Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prevederi noi în legislaţia privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2014


Publicat

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială aduc în atenţie modificările incluse în Legea nr. 166/2012 de aprobare a OUG nr. 124/2011 care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială. Noile prevederi au fost publicate în Monitorul Oficial în 11 octombrie. 

Indemnizaţia pentru creşterea copilului se stabileşte  la 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptăţită în cele 12 luni anterioare naşterii copilului. Această prevedere se aplică atât persoanelor care optează pentru concediu, respectiv indemnizaţie creştere copil  până la vârsta de un an a copilului (3 ani în cazul copilului cu handicap),  cât şi celor care aleg varianta concediului şi  a indemnizaţiei pentru creşterea copilului  până la vârsta de doi ani a copilului.

Stimulentul de inserţie, în cuantum lunar de 500 de lei, se acordă şi în cazul  persoanelor care au optat pentru indemnizaţie până la vârsta de 2 ani a copilului şi realizează venituri supuse impozitului după împlinirea vârstei de 1 an a acestuia. În această situaţie, persoana îndreptăţită va beneficia de acest drept pentru toată perioada rămasă până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului.

Se desfiinţează limita de 3 naşteri (sau, după caz, a limitei de 3 adopţii/ încredinţări/ plasamente/ tutele) pentru care se acordă indemnizaţie pentru creştere copil/ stimulent de inserţie.

În situaţia persoanei care beneficiază de indemnizaţie şi concediu creştere copil, acordate în baza O.U.G 148/2005 (pentru copiii născuţi până la data de 31.12.2010) şi care în această perioadă naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, pentru care beneficiază de indemnizaţie sau stimulent de inserţie în conformitate cu prevederile O.U.G 111/2010 (copil născut începând cu data de 1 ianuarie 2011), pe perioada suprapunerii se va acorda o sumă suplimentară, în cuantum lunar de 600 de lei.

Plafoanele de acordare a indemnizaţiei rămân nemodificate. Astfel, în cazul indemnizaţiei până la vârsta de 1 an a copilului (3 ani în cazul copilului cu handicap) limita minimă va fi de 600 de lei lunar, iar cea maximă de 3.400 de lei. În varianta de indemnizaţie până la vârsta de 2 ani a copilului, pragurile rămân stabilite la 600 de lei minim, respectiv 1.200 de lei maxim.

Începând cu anul 2012, pentru menţinerea drepturilor prevăzute de  prezenta ordonanţă de urgenţă, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puţin 6 luni au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate. În cazul persoanelor singure, care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii, menţinerea drepturilor la indemnizaţie, respectiv stimulent de inserţie, nu este condiţionată de această obligaţie.

Citește și Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2014. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Roșia Montană, într-un documentar realizat de ARTE în Transilvania. Difuzarea reportajului a blocat siteul unei afaceri locale

Publicat

Canalul de televiziune franco-german ARTE a difuzat vineri seară un reportaj despre Transilvania în care a inclus și Roșia Montană.

Porțiunea din reportaj care prezintă localitatea din Alba, începe cu mocănița care trece prin sărăcia din cartierul Dăroaia și continuă cu prezentarea localității istorice Roșia Montană, galeriile romane, situația din trecut cu proiectul minier cu cianură de distrugere a localității, iar în final se prezintă afacerea locală și socială Made in Roșia Montană.

Reportajul poate fi văzut AICI.

Este vorba despre o afacere cu șosete, căciuli, fulare și multe altele din lână merinos, realizate de mână de femeile din comună.

”Reportajul are un impact foarte mare internațional, cu siguranță anul 2021 va aduce mult mai mulți turiști în Roșia Montană și sper ca autoritățile locale să înțeleagă că trebuie să facă ceva în direcția turismului în Roșia Montană.

Site-ul www.madeinrosiamontana.com a picat imediat după reportaj, sute de oameni încercau să se conecteze simultan la site, dar între timp s-a rezolvat problema, iar comenzi din Elveția, Austria, Germania, Franța au început să apară” a scris pe contul său de Facebook, Tică Darie, inițiatorul afacerii, un tânăr care s-a stabilit acolo în urmă cu câțiva ani.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Care sunt proiectele noului primar al Abrudului, Cristian Albu, la început de mandat

Publicat

Noul primar din Abrud, Cristian Albu (PNL), își începe mandatul pentru următorii patru ani. 

Alba24 i-a solicitat lui acestuia să își prezinte principalele proiecte și priorități pentru perioada imediat următoare. 

Acesta a răspuns că va continua proiectele începute de fostul primar și a adăugat că Abrudul va avea o bază de agrement cu bazin de înot, iar locurile de joacă pentru copii vor fi modernizate și repuse în funcțiune.

Răspunsul primarului Cristian Albu, legat de proiectele la început de mandat: 

Gestionarea și punerea în practică a următoarelor proiecte, deja semnate:

Sănătate: modernizarea și refuncționalizarea clădirilor din cadrul spitalului orășenesc;

Finalizarea lucrarilor de infrastructură începute.

Modernizarea și punerea în valoare a centrulului istoric și a clădirilor monumentale din centru.

Construirea unei baze de agrement (bazin de înot), modernizarea și refuncționalizarea spațiilor de joacă pentru copii și a parcurilor.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

Proiect de repunere pe șine a Mocăniței de pe Valea Arieșului. Ar lega Câmpeni și Abrud de Turda, pe un traseu de 110 kilometri

Publicat

Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” din România și reprezentanții mai multor asociații din județele Cluj și Alba au lansat un proiect de revitalizare a Mocăniței de pe Valea Arieșului.

Președintele Societății ”Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a declarat pentru Cluj24.ro că rolul Mocăniței a fost unul extrem de important pentru viața economică și socială a localităților de pe Valea Arieșului de la înființarea liniei înguste de cale ferată până în 1998 când s-a închis activitatea pe traseul Turda – Câmpeni-Abrud.

”Revitalizarea Mocăniței de pe Valea Arieșului este doar primul pas pentru revitalizarea vieții economice, sociale, turistice și culturale din această zonă. Mocănița ar fi un obiectiv prin care să fie atrași numeroși turiști”, a spus Groza.

Potrivit acestuia, proiectul prevede atragerea de fonduri europene pentru reconstrucția liniei înguste de cale ferată și pentru alte investiții.

Traseul Mocăniței este de 110 km

Traseul Mocăniței de pe Valea Arieșului are o lungime de 110 km și ar lega Turda, din județul Cluj, de Câmpeni și Abrud, județul Alba.

”Acum sunt funcționali 10 km la Sălciua și alți 10 km între Câmpeni și Abrud. Noi estimăm că în 10 ani acest proiect poate deveni viabil, important este să îl începem. Primăriile de pe traseu vor investi, iar dacă oamenii din zonă vor vedea că vin turiști își vor amenaja pensiuni, vor oferi bucătărie tradițională și meșteșuguri. În final, se stopează depopularea zonei Munților Apuseni”, a explicat președintele Societății ”Avram Iancu”.

Articol complet pe: Cluj24.ro

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cel mai tânăr primar din județul Alba a depus jurământul. Iulia Stănilă și-a preluat mandatul în comuna Șpring

Publicat

Cel mai tânăr primar din Alba, este Iulia Stănilă, a depus jurământul și și-a preluat mandatul.

La cei 29 de ani ai săi, aceasta a câștigat funcția de primar al comunei Șpring, reușind să îl învingă pe primarul în funcție de 16 ani, Daniel Rusu. 

,,Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei Șpring. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” a scris aceasta pe contul ei de Facebook, unde a adăugat și câteva fotografii de la ceremonie.

Iulia  s-a născut în 1991, în satul Șpring. La vârsta de 14 ani a plecat la studii în Alba-Iulia, apoi în Sibiu, unde a urmat Facultatea de Jurnalistică din cadrul Universității ,,Lucian Blaga”.

Timp de aproape 5 ani a locuit împreună cu soțul ei în București, unde a lucrat ca și consultant pentru fonduri europene, la o companie de profil.

Aceasta a afirmat că modelul ei este primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, care a reușit să își ridice comunitatea cu ajutorul fondurilor europene și a performanței în administrație.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate