Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria comunei Ciugud, reclamată pentru discriminare la CNCD, de un om de afaceri de etnie romă. Care a fost motivul

Publicat

Un om de afaceri din Alba Iulia a reclamat, la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, comuna Ciugud. Acesta a precizat în documentele înaintate către CNCD că primarul se manifestă discriminatoriu față de persoanele de etnie romă. 

Totul a pornit de la o autorizație de construcție care nu a mai fost prelungită.

Mai exact, afaceristul voia să ridice o clădire, nu a terminat-o în termenul prevăzut în autorizație, iar primăria nu a vrut să mai prelungească perioada, a susținut acesta în fața CNCD. 

O decizie a fost dată de CNCD în data de 18 ianuarie 2023, iar hotărârea a devenit recent publică pe site-ul instituției.

În hotărâre sunt trecute motivele pentru care afaceristul a reclamat comuna Ciugud, dar și cum au răspuns aceștia.

Este vorba despre omul de afaceri Călin Pădurean, care deține o firmă de construcții.

Ce a susținut afaceristul:

Petentul reclamă faptul că i s-a reziliat contractul de concesiune. Acesta, de etnie romă, în calitate de antreprenor, administrator al a societății Dialuk Construct SRL susține faptul că în anul 2017 a solicitat Primăriei Ciugud să îi concesioneze un teren pentru a construi o clădire formată din: parter, etaj 1 și pod, cu destinația „Centrul de Formare Profesională”, domeniul construcțiilor.

CITEȘTE ȘI: FOTO VIDEO: Om de afaceri de etnie romă din Alba Iulia, învestit JUDECĂTOR la Curtea Supremă de Justiție Internațională a Romilor

Valabilitatea autorizației este practic de 12 luni, având în vedere data de la care au demarat lucrările, în interiorul celor 6 luni, de la 12.09.2019.

Valabilitatea autorizaţiei se extinde de la data consemnată în înştiinţarea prevăzută la alin. (8) pe toată durata de execuţie a lucrărilor prevăzute prin autorizaţie, în conformitate cu proiectul tehnic, în situaţia petentului, autorizaţia emisă nu a respectat termenul prevăzut de lege, ca urmare a unor evidente fapte discriminatorii, pe care le manifestă primarul faţă de cetăţenii de etnie romă.

Din cauză că termenul acordat a fost prea scurt, fără respectarea legii, nu a reuşit să termine întreaga construcție până la recepţia finală a acesteia. Ba mai mult, în
perioada pandemiei a fost nevoit să lucreze mai încet, chiar să oprească lucrările din motive financiare, scăzând drastic cifra de afaceri la societatea Dialuk Construct SRL.

Consiliul comunei Ciugud a adoptat Hotărârea nr. 88/17.09.2020 prin care s-a reziliat contractul de concesiune nr. 7302/2017 și s-a dispus evacuarea terenului, pentru motivul că nu a finalizat clădirea, cu destinaţia respectivă şi dorește să demoleze clădirea, clădire în care a investit bani, timp, muncitori, o clădire care ar creea foarte multe locuri de muncă prin calificarea obţinută de beneficiarii Centrului de formare profesională.

Petentul este de opinie că primarul şi Consiliul Local nu au respectat prevederile Legii nr. 50/1991 şi într-un mod abuziv au emis Hotarârea nr. 88/17.09.2020.

Cum s-a apărat comuna Ciugud

Reprezentații legali ai primăriei au precizat că:

Aspectele sesizate au fost tranșate de către instanța de judecată, potrivit dosarului nr. 130/107/2021- Tribunalul Alba, respectiv dosar nr. 1408/176/2021 – Judecătoria Alba Iulia.

Petentul a contestat în instanță Hotărârea Consiliului Local prin care s-a reziliat contractul de concesiune și a solicitat suspendarea și respectiv anularea Hotărârii Consiliului Comunei Ciugud nr. 88/2020 întrucât, până la data adoptării hotărârii, investiția la care SC Dialuk Construct SRL s-a obligat prin contract, nu era finalizată.

Prin sentința nr. 55/CAF/2021, rămasă definitivă prin respingerea recursului, Tribunalul Alba a respins cererea de suspendare a Hotărârii Consiliului local ca fiind neîntemeiată.

Precizează faptul că petentul a mai avut încheiat în Comuna Ciugud un contract de concesiune, înregistrat cu nr. 7041/10.09.2014, întrucât nici de această dată SC Dialuk Construct SA nu a respectat prevederile contractuale acesta a fost reziliat prin Hotărârea Consiliului Local Ciugud nr. 42/2017.

Ce au decis reprezentații CNCD

După ce au analizat dosarul, membrii comisiei CNCD au precizat următoarele:

Din sesizare și susținerile existente la dosar Colegiul reţine că petentul invocă criteriul etnic ca fiind motivul refuzului prelungirii autorizației de construcție, dar, din
probatoriul depus de către partea reclamată, reiese faptul că nu se poate reține reaua credință a părților reclamate și culpa acestora prin prisma faptului ca a impus petentei condiții oneroase în ceea ce privește termenul de ridicare a construcției, aspecte reținute de către Tribunalul Alba, prin Sentința nr. 55/CAF/2021 (fila 70 la dosar).

De asemenea, Instanța a mai reținut că petenta și-a asumat fără echivoc obligația de a finaliza investiția în termen de 12 luni, mai mult chair, a beneficiat de clemența pârâtei UAT în sensul că termenul de finalizare a construcției a fost prelungit succesiv prin trei acte adiționale, acordându-se termen de grație pentru finalizarea investiției până la data de 22.09.2020, cu toate acestea petenta nici la acel moment nu a finalizat investiția.

Drept urmare au considerat că în acest caz nu a fost vorba despre o discriminare.

Nu se întrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare întrucât nu există legătură de cauzalitate între criteriu și faptă, au decis reprezentații CNCD în cauza omului de afaceri din Alba Iulia, versus comuna Ciugud.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax