Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prevederi noi în legislaţia privind concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2014

Publicat

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială aduc în atenţie modificările incluse în Legea nr. 166/2012 de aprobare a OUG nr. 124/2011 care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială. Noile prevederi au fost publicate în Monitorul Oficial în 11 octombrie. 

Indemnizaţia pentru creşterea copilului se stabileşte  la 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptăţită în cele 12 luni anterioare naşterii copilului. Această prevedere se aplică atât persoanelor care optează pentru concediu, respectiv indemnizaţie creştere copil  până la vârsta de un an a copilului (3 ani în cazul copilului cu handicap),  cât şi celor care aleg varianta concediului şi  a indemnizaţiei pentru creşterea copilului  până la vârsta de doi ani a copilului.

Stimulentul de inserţie, în cuantum lunar de 500 de lei, se acordă şi în cazul  persoanelor care au optat pentru indemnizaţie până la vârsta de 2 ani a copilului şi realizează venituri supuse impozitului după împlinirea vârstei de 1 an a acestuia. În această situaţie, persoana îndreptăţită va beneficia de acest drept pentru toată perioada rămasă până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului.

Se desfiinţează limita de 3 naşteri (sau, după caz, a limitei de 3 adopţii/ încredinţări/ plasamente/ tutele) pentru care se acordă indemnizaţie pentru creştere copil/ stimulent de inserţie.

În situaţia persoanei care beneficiază de indemnizaţie şi concediu creştere copil, acordate în baza O.U.G 148/2005 (pentru copiii născuţi până la data de 31.12.2010) şi care în această perioadă naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, pentru care beneficiază de indemnizaţie sau stimulent de inserţie în conformitate cu prevederile O.U.G 111/2010 (copil născut începând cu data de 1 ianuarie 2011), pe perioada suprapunerii se va acorda o sumă suplimentară, în cuantum lunar de 600 de lei.

Plafoanele de acordare a indemnizaţiei rămân nemodificate. Astfel, în cazul indemnizaţiei până la vârsta de 1 an a copilului (3 ani în cazul copilului cu handicap) limita minimă va fi de 600 de lei lunar, iar cea maximă de 3.400 de lei. În varianta de indemnizaţie până la vârsta de 2 ani a copilului, pragurile rămân stabilite la 600 de lei minim, respectiv 1.200 de lei maxim.

Începând cu anul 2012, pentru menţinerea drepturilor prevăzute de  prezenta ordonanţă de urgenţă, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puţin 6 luni au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate. În cazul persoanelor singure, care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii, menţinerea drepturilor la indemnizaţie, respectiv stimulent de inserţie, nu este condiţionată de această obligaţie.

Citește și Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2014. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax