Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO VIDEO: Om de afaceri de etnie romă din Alba Iulia, învestit JUDECĂTOR la Curtea Supremă de Justiție Internațională a Romilor

Publicat

Un om de afaceri de etnie romă din județul Alba a fost numit începând din 3 septembrie, judecător în Curtea Supremă de Justiție Internațională a Romilor.

Este vorba de omul de afaceri Călin Pădurean din Alba Iulia care a fost învestit, la Sibiu, în funcția de ”judecător” de către Mihai Nedelcu, președinte al Curții Supreme de Justiție Internațonală a Romilor.

Nedelcu, lider al romilor din Sibiu este și președintele al Asociației Științifice de Cercetare și Diagnoză Psihologică-Socială-Educațională-Culturală-Tradițională a Etniei Rome, dar și un cunoscut militant pentru drepturile romilor.

Călin Pădurean, 46 de ani, din Alba Iulia a fost ”uns” ca unul dintre cei șapte judecători internaționali ai Curții Supreme de Justiție Internațională a Romilor. El este de profesie inginer și deține la Alba Iulia o firmă de construcții. Este și președinte al Partidului Phralipe al Romilor.

”Romii au mai multă încredere în ce spun eu, pentru că eu întotdeauna am fost un om cinstit. Și voi judeca cinstit și în continuare”, a declarat Pădurean pentru Alba24.ro

Curtea Supremă de Justiție Internațională a Romilor este o instanță a romilor bazată pe tradiția judecății țigănești. Denumirea populară a unei astfel de instanțe este ”stabor al romilor”.

Ce decizii pot lua judecătorii de Curtea Supremă de Justiție a Romilor

Staborul este, potrivit wikipedia.org este o instanță neoficială organizată de comunitățile de romi de pe teritoriul României.

Astfel și Curtea Supremă de Justiție Intenațională a Romilor este o justiție paralelă (numită de unii și subterană), care funcționează în paralel cu cea oficială: judecata țigănească.

Deciziile sunt luate de 7 judecători. Este o instituție cu caracter închis, cu legi foarte clare, doar pentru romi.

Conform opiniei unora, cutuma (tradiția) reprezintă izvor de drept, iar legea țigănească nu încalcă în nici un fel legile Statului Român, ci este un soi de cale mai rapidă de a rezolva conflictele, asemănător medierii din alte țări ale Uniunii Europene.

Aria de acoperire a CSJIR este la nivel global, din cei 7 judecători doar trei sunt cu domiciliul în România, restul de 4 făcând parte din comunități ale romilor din diaspora.

Cum se face ”judecata țigănească”

La baza oricărei comunități tradiționale de rromi stă judecata țigănească. Dreptatea împărțită de judecătorii este singurul lucru care îi ține uniți.

Tradiția romilor afirmă că fiecare comunitate țigănească trebuie sa aibă cel puțin un bătrân judecator de care să asculte cu sfințenie toată lumea.

Curtea Supremă de Justiție Internațională a Romilor are rol de decizie doar în cazuri civile.

Din instanța romilor fac parte cel șapte judecători, iar dacă unul dintre ei nu este de acord cu sentința dată de ceilalţi, trebuie să se supună majorităţii.

Ce pedepse poate da instanța romilor

Procesul se desfăşoară în mod verbal şi nimic nu se scrie. Toate părţile implicate într-un conflict sunt audiate separat. Cutumele străvechi sunt valabile şi acum şi îşi dovedesc în continuare eficienţa. Judecătorii nu percep nicio taxă, acest lucru nefiind acceptat.

Cele mai multe cazuri la care chemaţi romii judecători pornesc de la bani şi de la problemele ivite ca urmare a unor iubiri interzise.

Pedepsele stabilite de CSJIR sunt de ordin pecuniar sau comportamental. Jurisdicţia judecătorilor romi este limitată. Aceştia nu pot să judece cazuri de încălcări grave ale legii penale, iar, în cazul în care părţile nu se înţeleg nici după hotărârea luată de stabor pot să meargă în instanţa de judecată.

Romii judecători sunt un fel de mediatori, această formă de judecată fiind mult mai avansată şi cu o tradiţie îndelungată în comunităţile de romi, scrie Adevărul.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement