Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Povestea inedită a Obeliscului din Alba Iulia: construit din diurna pe o zi a parlamentarilor și din donații

Publicat


Deşi trecem foarte des pe lângă el, ca parte a unui peisaj urban pe care abia îl mai observăm, ştim foarte puţine lucruri despre unul dintre cele mai interesante monumente din Alba Iulia: Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Un mare număr de elemente inedite apar în cartea albaiulianului Cristian Cransnaveţ, dedicată monumentului. De exemplu, obeliscul a costat de câteva ori mai mult decât a fost estimat iniţial, iar farul din vârf nu a mai fost montat niciodată. De asemenea, pentru construcţia lui au donat foarte mulţi cetăţeni simpli, elevi din şcolile româneşti de atunci (dintre care o parte nu mai sunt acum pe teritoriul României), iar senatorii şi deputaţii şi-au donat diurna pe o zi. Inițiativa a aparținut Asociațiunii ASTRA, despărțământul Alba.

Deputații și senatorii și-au donat diurna pe o zi

La 10 martie 1933, Senatul şi Camera Deputaţilor au fost apelate cu rugîmintea să renunţe la diurna pe o zi acordată parlamentarilor, în favoarea finanţării monumentului. Prin aportul membrilor celor două camere, s-au strâns 228.850 de lei, o sumă mare, semn că şi atunci aceştia aveau venituri consistente din activitatea parlamentară.

CITEȘTE ȘI: 234 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Povestea tragică a ţăranilor iobagi din Apuseni

La 15 aprilie 1933, a fost cerut concursul prefectului şi al revizorului şcolar din Alba Iulia pentru perceperea de taxe benevole la serbările şcolare. Oamenii puteau dona oricât, fie chiar şi un leu. Câteva zile mai târziu, ministerul Muncii a instituit un timbru de 50 de bani şi o taxă de un leu pentru spectacole.

Primăriile din Abrud, Sebeş şi Aiud au contribuit cu câte 5.000 de lei fiecare, iar cea din Alba Iulia cu 15.000 de lei. O altă solicitare a fost transmisă protopopiatelor ortodox şi greco-catolic.

Rugat să ia sub patronajul său construcția monumentului, Regele Carol al II-lea nu a dat nici un răspuns. Au fost însă și instituții care au refuzat explicit să participe cu bani la finanțare, cum ar fi Direcția generală a CFR.

Deși au donat sute de oameni, banii erau insuficienți. Un apel public național a fost publicat la data de 1 martie 1934. A răspuns protopopiatul ortodox de Alba Iulia, care a donat 8300 de lei, iar un profesor din Caransebeș, I. Vuia, a adunat suma record de 150.000 de lei, depuși la banca Granița. Din nefericire, acesta a murit înainte de inaugurarea monumentului.

Acestea sunt doar câteva exemple legate de finanțarea monumentului, așa cum le-a prezentat Cristian Crasnaveț în cartea sa ”Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan în anul Centenarului” (Alba Iulia, 2018, Editura Vertical).

Cartea este plină de note și documente, care arată că, de fapt, Obeliscul a fost la un moment dat un subiect național pentru a cărui existență au luptat mii de oameni.

Inițial, proiectul a fost evaluat la aproximativ 600.000 de lei, dar în final a costat câteva milioane.

Pentru realizarea lui, a fost organizat un concurs. Sculptorul Iosif Fekete și arhitectul Octavian Mihălțan au fost desemnați, până la urmă, semnatarii operei de for public de la Alba Iulia. Rezultatul a fost cel mai mare monument Art deco din România. La un moment dat, excesele vremii au făcut ca unele voci să ceară ca la monument să lucreze doar români, fiind vorba despre un sibol al luptei pentru națiune.

Monumentul are și o parte nefinalizată. În vârf trebuia să aibă un far, care ar fi trebuit să lumineze noaptea, ceea ce la data respectivă ar fi fost ceva extrem de modern. De altfel, puțină lume știe că monumentul este gol la interior și are o scară spre partea superioară.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. pilu

  marți, 27.02.2018 la 17:57

  Cu toate ca si biserica a donat o suma frumoasa, autorilor nu le-a trecut prin cap sa-l faca sub forma de cruce . Ce gusturi au avut. Sa nu fi aflat ei de cruce ?

  • Co Pilu

   marți, 27.02.2018 la 22:00

   Sau măcar de Facebook… Să nu facă ei un monument de 4 milioane de euro…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Vodafone a anunțat planul fuziunii cu UPC. Integrarea va dura trei ani și vine cu bonusuri pentru clienții ambelor companii

Publicat

vodafone-UPC-integrare

Fuziunea Vodafone cu UPC va avea loc în prima parte a anului 2020, dar finalizarea întregului proces de integrare – legală, de portofoliu și mai ales de sisteme IT va dura circa trei ani, au anunțat marți oficialii UPC și ai Vodafone, informează românia24.ro. Aproape 10 milioane de clienți, o rețea mobilă care acoperă 3,1 […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bonuri de ordine electronice, muzică ambientală și poștă pneumatică pentru analize. DOTĂRI la noua Policlinică din Alba Iulia

Publicat

Cetățenii care vor ajunge pentru consultații medicale la Policlinica din Alba Iulia, după finalizarea lucrărilor de modernizare a locației în care aceasta va fi mutată, în incinta Spitalului Județean de Urgență, vor beneficia de servicii și echipamente medicale noi. Pentru reducerea timpului de așteptare și creșterea numărului de consultații se va instala un sistem electronic […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sediul în care va funcționa viitorul centru medical din Ocna Mureș a fost renovat. Serviciile medicale, disponibile din 2020

Publicat

colaj ocna mures
ocnamureșonline.ro

Speranță pentru locuitorii din Ocna Mureș, în ceea ce privește serviciile medicale din oraș. Lucrările de amenajare a viitorului centru multifuncțional de sănătate situat în clădirea fostului Spital Orășenesc sunt finalizate în proporție de 90% și se estimează că la începutul anului 2020, acesta va fi funcțional. La primul etaj al clădirii, vor funcționa în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Frig, brumă și prima zăpadă la munte. Joi va fi cea mai friguroasă zi din această toamnă

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele două săptămâni, intervalul 17 – 29 septembrie 2019. Valul de aer polar a acoperit deja jumătatea de nord a ţării, unde temperaturile au scăzut cu mai mult de 10 grade Celsius faţă de ieri. Miercuri, aerul rece va pune stăpânire şi pe sudul ţării, urmând ca joi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate