Connect with us
Advertisement

Administrație

Primăria Alba Iulia vrea să identifice zonele inundabile din municipiu și să găsească soluții pentru problema canalizării

Publicat

Primăria Alba Iulia vrea să identifice zonele din municipiu vulnerabile la inundații în timpul ploilor torențiale.

De asemenea, administrația locală dorește să găsească soluții pentru gestionarea eficientă a colectării apelor pluviale din aceste zone. 

Primăria Alba Iulia a lansat marți, 5 aprilie, achiziția unor servicii de elaborare a unui studiu privind identificarea zonelor vulnerabile la debite ridicate de ape pluviale de la nivelul municipiului și propunerea unui set de soluții pentru gestionarea eficientă și durabilă a colectării apelor pluviale din aceste zone.

Valoarea estimată a achiziției este 127.605,04 lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, ca urmare a schimbărilor climatice globale, experimentăm ploi cu intensități mari, inundații, dar și perioade lungi de secetă. Tabloul deschis se verifică și în Alba Iulia, în ultimii ani. Un exemplu concret de situație este cea în care sistemul de canalizare nu face față cantităților excesive de apă meteorică, mai ales în zonele joase ale municipiului.

Necesitatea studiului are la bază tocmai efectele negative ale ploilor cu intensități mari, înregistrate în ultimii ani în Alba Iulia: inundarea străzilor, curților, subsolurilor, demisolurilor, etc.

Studiul reprezintă și prima acțiune concretă derulată de Primăria Alba Iulia pentru reducere efectelor schimbărilor climatice pe care le resimțim tot mai frecvent și cu intensitate tot mai mare.

Față de anii 70, limita intravilanului s-a mărit considerabil, în prezent municipiul Alba Iulia cuprinzând localitățile Micești Pâclișa, Partoș și Oarda ce au devenit cartiere și cartiere de locuințe noi precum Recea, Șeigău, VII, Orizont.

Preluarea și canalizarea apelor pluviale din municipiul Alba Iulia este din ce în ce mai problematică, datorită creșterii suprafețelor construite, suprafețelor de drum și a suprafețelor finisate tip curți, alei, trotuare, parcări, care măresc considerabil debitul de apă pluvială colectată.

Potrivit documentului citat, efectul extinderii intravilanului din punct de vedere al preluării apelor pluviale se observă prin inundații repetate.

Acestea creează disconfort în rândul cetățenilor și generează mari pagube materiale locuințelor și gospodăriilor situate în zonele unde rețelele de canalizare nu mai fac față.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dolfi

    miercuri, 06.04.2022 at 21:43

    s-ar putea sa fie prea tarziu, expertii lu peste prajit care dormiti in administratie pe banii nostri.
    Ce credeati ca se intampla daca se extinde orasul? Nici asta n-ati fost in stare sa planificati urbanistic extinderea orasului. Ati aprobat tot felul de dughene dubioase printre blocuri si pe la parterul blocurilor, beserici si alte acareturi in detrimentul spatiului verde, al locurilor de joaca si al…parcarilor.

    Acum ati dat liber la constructii pe dealul viilor… o sa vedem in cativa ani cand vin constructiile alea in jos sa viziteze orasul…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement