Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prefecţii de Alba şi Gorj susţin că este necesar un proiect comun de dezvoltare turistică pentru Transalpina


Publicat

Prefecţii de Alba şi Gorj au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la o dezbatere în cadrul proiectului interjudeţean „Voluntari pentru un turism ecologic Parâng”. Aceştia au exprimat, cu această ocazie, un punct de vedere comun, potrivit căruia pentru Transalpina este necesară iniţierea unui proiect de dezvoltare turistică a întregii zone, care să beneficieze de sprijin din partea ministerului de resort.

În proiectul “Voluntari pentru turism ecologic Parâng”, au fost implicaţi elevi şi cadre didactice din judeţele Alba, Gorj, Hunedoara şi Sibiu. Sâmbătă, 18 august, un grup de câteva zeci de elevi de la Şcoala Generală Şugag, au participat la o acţiune de ecologizare a Văii Frumoasei, în urma căreia au strâns aproape două camioane de deşeuri, preluate şi depozitate ulterior de primărie. După întâlnirea cu celelalte grupe de voluntari, din judeţele Gorj, Hunedoara şi Sibiu, care a avut loc la Tărtărău, toate echipele s-au deplasat la Oaşa, unde s-a desfăşurat o dezbatere pe tema voluntariatului.

La evenimentul de sâmbătă au participat şi prefecţii de Alba şi Gorj, în calitate de reprezentanţi ai instituţiilor partenere a proiectului. Atât prefectul judeţului Alba, Dan Coriolan Simedru, cât şi prefectul judeţului Gorj, Ion Claudiu Teodorescu, consideră că Transalpina ar trebui să beneficieze de o atenţie deosebită din partea autorităţilor. Cei doi prefecţi au concluzionat că este nevoie de un proiect de dezvoltare turistică a întregii zone, cu punerea în valoare a Transalpinei, iar administraţiile publice locale, sau prefecţii şi consiliile judeţene trebuie să aibă în vedere un asemenea proiect, care să beneficieze de sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

„Acţiunea de sâmbătă, la care a participat comuna Şugag, prin cadrele didactice, elevi şi părinţi, dar şi prin administraţia locală, având în vedere implicarea primarului, a avut un rol educativ deosebit, prin aceea că a fost strânsă o cantitate impresionantă de deşeuri lăsate în urmă de turişti. Copiii au avut ocazia să adopte un comportament corect atât faţă de natură, cât şi faţă de gestionarea deşeurilor. Din păcate, ei au trebuit să adune mizeriile lăsate în urma lor de turiştii care sfidează bunul simţ şi mediul înconjurător. Totuşi, caracterul educativ al acestui proiect şi al acţiunii de ecologizare în sine este un exemplu demn de urmat. În ceea ce priveşte promovarea turistică a Transalpinei şi după discuţiile avute cu prefectul Claudiu Teodorescu, cred în necesitatea unui proiect, tot interjudeţean, amplu şi integrat, care poate primi susţinere din partea Guvernului. Din punctul nostru de vedere, al meu şi al prefectului de Gorj, vom face demersurile necesare pentru ca acest proiect să se concretizeze”, a declarat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Circotasul

  marți, 21.08.2012 at 20:52

  1. Alba nu se invecineaza cu Gorj.
  2. Administrarea sitului natural de importanţă europeană „Frumoasa”, care se întinde pe raza judeţelor Alba, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea se va face de Consiliul Judeţean Alba.
  „Frumoasa” este şi arie de protecţie specială avifaunistică, pe o suprafaţă totală de aproape 132.000 de hectare şi se întinde pe teritorii administrative ale unor localităţi ca Brezoi, Malaia, Câinenii Mari şi Voineasa (judeţul Vâlcea), Boiţa, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Râu Sadului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tălmaciu şi Tilişca (judeţul Sibiu), Cugir, Pianu de Sus şi Şugag (judeţul Alba), Beriu, Petrila şi Orăştioara de Sus (judeţul Hunedoara)

  • N.B.

   sâmbătă, 25.08.2012 at 16:50

   Domnule cârcotaş afaţi că terenurile împădurite din zona Obârşia Lotrului – Tărtărăul – Frumoasa aparţin novocenilor. Noi, novăcenii suntem gorjeni. Cei care au scris acest proiect cuprins în CAERI sunt dascăli ai Şcolii Gen. Novaci. Cei care au făcut eforturi foarte mari din punct de vedere material, în Gorj, sunt reprezentanţii primăriei Novaci, ai obştilor „Banca Gilortul”, Rădeiul”, „Cerbul” şi „Urdele-Dengherul”. Păcat că domnii Ziarişti n-au venit să-i vadă pe copii şi adulţi împărţiţi pe puncte de lucru în eforturile de a păstra curate meleagurile pe care părinţii şi bunicii noştri pasc şi au păscut turmele de oi. Au plecat din Novaci voluntari din Novaci, Tg. Jiu şi Bucureşti. Aveţi de ce cârcoti de la vreun birou. Pe viitor vă aşteptăm la muncă.

