Administrație
Primăria Alba Iulia renunță la antivirusul rusesc și cumpără alte soluții de securitate pentru toată administrația
Municipiul Alba lulia cumpără prin procedura de achiziție directă un „Sofware antivirus” cu o valoare maximă de 27.000 de lei.
Potrivit documentației, valoarea totală estimată a achiziției, întocmită în urma studiului de piață efectuat de Biroul informatică din cadrul Primăriei municipiului Alba lulia este de 27.000 de lei, fără TVA. Banii provin din bugetul local.
Administrația locală încearcă să se plieze unei inițiative a Ministerului Cercetării și Inovării care propune interzicea achiziționării de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse.
În prezent, primăria folosește Kaspersky Endpoint Security for Business Advanced și Bit Defender Security for Mail Servers Linux și intenționează să cumpere două soluții de a BitDefender.
De ce își schimbă administrația, soluția de securitate
Rațiunile pentru care se instituie această interdicție sunt legate, pe de-o parte, de contextul dat de războiul pornit de Federația Rusă asupra Ucrainei iar, pe de altă parte, de lipsa independenței entităților rusești care furnizează soluții IT.
„Proiectul propus este inițiat într-un context mai larg, în care state membre UE, dar și partenerul strategic american, au interzis în mod expres soluțiile software despre care există date că permit guvernului rus să penetreze sistemele și rețelele informatice ale instituțiilor care apelează la astfel de produse și servicii.
Am sesizat că, inclusiv în perioada recentă, autorități publice de nivel local continuă să achiziționeze astfel de soluții, în baza unor proceduri de achiziție publică, fără a putea ține cont de riscurile și vulnerabilitățile aferente”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, cu prilejul lansării proiectului în dezbatere publică.
Proiectul de lege interzice autorităților și instituțiilor publice de la nivel central și local să achiziționeze și să utilizeze produse și servicii privind securitatea dispozitivului (securitatea punctului final), aplicații și programe software de detecție antivirus, anti-malware, firewall pentru aplicații web (Web Application Firewall), rețele virtuale private (Virtual Private Network), precum și sisteme de detecție și răspuns pentru endpointuri (Endpoint Detection Response), provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul direct sau indirect al unor persoane fizice sau juridice din Federația Rusă.
Și alte țări fac același lucru
Spre exemplu, Autoritatea germană BSI (Federal Office for Information Security) avertizează că toate companiile germane care folosesc soluții AV sau alte tipuri de soft-uri de la Kaspersky să renunțe la ele și să folosească programe de la alte companii.
BSI explică faptul că soluțiile antivirus mențin o legătură permanentă, criptată și imposibil de verificat cu serverele vendor-ului, pentru o actualizare permanentă a definițiilor virușilor.
Teama este că fișiere sensibile ar putea fi extrase de pe sistemele care folosesc soluțiile companiei, pentru a fi trimise pe serverele Kaspersky și ale altor companii rusești.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
nimeni
luni, 18.07.2022 at 19:34
Asa, asa… schimbati KGB-ul cu SIE/SRI ! Hai ca sunteti tari…