Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Primăria Alba Iulia contribuie la materializarea proiectului „Conurbant”, ce vizează dezvoltarea orașelor medii și mari

Publicat

primarie

Primăria Municipiului Alba Iulia contribuie la materializarea proiectului „CONURBANT – An inclusive peer-to-peer approach to involve EU CONURBations and wide areas in participating to the CovenANT of Mayors”. Inițiativa este finanțată de Uniunea Europeană prin Programul Intelligent Energy Europe, Municipiul Alba Iulia având calitatea de partener, într-un consorțiu format din 15 municipalități, instituții publice și societăți de consultanță din 7 țări europene, respectiv din comunități a căror populație însumează peste 2 milioane locuitori. Consorțiul este coordonat de municipalitatea Vicenza din Italia.

Activitățile din cadrul acestui proiect vin în ajutorul orașelor de dimensiuni medii și mari, precum și a comunităților mici din jurul acestora prin realizarea Planurilor de Acțiune privind Energiile Durabile (PAED) în conformitate cu exigențele inițiativei Comisiei Europene referitoare la Convenția Primarilor. PAED înglobează, în esență, o serie de măsuri pe termen scurt și mediu care vizează creșterea eficienței energetice a clădirilor publice, utilizarea rațională a energiei în locuințe și clădiri din sectorul rezidențial și industrial, sustenabilitatea sistemului de transport urban, modernizarea sistemului de iluminat public, precum și producerea unei părți importante a energiei necesare din surse regenerabile.

Primăria Municipiului Alba Iulia sprijină prin intermediul acestui proiect realizarea a 4 PAED-uri în comunele Sîntimbru, Berghin, Ciugud și Ighiu, localități care constituie conurbația vizată de demersul curent.

Rolul major al Municipiului Alba Iulia în calitate de partener al proiectului îl constiuie oferirea de suport pentru realizarea inventarului de bază privind emisiile, pe care să se sprijine PAED-ul, conturarea măsurilor de eficienţă energetică, a proiectelor de dezvoltare importante în domeniul energiei, transportului sau protecției mediului și nu în ultimul rând, punerea în aplicare a Planurilor de Acțiune privind Energia Durabilă la nivel de conurbație. Totodată, în cadrul acestui proiect, Municipiul Alba Iulia este lider al grupului de activități dedicat sesiunilor de training și vizitelor de studiu practice realizate între cei 15 parteneri, dar și oraș tutore pentru patru dintre municipalitățile partenere – Timișoara, Arad, Vratsa (BG) și Salspils (LV).

„Acest proiect confirmă și face cunoscute în țară și în afara ei, rezultatele administrației locale din ultimii 5 ani orientate spre transformarea orașului Alba Iulia într-un oraș verde, care își gândește rațional și pe termen lung resursele. Avem un oraș cu un transport public modern și foarte puțin poluant, școli și grădinițe izolate termic, centre de zi și rezidențiale alimentate cu energie solară, suprafețe de zone verzi a căror mărime, calitate și număr crește semnificativ de la an la an, mulți arbori plantați recent, Parcul Dendrologic și zona de agrement Mamut, parcul din șanțurile Cetății, 10 km de piste de biciclete amenajate sau în curs de amenajare, o localitate canalizată în curând în proporție de 90% și cu o stație de epurare nouă. Suntem mulțumiți că aceste realizări care au îmbunătățit semnificativ calitatea vieții în oraș le putem împărtăși și altor administrații locale, care le pot aprecia și valorifica în interesul propriu”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

„Avantajul acestui proiect pentru Alba Iulia și pentru conurbație este că aceste administrații își prioritizează din punct de vedere tehnic și își legitimează prin consultare și suportul cetățenilor, viitoarele proiecte pe care le pot elabora și implementa cu fonduri nerambursabile din alocarea financiară a Comisiei Europene pentru perioada 2014 – 2020, dar nu numai. O administrație responsabilă își gândește strategic dezvoltarea în timp, încercând să fructifice atât resursele proprii, cât mai ales cele pe care le poate atrage din exterior. Viitorul energetic al colectivităților locale trebuie gândit verde, competitiv, inclusiv și durabil”, a precizat Nicolaie Moldovan, administratorul public al municipiului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax