Connect with us
Advertisement

Actualitate

Prefecţii de Alba şi Gorj susţin că este necesar un proiect comun de dezvoltare turistică pentru Transalpina

Publicat

Prefecţii de Alba şi Gorj au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o dezbatere în cadrul proiectului interjudeţean „Voluntari pentru un turism ecologic Parâng”. Aceştia au exprimat, cu această ocazie, un punct de vedere comun, potrivit căruia pentru Transalpina este necesară iniţierea unui proiect de dezvoltare turistică a întregii zone, care să beneficieze de sprijin din partea ministerului de resort.

În proiectul “Voluntari pentru turism ecologic Parâng”, au fost implicaţi elevi şi cadre didactice din judeţele Alba, Gorj, Hunedoara şi Sibiu. Sâmbătă, 18 august, un grup de câteva zeci de elevi de la Şcoala Generală Şugag, au participat la o acţiune de ecologizare a Văii Frumoasei, în urma căreia au strâns aproape două camioane de deşeuri, preluate şi depozitate ulterior de primărie. După întâlnirea cu celelalte grupe de voluntari, din judeţele Gorj, Hunedoara şi Sibiu, care a avut loc la Tărtărău, toate echipele s-au deplasat la Oaşa, unde s-a desfăşurat o dezbatere pe tema voluntariatului.

La evenimentul de sâmbătă au participat şi prefecţii de Alba şi Gorj, în calitate de reprezentanţi ai instituţiilor partenere a proiectului. Atât prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru, cât şi prefectul judeţului Gorj, Ion Claudiu Teodorescu, consideră că Transalpina ar trebui să beneficieze de o atenţie deosebită din partea autorităţilor. Cei doi prefecţi au concluzionat că este nevoie de un proiect de dezvoltare turistică a întregii zone, cu punerea în valoare a Transalpinei, iar administraţiile publice locale, sau prefecţii şi consiliile judeţene trebuie să aibă în vedere un asemenea proiect, care să beneficieze de sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

„Acţiunea de sâmbătă, la care a participat comuna Şugag, prin cadrele didactice, elevi şi părinţi, dar şi prin administraţia locală, având în vedere implicarea primarului, a avut un rol educativ deosebit, prin aceea că a fost strânsă o cantitate impresionantă de deşeuri lăsate în urmă de turişti. Copiii au avut ocazia să adopte un comportament corect atât faţă de natură, cât şi faţă de gestionarea deşeurilor. Din păcate, ei au trebuit să adune mizeriile lăsate în urma lor de turiştii care sfidează bunul simţ şi mediul înconjurător. Totuşi, caracterul educativ al acestui proiect şi al acţiunii de ecologizare în sine este un exemplu demn de urmat. În ceea ce priveşte promovarea turistică a Transalpinei şi după discuţiile avute cu prefectul Claudiu Teodorescu, cred în necesitatea unui proiect, tot interjudeţean, amplu şi integrat, care poate primi susţinere din partea Guvernului. Din punctul nostru de vedere, al meu şi al prefectului de Gorj, vom face demersurile necesare pentru ca acest proiect să se concretizeze”, a declarat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Circotasul

    marți, 21.08.2012 at 20:52

    1. Alba nu se invecineaza cu Gorj.
    2. Administrarea sitului natural de importanţă europeană „Frumoasa”, care se întinde pe raza judeţelor Alba, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea se va face de Consiliul Judeţean Alba.
    „Frumoasa” este şi arie de protecţie specială avifaunistică, pe o suprafaţă totală de aproape 132.000 de hectare şi se întinde pe teritorii administrative ale unor localităţi ca Brezoi, Malaia, Câinenii Mari şi Voineasa (judeţul Vâlcea), Boiţa, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Râu Sadului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tălmaciu şi Tilişca (judeţul Sibiu), Cugir, Pianu de Sus şi Şugag (judeţul Alba), Beriu, Petrila şi Orăştioara de Sus (judeţul Hunedoara)

    • N.B.

      sâmbătă, 25.08.2012 at 16:50

      Domnule cârcotaş afaţi că terenurile împădurite din zona Obârşia Lotrului – Tărtărăul – Frumoasa aparţin novocenilor. Noi, novăcenii suntem gorjeni. Cei care au scris acest proiect cuprins în CAERI sunt dascăli ai Şcolii Gen. Novaci. Cei care au făcut eforturi foarte mari din punct de vedere material, în Gorj, sunt reprezentanţii primăriei Novaci, ai obştilor „Banca Gilortul”, Rădeiul”, „Cerbul” şi „Urdele-Dengherul”. Păcat că domnii Ziarişti n-au venit să-i vadă pe copii şi adulţi împărţiţi pe puncte de lucru în eforturile de a păstra curate meleagurile pe care părinţii şi bunicii noştri pasc şi au păscut turmele de oi. Au plecat din Novaci voluntari din Novaci, Tg. Jiu şi Bucureşti. Aveţi de ce cârcoti de la vreun birou. Pe viitor vă aşteptăm la muncă.

    • N.B.

      sâmbătă, 25.08.2012 at 17:02

      PENTRU ziarişti adevăraţi:
      Dacă doriţi cu adevărat să promovaţi curăţenia pe Transalpina de ce nu contactaţi iniţiatorii şi coordonatorul de proiect? E suficient să-l întrebaţi pe primarul din Novaci cine sunt cei care au demarat proiectul. Cei 70 de gorjeni care au adunat gunoaie se aşteptau ca d-voastră cei cu condeiul mereu ascuţit să le fiţi alături cu un aparat de fotografiat sau o cameră video. Televiziunile au cerut bani pentru promovare oamenilor care au vrut şi au reuşit să facă un lucru minunat. Prezenţa domnului prefect, a reprezentanţilor Consiliului Judeţean Gorj a fost un lucru bun. Au demonstrat că le pasă de zona noastră. Vă aşteptăm la Novaci pentru un subiect demn de luat în seamă şi pentru a populariza un proiect educativ real, nu unul existent doar în dosare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement