Connect with us
Advertisement

Economie

Goldu’, huiduielile și ardelenii: Preşedintele Traian Băsescu, întâmpinat cu lozinci pro şi anti-minerit, la Roşia Montană

Publicat

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns luni, în jurul orei 12.30, în zona Roşia Montană, pentru discuţii cu reprezentanţii comunităţii locale. Sosirea acestuia a fost aşteptată cu ardoare de câteva sute de localnici, în mare parte angajaţi ai RMGC, care au scandat „Vrem să muncim, vrem minerit!”, dar şi de opozanţi ai proiectului minier.

Vizita preşedintelui a cuprins întâlniri cu oficialii companiei „Roşia Montană Gold Corporation”, iniţiatoarea proiectului minier în localitate. Între taberele susţinătorilor proiectului RMGC şi cei care se opun cu vehemenţă acestor investiţii au izbucnit, aşa cum era de aşteptat, conflicte soluţionate doar prin intervenţia oamenilor de ordine.

Sosirea lui Traian Băsescu în judeţul nostru are loc în contextul recentelor declaraţii pe care acesta le-a făcut privind necesitatea şi urgentarea aplicării proiectului de exploatare a aurului la Roşia Montană. În cadrul întâlnirii, preşedintele s-a declarat un susţinător al acestor investiţii şi menţionat că este necesară urgentarea procedurilor.

Preşedintele s-a întâlnit la discuţii cu reprezentanţii „Gold Corporation”, în zona carierei fostei mine de stat din Roşia Montană. Acesta a alocat din timp jurnaliştilor pentru declaraţii. În jurul orei 14.00, Traian Băsescu a ajuns la Primăria Roşia Montană pentru a purta discuţii cu edilii locali şi reprezentanţii ONG-urilor.

UPDATE 14.40: Corespondentul nostru de la Roşia Montană, Mădălina Toma, ne-a informat că, în faţa Primăriei din localitate, sute de oameni scandează în faţa porţilor închise. Jandarmii încearcă să aplaneze conflictele izbucnite între taberele localnicilor pro şi contra-minerit: „Vrem minerit, nu cerşit. Munţii noştrii aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă”. Acestea sunt cuvintele oamenilor care protestau în faţa Primăriei unde se afla Traian Băsescu.

Declarații Băsescu:

„Dacă acest proiect stă îngropat din ’97 şi până acum, să ştiţi că unul dintre motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care n-au vrut să-i doară capul. Dacă se dădea drumul în ’97 la proiectul minier, creşterea preţului la aur ne găsea în plină exploatare”.

„Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi să spuneţi cinstit ce este aici. Toţi ascundeţi realitatea de la Roşia Montană – poluarea şi afectarea gravă a mediului ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile. Dar toţi s-au ferit” .

„Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din ’97, ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare”.
UPDATE, ora 15.00: Președintele Traian Băsescu a părăsit sediul Primăriei din Roșia Montană, îndreptându-se, probabil spre Câmpeni.

Întrebaţi ce au discutat cu preşedintele Traian Băsescu, grupul de protestatari prezenţi la Primăria Roşia Montană au spus: „Declaratia domnului preşedinte e puerilă. Presa nu arată ce se va face prin proiectul de la Roşia Montană . Nu ne-aţi dat ocazia să ne apărăm, să ne spunem poziţia. De ce Băsescu nu s-a interesat până acum de Roşia Montană? Face asta numai pentru campania electorală care va urma”, a reclamat jurnaliştilor Eugen David, membru al asociaţiei „Alburnus Maior”. Un alt localnic care este contra proiectului a menţionat: „De ce să vină străini să ne ia pământul, noi vrem să rămână aici. Eu de aici nu plec şi să îmi pună pământ pe casă, plec numai dacă mă  omoară”.

La polul opus, cei care susţin proiectul de la Roşia Montană au strigat în faţa Primăriei din Roşia Montană: „Vrem proiect cu RMGC!”. „De ce există persoane care se împotrivesc proiectului, când noi avem nevoie de locuri de muncă, noi vrem să muncim, vrem minerit, dacă nu există investitori români care vor să exploateze aurul de la Roşia Montană, să-i lăsăm pe cei care vor să facă acest lucru, noi avem copii acasă şi trebuie să îi creştem”. Alături de mineri, s-au aflat şi soţiile acestora: „Noi suntem fiice de miner şi soţii de miner, timp de 2000 de ani la Roşia Montană principala ocupaţie a fost mineritul, de ce să nu fie şi acum? Ne-am săturat să cerşim. De ce să cerşim, când în pământul de la Roşia Montană se află tone de aur care urmează a fi exploatate”, au declarat acestea.

Ultima declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu înainte de pleca a fost: „Proiectul trebuie să înceapă deoarece Roşia Montană are în pământ tone de aur şi trebuie găsite soluţii pentru ca această bogăţie să fie pusă în valoare. Eu susţin proiectul de la Roşia Montană, iar cei care nu sunt de acord cu acest proiect să vină aici, la Roşia Montană, să vadă ce e aici”.

Vizita lui Traian Băsescu la Roșia Montană i-a luat prin surprindere și pe liderii PDL Alba. Aceștia au aflat de la reporterii TVR Cluj, abia luni dimineața, că președintele s-a hotărât să meargă în zonă. Duminică, la Roșia Montană, mai mulți primari din localitățile miniere din Apuseni au lansat un apel adresat preşedintelui, prim-ministrului şi Guvernului României, prin care cer relansarea industriei miniere din România. Peste 2.500 de participanți la eveniment au semnat deja petiţia, solicitând luarea unei hotărâri cât mai urgent de către autorităţile centrale. Semnatarii atrag atenţia că reînceperea activităţii în perimetrele miniere viabile va contribui la crearea a mii de locuri de muncă, la dezvoltarea IMM-urilor cu activităţi colaterale, precum şi la stimularea investiţiilor străine şi autohtone în zona Munţilor Apuseni – lucru esenţial pentru creşterea veniturilor la bugetele locale şi la bugetul de stat. „Aici s-a făcut minerit de când se ştie locul. Din minerit şi-a câştigat pâinea comunitatea noastră, o pâine bună pentru noi și pentru copiii noștri. Aceste localităţi au prosperat şi s-au dezvoltat datorită mineritului și tot ele au contribuit la dezvoltarea economică a României. (…) Proiectul minier propus la Roșia Montană creează premizele relansării industriei miniere în România. Avem convingerea că demararea acestui proiect minier va atrage și alte investiții majore în industria minieră”, se arată în apelul citit de primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. atti

    marți, 30.08.2011 at 08:52

    CU 2-3 NUNTI DE A LUI BORCEA SI ALTI GRANDOMANI, CU ARUNCATUL BANULUI , STATUL PUTEA SA FACA MINERIT CU ROMANI, PENTRU ROMANI, IN FOLOSUL ROMANIEI.CEI CARE CRED CA VOR MUNCI MULTI ROMANI SE INSEALA.CINE A TRADAT MINERI ERA CIORBEA, CDR IN CARE ERA MINISTRU BASESCU.UNDE ERAU CEI CARE CER AJUTOR LUI BASESCU????DE CE NU AU FACUT ATUNCI CAND ERAU INCHISE MUNELE, SI MINERI ERAU ARUNCATI PE STRADA????NU EU AM FOST MINISTRU SEF DE PARTID IN COALITIE CI BASESCU.SINGURUL LUCRU CERT VOM RAMANE SI SARACI, SI CU LAC DE CIANURA, EI SI CEI CARE SUNT IN FAVOAREA PRROIECTULUI CU BANI FOARTE-FOARTE MULTI.

  2. mariusrusu

    marți, 30.08.2011 at 09:25

    Lasă mă, să vină canadienii să ne ia aurul dacă noi nu suntem în stare să-l extragem singuri.

  3. Dan

    marți, 30.08.2011 at 09:31

    Nu mai exagerati huiduielile au fost putine si toate din partea oamenilor care traiesc din ce le da ong-ul cu siguranta. De ce credeti ca s-au enervat sustinatorii proiectului care chiar au nevoie de locurile de munca ? asa ca toti o duc lafel >? Nu pentru ca cei care nu vor exploatarea au alte interese

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement