Eveniment
Preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă a vorbit la Alba Iulia despre intrarea în vigoare a noilor Coduri
Preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Horaţiu Dumbravă s-a aflat vineri la Alba Iulia, pentru a se întâlni cu conducerea instanţelor judecătoreşti de pe raza municipiului. Acesta a profitat de ocazie pentru a participa la o conferinţă de presă cu jurnaliştii locali, în cadrul căreia au fost discutate premisele intrării în vigoare a noilor Coduri – civil şi penal -, dar şi modul în care acestea vor influenţa procesul de justiţie.
Întâlnirea cu mass-media locală a avut loc la Curtea de Apel Alba Iulia. Horaţiu Dumbravă a explicat jurnaliştilor că se conturează o decizie politică, din partea tuturor partidelor politice, precum şi a Ministerului Justiţiei pentru intrarea în vigoare a noilor Coduri. Acesta a declarat că se preconizează ca Noul Cod de Procedură Civilă să intre în vigoare cel mai probabil în vara anului 2012, în jurul datei de 1 iunie, pentru ca în toamna anului viitor să apară şi Codul Penal şi cel de Procedură Penală.
Horaţiu Dumbravă apreciază că modul în care va fi afectată activitatea instanţelor, după intrarea în vigoare a noului Cod Civil depinde în mare măsură de apariţia litigiilor: “Trebuie să vedem în ce măsură litigiile pe rolul instanţelor apar. Dacă e să vorbim logic, litigiile vor apărea puţin mai târziu, la 3, 4, 5 luni după intrarea în vigoare a unui astfel de act normativ.”
Încărcătura mare de dosare aflate pe rolul instanţelor determină necesitatea suplimentării resursei de personal
Horaţiu Dumbravă a declarat că, în prezent, datele statistice arată o creştere a volumului de activitate în raport cu semestrul I al anul 2007, cu 70%: “Acest procent este enorm ca încărcătură de cauze pe care trebuie să le soluţioneze un judecător. Trebuie discutate urgent cu Executivul şi Legislativul măsuri de a rezolva această situaţie, pentru că este în interesul cetăţeanului să aibă un judecător capabil să se aplece şi asupra cauzei lui”.
La nivelul judeţului Alba, Curtea de Apel Alba Iulia este una dintre instanţele cu cea mai mare încărcătură de dosare de soluţionat, de către un judecător. Chiar şi aşa, instanţa de apel apare ca a doua curte de apel din ţară ca procent de soluţionare a cauzelor. Creşterea numărului de procese pe rolul instanţelor are legătură, potrivit preşedintelui CSM, şi cu criza economică din România. Acesta susţine că la litigiile de muncă şi contencios administrativ au fost semnalate cele mai importante creşteri, urmate de cauzele de comercial şi în special cele de insolvenţă.
Trend ascendent de ocupare a posturilor vacante la instanţele de judecată
Potrivit datelor prezentate de Horaţiu Dumbravă, “avem la acest moment, la nivel naţional, un grad de ocupare a schemei de personal, pe toate gradele de instanţe, de 93%. Cele mai mari probleme sunt la judecătorii unde gradul de ocupare este de 92%. Avem în jur de 400 de posturi vacante, la nivelul judecătoriilor, cu tot cu posturi de conducere”, a conchis Horaţiu Dumbravă. Acesta a participat la conferinţa de presă alături de Alina Ghica, membru CSM şi preşedintele Curţii de Apel Alba Iulia, Adriana Petraşcu.
Modificările din Noul Cod Civil vor fi aduse la cunoştinţă cetăţenilor prin intermediul unor broşuri de informare, ,redactate pe cât posibil pe înţelesul tuturor, dar şi prin intermediul canalelor Mass Media.
Preşedintele CSM şi-a continuat vineri vizita şi la Tribunalul Alba Iulia şi Judecătria Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News