  • N.B.

   sâmbătă, 25.08.2012 at 17:02

   PENTRU ziarişti adevăraţi:
   Dacă doriţi cu adevărat să promovaţi curăţenia pe Transalpina de ce nu contactaţi iniţiatorii şi coordonatorul de proiect? E suficient să-l întrebaţi pe primarul din Novaci cine sunt cei care au demarat proiectul. Cei 70 de gorjeni care au adunat gunoaie se aşteptau ca d-voastră cei cu condeiul mereu ascuţit să le fiţi alături cu un aparat de fotografiat sau o cameră video. Televiziunile au cerut bani pentru promovare oamenilor care au vrut şi au reuşit să facă un lucru minunat. Prezenţa domnului prefect, a reprezentanţilor Consiliului Judeţean Gorj a fost un lucru bun. Au demonstrat că le pasă de zona noastră. Vă aşteptăm la Novaci pentru un subiect demn de luat în seamă şi pentru a populariza un proiect educativ real, nu unul existent doar în dosare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății: România a solicitat Uniunii Europene 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid-19

Publicat

Ministrul Sănătăţii a anunţat sâmbătă că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care vaccinul va intra pe piaţă.

Aflat într-o vizită la Iaşi, ministrul Nelu Tătaru a spus că România poate avea acces la acest vaccin printr-un mecanism de cooperare pus la punct de Comisia Europeană.

„Am făcut o solicitare de 10 milioane. Am vrut să asigurăm măcar pentru 50% din populaţie. Să vedem cât vom primi de la nivelul Uniunii Europene din această cantitate cerută”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.

Prin acelaşi mecanism şi premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat recent că a făcut deja o precomandă de 5 milioane de doze de vaccin anti Covid-19. Orban a explicat că această precomandă este un fel de asigurare că sistemul sanitar va reuşi să facă faţă mult mai bine unui al doilea val al pandemiei.

La ora actuală, în lume, sunt peste 100 de variante de vaccin în lucru, dintre care peste 20 au intrat în faze avansate de testare.

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului BLAJ? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Publicat

Lupta pentru locul de primar al municipiului BLAJ a început. Candidații care și-au anunțat până acum intenția de a ocupa această funcție sunt: Dorin Voina – PSD, Mihai Boitor – USR-PLUS, Gheorghe Valentin Rotar – PNL, Silvia Marcu – ALDE. PRO România nu a anunțat încă cine va candida din partea formațiunii. 

Vă puteți exprima opinia și preferințele într-un sondaj legat de candidații la primăria municipiului BLAJ – Alba24.

Pe care dintre următorii candidați l-ați vota pentru funcția de PRIMAR al municipiului BLAJ?

Loading ... Loading ...

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Vezi și SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul președinte al Consiliului Județean Alba. Lista candidaților anunțați

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Buldoexcavator cu accesorii achiziționat pentru întreținerea drumurilor din comuna Avram Iancu. Licitația, lansată de Primărie

Publicat

Primăria din Avram Iancu cumpără un buldoexcavator cu accesorii pentru dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Utilajul va fi folosit pentru lucrări de deszăpezire și întreținerea drumurilor din comună. 

Primăria comunei Avram Iancu a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unui utilaj multifuncțional (buldoexcavator) pentru lucrări de deszăpezire și întreținere drumuri în comună.

Valoarea totală estimată este de 378.184 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, utilajul va deservi întreaga suprafață a comunei Avram Iancu, respectiv cele 33 de sate componente. Utilajul va ajunge în dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) al comunei.

În prezent, Primăria comunei Avram Iancu desfășoară acțiuni de întreținere drumuri locale în general prin contractarea unei firme specializate, iar odată cu achiziționarea utilajului, suma alocată din bugetul local al primăriei pentru prestarea serviciilor va rămâne în bugetul local pentru alte cheltuieli necesare. Serviciile ce pot fi prestate prin achiziționarea utilajului se vor executa prin Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al primăriei comunei, în regie proprie.

Prin achiziția utilajului și a accesoriilor vor fi asigurate următoarele tipuri de activități:

– deblocarea drumurilor comunale și sătești în caz de înzăpezire

– îndepărtarea copacilor căzuți sau a materialelor care ar putea bloca traficul pe drumurile publice

– evacuarea pământului și a pietrișului rezultat după ploi puternice

– participarea la acțiuni de salvare în caz de inundații, incendii, alunecări de teren

Caracteristici tehnice ale achiziției:

Buldoexcavator

– putere motor: 100 cp

– capacitate cilindrică: 4,4 l

– capacitate cupă încărcător – 1,2 mc

– adâncime maximă de excavare: 5.978 mm

Accesorii:

– tocător vegetal (lățime de lucru 1.080 mm)

– furci pentru cupă încărcător (lățimea – 8 cm, lungimea – 120 cm, înălțimea – 76 cm, grosimea – 5 cm)

– cupă trapezoidală (1.200 x 300 x 750 mm, volum 140 l)

– cupă excavare (300 mm, volum 80 l)

– cupă excavare (800 mm, volum 270 l)

– lamă de zăpadă (lățime – 2.700 mm, înălțime – 800 mm, rotire în plan orizontal – 30 grade)

– ciocan hidraulic (picon) (energie de impact 1.017 joule, diametru spit – 75 mm)

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Minor aflat pe bicicletă, lovit de o mașină, pe Bulevardul Republicii din Alba Iulia. Băiatul nu a acordat prioritate

Publicat

Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 18:00, la intersecția dintre Bulevardul Republicii și strada Vasile Alecsandri din Alba Iulia. Un copil în vârstă de 12 ani, aflat pe bicicletă, a fost acroșat de un autoturism căruia nu i-a acordat prioritate. 

Potrivit unui cititor Alba24, în urma accidentului băiatul s-ar fi lovit ușor la mână.

Reprezentanții IPJ Alba au transmis pentru Alba24 că evenimentul rutier a fost soluționat ca tamponare.

Biciclistul în vârstă de 12 ani a fost sancționat de polițiști conform Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate