Connect with us
Advertisement

Actualitate

Primarii vor putea majora taxele locale şi peste limita de 20%, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate

taxe-impozite

Publicat

Taxele pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate „la latitudinea” autorităţilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial. Este una dintre precizările din scrisoarea de intenţie convenită în această lună de Guvern cu FMI.

„Nivelul taxelor pe proprietate pentru persoane fizice poate fi majorat la latitudinea autorităţilor locale”, este asigurarea transmisă de Guvern către FMI, în şi obţinută de Mediafax.

În proiectul de modificare a Codului Fiscal elaborat la nivelul Guvernului, se stabileşte că impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.

Modificarea va fi argumentată prin „dificultăţile financiare” ale autorităţilor locale şi necesitatea protecţiei mediului de afaceri.

În prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.

Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, la propunerea autorităţii executive, poate stabili anual cote adiţionale la impozitele şi taxele locale, în funcţie de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum şi de necesităţile bugetare locale. La acelaşi articol este prevăzut că aceste cote adiţionale nu pot fi mai mari de 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc că majorarea este aplicată fără discriminare între categoriile de contribuabili.

Guvernul va modifica însă Codul Fiscal şi va introduce o nouă prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, până la care pot fi majorate suplimentar impozitele şi taxele locale va fi menţinut doar pentru firme.

Executivul arată că în prezent autorităţile deliberative a administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale de până la 20% atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.

„Având în vedere dificultăţile financiare ale autorităţilor locale şi creşterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecţie a mediului de afaceri, limita maximă a cotelor adiţionale de 20% a fost menţinută numai pentru persoanele juridice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă, la capitolul „schimbări preconizate”.

Aceeaşi prevedere se regăseşte şi în textul proiectului de ordonanţă, conform căruia cota adiţională nu poate fi mai mare de 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului decât în cazul persoanelor juridice.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement