apel la 112, nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Ca să poți fi localizat în urma unui apel de urgență prin 112, ar trebui să ai instalată o aplicație pe telefon. Iar proiectul anunțat de Ministerul de Interne prin care instituţiile ar putea localizeze să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruţi nu a fost pus încă în dezbatere publică.

Problema localizării apelanților la 112 a intrat mai mult în atenția opiniei publice, încă de la accidentul aviatic din Apuseni din 2014, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion. De atunci, STS a reuşit să dezvolte doar o aplicaţie prin care să localizeze mai uşor un apel telefonic. Însă aplicația „Apel 112” trebuie instalată de către utilizatori și puțini știu de ea, potrivit Digi24.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a comunicat vineri că, în situaţia unui apel la 112, nu identifică locul telefonului şi nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Potrivit sursei citate, „toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului”.

Citește și VIDEO: REVOLTĂ la Caracal! Ucigașul Alexandrei Măceșanu a fost scos din curte și protejat cu ajutorul jandarmilor

Prin Aplicaţia „Apel 112”, STS poate identifica, cu precizie de până la 16 metri, locul din care este făcut un apel telefonic la 112. Pentru a folosi această aplicaţie, utilizatorii trebuie să aibă serviciul de date activat pe abonamentul sau cartela pre-paid pe care o deţin.

Vezi și „Apel 112”: Localizare GPS a apelantului, posibilă prin aplicaţia de urgenţă lansată de STS

Însă sunt și excepții în acest caz. Aplicația nu transmite automat localizarea dacă numărul de telefon nu aparţine unui operator mobil din România, daca nu există acoperire a operatorului care deţine numărul de telefon sau dacă telefonul este în Roaming.

Aplicația poate fi fi descărcată şi instalată pe telefonul mobil din Google Play şi App Store.

În altă ordine de idei, proiectul anunțat în aprilie de fostul ministru de Interne Carmen Dan, prin care instituțiile ar putea să-i localizeze prin telefon pe cei dispăruţi, se află în continuare în consultare internă la Ministerul Afacerilor Interne.

surse: digi24.ro, sts.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement