Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Primarii, nemulțumiți că noua legislație le pune prea ușor eticheta de „penali”. Daniel Rusu: „Nu mai avem prezumția de nevinovăție”

Publicat

Una dintre nemulțumirile mai multor primari din Alba a fost adusă în atenția opiniei, vineri, de către primarul comunei Șpring, Daniel Rusu. Acesta susține că prin modificările aduse Codului Penal, primarii au devenit „vulnerabili”, și-au pierdut prezumția de nevinovăție, iar imaginea le este pătată prin faptul că urmărirea penală poate începe și fără dovezi. Fără a da detalii, Rusu spune că în această situație se află patru primari din Alba, printre care și el însuși.

„Primarii au devenit mult prea vulnerabili, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal. Dacă orice cetățean face o plângere penală împotriva unui primar, viceprimar sau consilier local nu mai este nevoie de acceptul procurorului pentru a începe urmărirea penală ci dacă polițistul de caz are suspiciunea că această faptă chiar s-a întâmplat, chiar dacă nu are probe, poată să dea drumul la urmărirea penală după care poate transmite o informare prefectului după care primarul poate fi suspendat”, spune Rusu.

Cele mai „la modă” acuzații sunt cele de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu, potrivit primarului.

„Nu se cere în rechizitoriu să prezinți argumente. Nu ai prezumția de nevinovăție. Începe urmărirea penală după care ți se solicită să te dezvinovățești. Te fac hoț, după care vedem noi dacă mai scrie undeva pe ultima pagină, mic, că nu e chiar așa”, a mai declarat primarul.

Potrivit lui Daniel Rusu, mai mulți primari și oameni de administrație din județ se află în această situație.

„Nu este o fugă de răspundere, dar ar trebui să avem prezumția de nevinovăție. Prea ușor se dă începerea urmăririi penale. Să ni se ceară niște acte justificative și după aceea să înceapă procedurile penale. Este o pată pe obrazul unui primar. Poate fi suspendat foarte ușor și după aceea, sigur, se poate întoarce pe post dacă se dovedește că a fost nevinovat, dar imaginea îi e pătată”, a mai spus Rusu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax