Connect with us
Advertisement

Aiud

Primăria Aiud a amendat cu 1500 de lei Primăria Oradea. Pentru ce s-au judecat angajații Oanei Badea cu cei ai lui Ilie Bolojan

Publicat

Primăria Aiud a amendat Primăria Municipiului Oradea, în urma unei neînțelegeri iscate între cele două instituții.

Mai exact, angajații primăriei conduse de Oana Badea au amendat cu 1500 de lei, instituția condusă de Ilie Bolojan, din cauza faptului că angajații Primăriei Oradiei, nu i-ar fi comunicat în timp util câteva date financiare despre un ceățean bihorean. 

În realitate, angajații Primăriei Oradea au transmis reprezentaților Primăriei Aiud datele cerute, dar telefonic.

În urma amenzii primite, Primăria Municipiului Oradea a dat în judecată primaria condusă de Oana Badea și a cerut anularea amenzii. Un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Aiud și o primă decizie a venit în data de 4 februarie 2021.

Procesul a fost început pe vremea când primar Municipiului Oradea era încă Ilie Bolojan,  care între timp a devenit președinte al Consiliului Județean Bihor.

Ce s-a întâmplat mai exact

Potrivit motivării magistraților Judecătoriei Aiud, printr-o adresă trimisă de angajații primăriei Aiud, în cursul anului 2020, către Primăria Oradea au fost solicitate informații fiscale despre un cetățean bihorean.

Mai exact cei de la Aiud au vrut să afle dacă respectiva persoană a achitat o serie de amenzi.

”Reprezentantul Primăriei Oradiei a comunicat telefonic aceluiași reprezentant al Primăriei Aiud toate informațiile solicitate, precum și alte informații relevante.

Informațiile au fost comunicate telefonic motivat de faptul că, în contextul măsurilor impuse de reducerea riscurilor pandemiei COVID-19, Municipiul Oradea a utilizat în relația cu toate instituțiile publice forme de comunicare directe prin telefon/e-mail. Informațiile oricum erau deja cunoscute de Primăria Aiud încă din 23 ianuarie 2020, dată la care debitoarea a depus o chitanță la Municipiul Aiud”, se arată în motivarea judecătorilor.

De ce au amendat angajații primăriei conduse de Oana Badea, reprezentații instituției conduse la acea vreme de Ilie Bolojan

”Intimatul (n.r. Primăria Aiud) a arătat că agentul constatator M. I., având funcția de consilier, în cadrul Direcției Economice – Compartimentul Executare Silită și Încasare Venituri, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în data de 03.09.2020, ora 10:00, în urma verificărilor efectuate a constatat că deși a fost primită adresa nr. 3452/14.02.2020, conform confirmării de primire nr. 6146 din data de 05.03.2020 și adresa nr./28.07.2020 potrivit confirmării de primire nr. 3119 din data de 07.08.2020, privind solicitarea unor informații pentru clarificarea și stabilirea situației fiscale a contribuabilului K.M., contravenienta (n.r. Primăria Oradea) nu a comunicat informațiile solicitate în termen de 15 zile de la primirea nici uneia dintre solicitări”, se arată în motivarea instanței.

În urma constatării, angajatul primăriei a întocmit un proces verbal de sancționare a primăriei Oradiei, mai exact o amendă de 1500 de lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii, respectiv 250 lei.

Apărarea Primăriei Oradea

Reprezentații legali ai Primăriei Oradiei au stipulat că procesul verbal a fost întocmit pe seama unei persoane fără capacitate de folosință, respectiv, Primăria Municipiului Oradea.

”Primăria este o structură funcțională cu activitate permanentă, fără personalitate juridică și este doar o structură administrativă. Capacitatea de folosință este aptitudinea persoanei de a avea drepturi și obligații civile.

Capacitatea de folosință aparține Unității Administrativ- Teritoriale Municipiului Oradea prin primar, aceasta fiind persoana juridică pe seama căreia ar fi trebuit să fie încheiat, de către reprezentanții Municipiului Aiud, procesul – verbal”, se arată în motivarea instanței.

Mai mult au declarat că informațiile au solicitate au fost transmise reprezentații Primăriei Aiud, în format telefonic.

Ce a decis Judecătoria Aiud

În primul rând,  potrivit magistraților ”procesul verbal a fost încheiat fără ca petenta să fie de față, fiind înscris că s-a încheiat potrivit prevederilor art. 19 alin. 3 din OG nr. 2/2001 fără martor asistent, întrucât nicio persoană din cele prezente nu a dorit să se implice și să semneze în calitate de martor”, se arată în documentul citat.

Mai mult de atât, Primăria Aiud ”a procedat în mod vădit incorect la sancționarea Primăriei Municipiului Oradea, deoarece calitatea de subiect activ al contravenției o putea avea doar Municipiul Oradea, care are personalitate juridică.

Totodată, se reține că în cuprinsul procesului – verbal, nu a fost inserat codul fiscal al petentei; obligația comunicării exista într-un termen de 15 zile lucrătoare, în baza art. 494 alin. 12 C.fiscal.

Pentru aceste motive, instanța apreciază că prezumția de legalitate a procesului-verba nr. 8/2020 a fost răsturnată, nemaifiind necesară analizarea motivelor de temeinicie a întocmirii procesului- verbal”, au mai stipulat magistrații.

Drept urmare, au admis plângerea formulată de reprezentații Primăriei Municipiului Oradea și au dispus anularea procesului verbal încheiat de Primăria din Aiud.

Decizia din 4 februarie 2021 nu este definitivă și poate fi atacată în curs de 30 de zile de la comunicare.

sursă foto: ebihoreanul.ro

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement