Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Povestea inedită a Obeliscului din Alba Iulia: construit din diurna pe o zi a parlamentarilor și din donații

Publicat


Deşi trecem foarte des pe lângă el, ca parte a unui peisaj urban pe care abia îl mai observăm, ştim foarte puţine lucruri despre unul dintre cele mai interesante monumente din Alba Iulia: Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Un mare număr de elemente inedite apar în cartea albaiulianului Cristian Cransnaveţ, dedicată monumentului. De exemplu, obeliscul a costat de câteva ori mai mult decât a fost estimat iniţial, iar farul din vârf nu a mai fost montat niciodată. De asemenea, pentru construcţia lui au donat foarte mulţi cetăţeni simpli, elevi din şcolile româneşti de atunci (dintre care o parte nu mai sunt acum pe teritoriul României), iar senatorii şi deputaţii şi-au donat diurna pe o zi. Inițiativa a aparținut Asociațiunii ASTRA, despărțământul Alba.

Deputații și senatorii și-au donat diurna pe o zi

La 10 martie 1933, Senatul şi Camera Deputaţilor au fost apelate cu rugămintea să renunţe la diurna pe o zi acordată parlamentarilor, în favoarea finanţării monumentului. Prin aportul membrilor celor două camere, s-au strâns 228.850 de lei, o sumă mare, semn că şi atunci aceştia aveau venituri consistente din activitatea parlamentară.

CITEȘTE ȘI: 234 de ani de la martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Povestea tragică a ţăranilor iobagi din Apuseni

La 15 aprilie 1933, a fost cerut concursul prefectului şi al revizorului şcolar din Alba Iulia pentru perceperea de taxe benevole la serbările şcolare. Oamenii puteau dona oricât, fie chiar şi un leu. Câteva zile mai târziu, ministerul Muncii a instituit un timbru de 50 de bani şi o taxă de un leu pentru spectacole.

Primăriile din Abrud, Sebeş şi Aiud au contribuit cu câte 5.000 de lei fiecare, iar cea din Alba Iulia cu 15.000 de lei. O altă solicitare a fost transmisă protopopiatelor ortodox şi greco-catolic.

Rugat să ia sub patronajul său construcția monumentului, Regele Carol al II-lea nu a dat nici un răspuns. Au fost însă și instituții care au refuzat explicit să participe cu bani la finanțare, cum ar fi Direcția generală a CFR.

Deși au donat sute de oameni, banii erau insuficienți. Un apel public național a fost publicat la data de 1 martie 1934. A răspuns protopopiatul ortodox de Alba Iulia, care a donat 8300 de lei, iar un profesor din Caransebeș, I. Vuia, a adunat suma record de 150.000 de lei, depuși la banca Granița. Din nefericire, acesta a murit înainte de inaugurarea monumentului.

Acestea sunt doar câteva exemple legate de finanțarea monumentului, așa cum le-a prezentat Cristian Crasnaveț în cartea sa ”Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan în anul Centenarului” (Alba Iulia, 2018, Editura Vertical).

Cartea este plină de note și documente, care arată că, de fapt, Obeliscul a fost la un moment dat un subiect național pentru a cărui existență au luptat mii de oameni.

Inițial, proiectul a fost evaluat la aproximativ 600.000 de lei, dar în final a costat câteva milioane.

Pentru realizarea lui, a fost organizat un concurs. Sculptorul Iosif Fekete și arhitectul Octavian Mihălțan au fost desemnați, până la urmă, semnatarii operei de for public de la Alba Iulia. Rezultatul a fost cel mai mare monument Art deco din România. La un moment dat, excesele vremii au făcut ca unele voci să ceară ca la monument să lucreze doar români, fiind vorba despre un sibol al luptei pentru națiune.

Monumentul are și o parte nefinalizată. În vârf trebuia să aibă un far, care ar fi trebuit să lumineze noaptea, ceea ce la data respectivă ar fi fost ceva extrem de modern. De altfel, puțină lume știe că monumentul este gol la interior și are o scară spre partea superioară.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. pilu

  marți, 27.02.2018 la 17:57

  Cu toate ca si biserica a donat o suma frumoasa, autorilor nu le-a trecut prin cap sa-l faca sub forma de cruce . Ce gusturi au avut. Sa nu fi aflat ei de cruce ?

  • Co Pilu

   marți, 27.02.2018 la 22:00

   Sau măcar de Facebook… Să nu facă ei un monument de 4 milioane de euro…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Bosch Blaj, oportunităţi de dezvoltare profesională. Ciprian Arsene: ”Dintotdeauna am fost un om căruia i-au plăcut provocările”

Publicat

Ciprian Arsene (Coordonator Departament Logistică – Transporturi Bosch Blaj): ”Dintotdeauna am fost un om căruia i-au plăcut provocările şi proiectele noi” Recent, fabrica Bosch Automotive din Blaj şi-a relocat depozitul într-un nou centru logistic cu o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi. Zilnic, din fabrica din Blaj sunt transportate peste 200 000  de piese. […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

Legea pentru combaterea violenței psihologice în școli, promulgată de Iohannis. Poreclele, insultele, umilirile, sunt interzise

Publicat

bullying

Legea pentru combaterea violenței psihologice în școli a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Legea bullying-ului prevede ca în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare, Ministerul Educației Naționale să elaboreze norme metodologice de aplicare. Astfel, violenţa, care se poate manifesta fie fizic, prin comportamente repetate de lovire, piedici, îmbrânceli, plesnit sau […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Casa de Pensii Alba, pe locul doi la nivel național în privința RESTANȚELOR la recalcularea pensiilor. Constatările ministrului

Publicat

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat într-o postare pe contul ei de Facebook că județul Alba este pe locul al doilea din țară ca nivel al întârzierilor la recalcularea pensiilor.  Aceasta a afirmat că există termene depășite de până la 6 luni, o concluzie pe care a tras-o după o videoconferință ținută cu toți directorii […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Adio Electroputere Craiova! Una dintre cele mai vechi fabrici din România îşi închide porţile după 70 de ani

Publicat

Electroputere Craiova, cândva simbol al industriei românești, îşi închide producţia din decembrie, după 70 de ani de activitate. Fabrica, patronată de investitori arabi, are pierderi de milioane de euro, iar în acest an uzina a avut un singur contract. Din 4 secţii câte avea înainte de privatizarea din 2007, Uzina Electroputere a mai rămas cu […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate