Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Prima săptămână din octombrie, dedicată prevenției gripei. De ce este considerată o boală contagioasă cu risc pentru populație

Publicat

Prima săptămână din luna octombrie va fi dedicată prevenţiei gripei, în acest an. Inițiativa a fost concretizată prin Legea 247 din 23 septembrie 2024.

Proiectul de lege pentru instituirea primei săptămâni din luna octombrie ca „Săptămâna prevenţiei gripei în România” a fost depus la Parlament în luna mai 2024. Inițiatorii doresc creșterea gradului de conştientizare asupra gravităţii gripei şi a potenţialelor complicaţii.

Amintesc că, în 2023 şi 2024, Institutul Naţional de Sănătate Publică a declarat stare de alertă epidemiologică, cu trei săptămâni consecutive de creştere a numărului de cazuri, peste nivelul mediu din ultimii cinci ani.

În sezonul trecut, alerta epidemiologică privind virusul gripal a fost declarată la 1 februarie 2024. Erau înregistrate într-o săptămână 133.057 de cazuri de infecţie respiratorie, cu 35,8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Din datele Institutului Naţional de Sănătate Publică, rata de acoperire vaccinală la nivelul populaţiei generale este de 9,5%. La nivelul persoanelor de peste 65 de ani este de 20,70%. În medie, sunt înregistrate peste 590.000 de cazuri de spitalizare pe sezon, dintre care peste 150.000 ajung de urgenţă la medic şi jumătate rămân sub supraveghere medicală.

„O săptămână dedicată prevenţiei gripei poate oferi prilejul pentru acţiuni şi activităţi menite să crească gradul de conştientizare asupra gripei şi a complicaţiilor sale şi poate fi un vector de comunicare în lupta pentru creşterea ratelor de acoperire vaccinală şi scăderea constantă a numărului de cazuri de gripă”, au subliniat iniţiatorii.

Săptămâna dedicată prevenției gripei. Lege adoptată

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la 21 mai 2024 şi de Camera Deputaţilor, la 11 septembrie 2024. Legea a fost promulgată în 23 septembrie 2024 și publicată în Monitorul Oficial nr. 952/23 septembrie 2024.

Actul normativ prevede că „Săptămâna prevenţiei gripei în România” poate fi marcată de către autorităţile publice centrale şi locale, precum şi de către organizaţiile non-guvernamentale şi organizaţiile profesionale prin organizarea de evenimente dedicate prevenţiei gripei”.

Gripa, o boală foarte contagioasă

Deşi de cele mai multe ori este considerată o afecţiune banală, gripa este o boală infecţioasă foarte contagioasă. Prezintă morbiditate şi mortalitate semnificative. Complicaţiile severe afectează persoanele care sunt mai vulnerabile, cum ar fi:

  • copiii cu vârsta sub 6 ani, cadrele medicale, femeile însărcinate şi lăuzele, vârstnicii, persoanele care suferă de obezitate
  • persoanele cu boli cronice netransmisibile (cunoscute şi ca NCD1) cum ar fi, de exemplu, boala cardiacă cronică, astmul bronşic, bolile pulmonare şi renale cronice, sindromul metabolic şi diabetul zaharat, notează https://www.vaccinare-antigripala.ro/.

În fiecare an, gripa sezonieră este responsabilă pentru până la 50 de milioane de cazuri simptomatice în Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European (UE/SEE). 15.000-70.000 de cetăţeni europeni mor din cauze asociate gripei. În ciuda duratei de obicei scurte a bolii, povara anuală economică şi medicală a gripei este substanţială.

Cazurile de gripă. Situația din România

În România, în sezonul 2023-2024 au fost confirmate (prin laborator) 2.246 de cazuri de gripă, activitatea gripală fiind similară cu cea înregistrată în Europa, potrivit https://insp.gov.ro/.

Vaccinarea este cea mai eficientă formă de prevenire a gripei, însă în ultimele sezoane s-a observat o scădere a numărului de doze de vaccin gripal administrate. O acoperire vaccinală scăzută va duce atât la acumularea de indivizi susceptibili, cât şi la scăderea imunităţii populaţiei.

Cel mai bine este ca vaccinul să fie administrat înainte ca gripa să se răspândească în comunitatea unei persoane, înaintea sau la începutul sezonului gripal. În emisfera nordică, circulaţia sezonieră a gripei este observată între lunile octombrie şi mai şi, conform ECDC, octombrie este un moment optim pentru a primi vaccinul gripal, potrivit Agerpres.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate