Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Goldu’, huiduielile și ardelenii: Preşedintele Traian Băsescu, întâmpinat cu lozinci pro şi anti-minerit, la Roşia Montană


Publicat

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns luni, în jurul orei 12.30, în zona Roşia Montană, pentru discuţii cu reprezentanţii comunităţii locale. Sosirea acestuia a fost aşteptată cu ardoare de câteva sute de localnici, în mare parte angajaţi ai RMGC, care au scandat „Vrem să muncim, vrem minerit!”, dar şi de opozanţi ai proiectului minier.

Vizita preşedintelui a cuprins întâlniri cu oficialii companiei „Roşia Montană Gold Corporation”, iniţiatoarea proiectului minier în localitate. Între taberele susţinătorilor proiectului RMGC şi cei care se opun cu vehemenţă acestor investiţii au izbucnit, aşa cum era de aşteptat, conflicte soluţionate doar prin intervenţia oamenilor de ordine.

Sosirea lui Traian Băsescu în judeţul nostru are loc în contextul recentelor declaraţii pe care acesta le-a făcut privind necesitatea şi urgentarea aplicării proiectului de exploatare a aurului la Roşia Montană. În cadrul întâlnirii, preşedintele s-a declarat un susţinător al acestor investiţii şi menţionat că este necesară urgentarea procedurilor.

Preşedintele s-a întâlnit la discuţii cu reprezentanţii „Gold Corporation”, în zona carierei fostei mine de stat din Roşia Montană. Acesta a alocat din timp jurnaliştilor pentru declaraţii. În jurul orei 14.00, Traian Băsescu a ajuns la Primăria Roşia Montană pentru a purta discuţii cu edilii locali şi reprezentanţii ONG-urilor.

UPDATE 14.40: Corespondentul nostru de la Roşia Montană, Mădălina Toma, ne-a informat că, în faţa Primăriei din localitate, sute de oameni scandează în faţa porţilor închise. Jandarmii încearcă să aplaneze conflictele izbucnite între taberele localnicilor pro şi contra-minerit: „Vrem minerit, nu cerşit. Munţii noştrii aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă”. Acestea sunt cuvintele oamenilor care protestau în faţa Primăriei unde se afla Traian Băsescu.

Declarații Băsescu:

„Dacă acest proiect stă îngropat din ’97 şi până acum, să ştiţi că unul dintre motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care n-au vrut să-i doară capul. Dacă se dădea drumul în ’97 la proiectul minier, creşterea preţului la aur ne găsea în plină exploatare”.

„Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi să spuneţi cinstit ce este aici. Toţi ascundeţi realitatea de la Roşia Montană – poluarea şi afectarea gravă a mediului ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile. Dar toţi s-au ferit” .

„Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din ’97, ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare”.
UPDATE, ora 15.00: Președintele Traian Băsescu a părăsit sediul Primăriei din Roșia Montană, îndreptându-se, probabil spre Câmpeni.

Întrebaţi ce au discutat cu preşedintele Traian Băsescu, grupul de protestatari prezenţi la Primăria Roşia Montană au spus: „Declaratia domnului preşedinte e puerilă. Presa nu arată ce se va face prin proiectul de la Roşia Montană . Nu ne-aţi dat ocazia să ne apărăm, să ne spunem poziţia. De ce Băsescu nu s-a interesat până acum de Roşia Montană? Face asta numai pentru campania electorală care va urma”, a reclamat jurnaliştilor Eugen David, membru al asociaţiei „Alburnus Maior”. Un alt localnic care este contra proiectului a menţionat: „De ce să vină străini să ne ia pământul, noi vrem să rămână aici. Eu de aici nu plec şi să îmi pună pământ pe casă, plec numai dacă mă  omoară”.

La polul opus, cei care susţin proiectul de la Roşia Montană au strigat în faţa Primăriei din Roşia Montană: „Vrem proiect cu RMGC!”. „De ce există persoane care se împotrivesc proiectului, când noi avem nevoie de locuri de muncă, noi vrem să muncim, vrem minerit, dacă nu există investitori români care vor să exploateze aurul de la Roşia Montană, să-i lăsăm pe cei care vor să facă acest lucru, noi avem copii acasă şi trebuie să îi creştem”. Alături de mineri, s-au aflat şi soţiile acestora: „Noi suntem fiice de miner şi soţii de miner, timp de 2000 de ani la Roşia Montană principala ocupaţie a fost mineritul, de ce să nu fie şi acum? Ne-am săturat să cerşim. De ce să cerşim, când în pământul de la Roşia Montană se află tone de aur care urmează a fi exploatate”, au declarat acestea.

Ultima declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu înainte de pleca a fost: „Proiectul trebuie să înceapă deoarece Roşia Montană are în pământ tone de aur şi trebuie găsite soluţii pentru ca această bogăţie să fie pusă în valoare. Eu susţin proiectul de la Roşia Montană, iar cei care nu sunt de acord cu acest proiect să vină aici, la Roşia Montană, să vadă ce e aici”.

Vizita lui Traian Băsescu la Roșia Montană i-a luat prin surprindere și pe liderii PDL Alba. Aceștia au aflat de la reporterii TVR Cluj, abia luni dimineața, că președintele s-a hotărât să meargă în zonă. Duminică, la Roșia Montană, mai mulți primari din localitățile miniere din Apuseni au lansat un apel adresat preşedintelui, prim-ministrului şi Guvernului României, prin care cer relansarea industriei miniere din România. Peste 2.500 de participanți la eveniment au semnat deja petiţia, solicitând luarea unei hotărâri cât mai urgent de către autorităţile centrale. Semnatarii atrag atenţia că reînceperea activităţii în perimetrele miniere viabile va contribui la crearea a mii de locuri de muncă, la dezvoltarea IMM-urilor cu activităţi colaterale, precum şi la stimularea investiţiilor străine şi autohtone în zona Munţilor Apuseni – lucru esenţial pentru creşterea veniturilor la bugetele locale şi la bugetul de stat. „Aici s-a făcut minerit de când se ştie locul. Din minerit şi-a câştigat pâinea comunitatea noastră, o pâine bună pentru noi și pentru copiii noștri. Aceste localităţi au prosperat şi s-au dezvoltat datorită mineritului și tot ele au contribuit la dezvoltarea economică a României. (…) Proiectul minier propus la Roșia Montană creează premizele relansării industriei miniere în România. Avem convingerea că demararea acestui proiect minier va atrage și alte investiții majore în industria minieră”, se arată în apelul citit de primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. atti

  marți, 30.08.2011 at 08:52

  CU 2-3 NUNTI DE A LUI BORCEA SI ALTI GRANDOMANI, CU ARUNCATUL BANULUI , STATUL PUTEA SA FACA MINERIT CU ROMANI, PENTRU ROMANI, IN FOLOSUL ROMANIEI.CEI CARE CRED CA VOR MUNCI MULTI ROMANI SE INSEALA.CINE A TRADAT MINERI ERA CIORBEA, CDR IN CARE ERA MINISTRU BASESCU.UNDE ERAU CEI CARE CER AJUTOR LUI BASESCU????DE CE NU AU FACUT ATUNCI CAND ERAU INCHISE MUNELE, SI MINERI ERAU ARUNCATI PE STRADA????NU EU AM FOST MINISTRU SEF DE PARTID IN COALITIE CI BASESCU.SINGURUL LUCRU CERT VOM RAMANE SI SARACI, SI CU LAC DE CIANURA, EI SI CEI CARE SUNT IN FAVOAREA PRROIECTULUI CU BANI FOARTE-FOARTE MULTI.

 2. mariusrusu

  marți, 30.08.2011 at 09:25

  Lasă mă, să vină canadienii să ne ia aurul dacă noi nu suntem în stare să-l extragem singuri.

 3. Dan

  marți, 30.08.2011 at 09:31

  Nu mai exagerati huiduielile au fost putine si toate din partea oamenilor care traiesc din ce le da ong-ul cu siguranta. De ce credeti ca s-au enervat sustinatorii proiectului care chiar au nevoie de locurile de munca ? asa ca toti o duc lafel >? Nu pentru ca cei care nu vor exploatarea au alte interese

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Tratament pentru 5000 de pacienți COVID. România primește a doua cea mai mare cantitate de Remdesivir de la UE, după Spania

Publicat

România va beneficia de o cantitate de 25.157 flacoane Veklury (Remdesivir), în trei tranșe, pentru tratarea pacienților cu COVID -19 eligibili, în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății.

Vineri, 7 august, țării noastre îi vor fi repartizate 6.026 flacoane Remdesivir. Cantitatea ajunge pentru asigurarea tratamentului unui număr de peste 1.200 pacienți eligibili (5 flacoane/pacient).

Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania, a mai precizat sursa citată.

Conform calendarului transmis de către Bruxelles, în data de 11 septembrie 2020 vor fi primite alte 10.336 flacoane pentru aproximativ 2.067 pacienti eligibili, iar, în data de 9 octombrie 2020, un număr de 8.795 flacoane cu care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 pacienti eligibili.

Ultimele două tranșe vor fi evaluate în funcție de evoluția epidemiologică la 14 zile.

Livrarea cantităților se va face în depozitele Companiei Unifarm SA de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătății nr. 555/2020, în functie de numărul de cazuri medii si severe eligibile.

În 28 iulie, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit, loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate.
Comisia Europeană va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane EUR. Astfel, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30 000 de pacienți din spațiul european care prezintă simptome severe de COVID-19.

sursă: Ministerul Sănătății – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rata șomajului în Alba, de 3,1% la sfârșitul lunii mai 2020. Localitățile în care sunt cei mai mulți șomeri

Publicat

ajofm alba sediu

La sfârşitul lunii mai 2020, rata şomajului înregistrat la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a fost de 3,1%, mai mare cu 0,1% față de luna aprilie și cu 0,3% decât cea înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2019.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii mai 2020 în judeţul Alba a fost de 5.277 persoane, în crestere cu 309 persoane (+6,2%) comparativ cu luna anterioara și cu 556 persoane (+11,8%) comparativ cu luna mai 2019. Femeile reprezentau la această dată 46,8% din numărul total al şomerilor (2468 femei). Structura după nivelul de instruire arată că 68,7% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 25,3% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,0% persoane cu studii superioare.

Numărul şomerilor neindemnizați a fost de 2.700 persoane (51,2% din total şomeri), iar numărul şomerilor aflați în plată a fost de 2.577 persoane (48,8% din numărul total al şomerilor).

Rata şomajului a fost în luna mai 2020 de 3,1% (3,0% în aprilie 2020 și 2,8% în mai 2019), peste nivelul înregistrat la nivel național ( 2,9%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,2% (3,0% în aprilie 2020 și 2,7% în mai 2019),iar în rândul bărbaţilor de3,1%(2,9% atat în aprilie 2020 cat și în mai 2019). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna mai 2020 pe locul 23 în ierarhia județelor ordonate descrescător.

Cel mai mare număr de şomeri înregistrat în luna mai 2020 la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în oraşele: Sebeș (340 persoane), Alba Iulia (334 persoane), Blaj (258 persoane ), Câmpeni (219 persoane), Abrud (202 persoane), iar dintre comune, cel mai mare număr de şomeri înregistraţi se remarcă în: Jidvei (508 persoane), Roșia Montană și Bistra (165 persoane), Șona (158 persoane), Albac (145 persoane), Scărişoara (141 persoane), Ighiu (127 persoane), Garda de Sus (117 persoane) și Cetatea de Baltă (108 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-60 ani ), în luna mai 2020 a fost de 2,3%, 1,3% în mediul urban și 3,4% în rural. Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Abrud (5,7%), Câmpeni (4,7%) si Baia de Aries (3,5%), iar cu cele mai mici ponderi în orașul Cugir (0,6%), Alba Iulia (0,7%) si Teiuș (0,9%). În mediul rural cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (15,9%), Jidvei (15,0%), Avram Iancu (11,9), Albac (11,6%), Vadu Motilor (8,5%), Roșia Montană (8,3%), iar cele mai mici valori ( sub 1%), în comunele: Stremț (0,3%), Sântimbru si Salistea (0,7%), Ciugud (0,8%), iar în comunele Ceru Băcăinți și Întregalde nu se înregistrează nici un șomer.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Muncii: Situația dosarelor în recalculare, la Casa de Pensii Alba. Sub 2.000 rămase, din cele aproape 10.000 inițiale

Publicat

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a aflat luni dimineața la Alba Iulia, unde a efectuat o vizită la Casa Județeană de Pensii. Potrivit acesteia, în prezent sunt mai puțin de 2.000 de dosare în recalculare restante, față de cele aproape 10.000 descoperite în urmă cu câteva luni. 

„Urmăresc îndeaproape activitatea acestei instituții. Am preluat un volum imens de dosare în recalculare cu termen întârziat, de un an, de doi, și mai bine. În mod evident aceste întârzieri erau cunoscute de fosta conducere, și a ministerului și a Casei de Pensii. Am găsit aproape de 10.000 de dosare cu termene întârziate, astăzi suntem sub 2.000. Nu înseamnă că mă opresc aici, urmăresc săptămânal ca numărul acesta să se ducă către zero. E vorba despre un alt ritm de lucru și o altă seriozitate pe care o cer Casei Județene de Pensii și urmăresc îndeaproape ca toate restanțele pe care le-am găsit să fie recuperate.

Am nevoie de o mobilizare pentru a pune în practică ordinul pe care l-am semnat acum câteva săptămâni, pentru ca în orice moment în care e nevoie să soliciți un serviciu casei județene de pensii să o poți face prin mijloace electronice. Îmi doresc ca aglomerația care am găsit-o să fie evitată, în sensul în care să se implice activ angajații din Casa Județeană de Pensii, pentru evitarea aglomerației (…) În curând, cei care vor să opteze pentru comunicarea electronică a întrebărilor sau a documentelor o pot face”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Luna și pana de curent la Alba Iulia. Zona centrală a municipiului, dar și alte cartiere, fără energie electrică

Publicat

Zona centrală a municipiului Alba Iulia a rămas luni după-amiaza fără curent electric. Potrivit directorului SDEE Transilvania Sud SA – Structura Regională Alba, Marius Ceteraș, în prezent nu se cunoaște cauza exactă a defecțiunii.

Mai multe echipe se află în teren pentru a identifica problema și a putea interveni. Reprezentanții Electrica bănuiesc că un cablu de 20 kV s-a defectat.

De asemenea, potrivit lui Marius Ceteraș, problema poate fi rezolvată „în câteva minute sau în câteva zeci de minute”.

Reamintim faptul că în urmă cu mai bine de o lună, jumătate din orașul Alba Iulia a rămas fără alimentare cu energie electrică.

Citește și UPDATE: Jumătate din municipiul Alba Iulia, fără curent electric. Majoritatea instituțiilor publice, paralizate

UPDATE: Reprezentanții SDEE Electrica Alba au precizat pentru Alba24.ro că au fost localizate două defecte la cabluri de 20KV, cee au cauzat întreruperea alimentării cu energie electrică în zona centrală a municipiului și în cartierul Ampoi (parțial).

Unul dintre aceste defecte a fost cauzat de săpături executate pentru realizarea altor rețele de utilități publice. Toți consumatorii afectați de această primă avarie au fost alimentați cu energie electrică.

Este în curs de identificare al treilea defect, care a generat o nouă întrerupere în alimentarea cu energie, a unor consumatori din cartierul Cetate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate