Connect with us
Advertisement

Actualitate

Primăriile vor putea plăti salariile din excedent bugetar local. Care sunt efectele pentru cetăţeni

bani lei monede

Publicat

Primăriile vor putea plăti salariile funcţionarilor din excedent bugetar. Guvernul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă în acest sens.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, o Ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea unor măsuri bugetare şi pentru completarea art. 63 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.

„Autoritatile administraţiei locale vor putea ca, în 2018, să utilizeze excedentul bugetului local ca să finanţeze şi cheltuielile de personal, corecţiile financiare aferente proiectelor, sentinţele civile definitive, precum şi rambursarea împrumuturilor contractate.

Acest lucru este posibil, însă, doar în cazul în care respectivele categorii de cheltuieli nu pot fi asigurate din venituri proprii şi din sumele de de echilibrare primite prin Legea nr. 2 a bugetului de stat pe 2018”, a declarat purtărorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, citat de ziare.com.

Este practic o măsură pentru primării, în contextul în care Guvernul PSD-ALDE a oferit oportunitatea acestora de a creşte salariile, iar impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10%, taxă din care administraţiile locale primesc o cotă, de la stat, prin consiliile judeţene.

Ce prevede ordonanţa – precizările de la Guvern

Autorităţile administraţiei publice locale vor putea ca, în anul 2018, să utilizeze excedentul bugetului local pentru a finanţa şi cheltuielile cu personalul, corecţiile financiare aferente proiectelor, sentinţele civile definitive, precum şi rambursarea împrumuturilor contractate. Acest lucru poate fi făcut doar în cazul în care aceste categorii de cheltuieli nu pot fi asigurate din veniturile proprii şi din sumele de echilibrare primite conform Legii bugetului de stat pe anul 2018 nr. 2/2018.

Potrivit unei modificări adoptate în ședița de Guvern, contribuțiile de asigurări sociale și impozitul pe venit aferente drepturilor de natură salarială declarate și neachitate până la 31 decembrie 2017 se achită anul acesta de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat din bugetele unităților administrativ-teritoriale, din veniturile proprii ale acestora și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. În această categorie intră și contribuțiile de asigurări sociale și impozitul pe venit aferente drepturilor salariale câștigate în instanță de personalul din învățământul preuniversitar de stat până la 31 decembrie 2017.

De asemenea, în vederea deblocării finanţării din credite a investiţiilor publice de interes local, unităţile sau subdiviziunile administrativ-teritoriale vor avea posibilitatea de a muta sume autorizate ca trageri pentru anul curent de la o finanţare rambursabilă la alta în cadrul sumei totale autorizate pentru anul respectiv.

Conform actului normativ, se instituie posibilitatea ca unităţile administrativ-teritoriale să solicite, în perioada 2018-2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei, cu tragerea împrumutului integral autorizat în anul 2019. Aceste sume vor fi utilizate exclusiv pentru finanţarea proiectelor necesare asigurării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate.

Pachetul minim de servicii publice, conform prevederilor Programului de Guvernare 2018-2020, presupune realizarea unor investiţii în următoarele domenii: sănătate, educaţie, apă-canalizare, energie termică şi electrică, transport şi drumuri, salubrizare, cultură, sport, locuinţe.

Aceste prevederi au fost aprobate deoarece bugetul de stat şi fondurile externe nerambursabile nu pot acoperi necesarul de finanţare al autorităţilor administraţiei publice locale, iar nefinalizarea unor proiecte în domeniul alimentării cu apă sau al salubrizării poate conduce la aplicarea unor produceri de infringement de către Comisia Europeană, întrucât au fost asumate termene de conformare.

Efecte

Aparent o soluţie benefică primăriilor, decizia Guvernului nu este considerată una bună de către toate administraţiile locale. Unii dintre primari consideră că astfel vor fi reduşi banii de investiţii, deci vor fi afectaţi cetăţenii, care, deşi platesc taxe si impozite, vor beneficia de mai puţine facilităţi în oraşul sau comuna lor, potrivit ziare.com.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement