Actualitate
Președintele CNAS: Se dorește crearea unui capitol bugetar dedicat bolilor rare, de anul viitor
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat vineri, că pentru anul 2016 are în vedere crearea unei linii bugetare dedicată bolilor rare, din care să se poată finanța cazurile speciale ale pacienților care suferă de astfel de afecțiuni.
„Pentru bolile rare noi nu am avut o experiență foarte bună sau o experiență acumulată în timp și am încercat să învățăm din mers ce a trebui făcut, care sunt primii pași și cum să putem rezolva problemele bolnavilor. Anul trecut au intrat (pe lista medicamentelor compensate n.r.) câteva molecule pentru bolnavii cu boli rare, o să mai intre și anul acest și destul de repede. (…) Spuneam că am făcut câțiva pași. Nu suficienți, nu destul și sigur că reprezintă o prioritate în face ceva mai mult și ca atare încerc pentru anul viitor să creăm un buget, un capitol bugetar pentru boli rare, unde să existe o sumă de bani pe care să-i putem aloca atunci când este nevoie, să nu stăm și să căutăm de unde luăm. Sunt boli care apar atunci, sunt pacienți pentru care nu putem ști dinainte, nu putem previziona, să creăm un buget cum sunt pentru celelalte programe. Și atunci cred că această soluție de a exista un buget de rezervă și din acest buget să putem finanța ceea ce este nevoie”, a precizat Vasile Ciurchea, prezent la Zalău la un workshop privind îngrijirea integrată pentru persoanele cu dizabilități complexe produse de bolile rare, organizat de Alianța Națională pentru Bolile Rare România.
Ciurchea a adăugat că instituția pe care o reprezintă a fost întotdeauna deschisă la dialogul cu asociațiile pacienților, cu condiția ca în cazul în care se acordă o finanțare să se știe cui sunt destinați banii, iar rezultatele să poată fi cuantificate.
„Pentru 2016 ne gândim să venim cu mai multe lucruri noi în sprijinul pacienților cu boli rare și să creăm un pachet care să ducă la o satisfacție mai bună. Acest pachet îl vom crea împreună cu specialiștii și cu asociațiile pacienților”, a conchis președintele CNAS.
Un workshop privind îngrijirea integrată pentru persoanele cu dizabilități complexe produse de bolile rare, pornind de la modelul norvegian, a avut loc vineri, la Zalău, cu participarea ambasadoarei Norvegiei în România, Tove Bruvik Westberg, reprezentanți ai Centrului Frambu din Norvegia, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, jurnaliști și autorități locale.
sursa: agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News