Connect with us
Advertisement

Administrație

Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai A FOST ACHITAT de Curtea de Apel pentru acuzația de conflict de interese

Publicat

Primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, fratele prefectului de Alba, Dănuț Hălălai, a fost achitat de Curtea de Apel Alba Iulia pentru acuzația de conflict de interese.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud a atacat la Curtea de Apel Alba decizia prin care primarul Teiușului în octombrie 2017 a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și 100 de zile de lucru pentru acuzația de conflict de interese.

Astăzi, 12 iunie 2018, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au decis achitarea primarului din Teiuș, Mirel Hălălai, pentru acuzația de conflict de interese.

Soluţionarea definitivă a dosarului penal de conflict de interese al primarului din Teiuş pe care vă rugăm să o daţi publicităţii, pentru o cât mai exactă informare a opiniei publice:

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat decizia definitivă în urma judecării în apel a dosarului penal cunoscut opiniei publice sub denumirea Dosarul de conflict de interese al primarului din Teiuş.

„Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud şi inculpat împotriva sentinţei penale nr. 1085/27.10.2017 pronunţată de Judecătoria Aiud în dosar nr. 717/175/2016, a desfiinţat integral sentinţa atacată şi rejudecând cauza a dispus achitarea inculpatului Hălălai Mirel Vasile de sub acuzaţia comiterii infracţiunii de conflict de interese raportat la prevederile art.16 alin.b teza I din Codul de procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală) cu aplicarea art.301alin.2 lit.b Cod Penal (fapta funcţionarului nu este infracţiune dacă actul sau decizia sa se referă la exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta), art.4 Cod Penal (aplicarea legii de dezincriminare) şi art.5 Cod Penal (aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea cauzei).

În finalul considerentelor deciziei penale nr.485 din 12.06.2018 a Curţii de Apel Alba Iulia se reţin următoarele aspecte concludente „În concluzie, actele de care este acuzat inculpatul nu sunt prevăzute de legea penală ca infracţiune iar infracţiunea imputată acestuia nu poate fi reţinută deoarece există o cauză care justifică actele exercitate de inculpat, fiind impuse de legea în vigoare la momentul iulie 2012 – ianuarie 2014.

Datorită împrejurărilor şi condiţiilor în care au fost comise, faptele inculpatului nu au fost nici anterior trimiterii în judecată şi nici ulterior prevăzute de legea penală, reglementarea actuală constituindu-se în legea penală mai favorabilă.”

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia este definitivă.

Conţinutul dispozitivului deciziei penale a Curţii de Apel Alba Iulia din 12.06.2018 publicat şi pe portalul instanţei la dosar nr.717/175/2016.

Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud şi inc. Hălălai Mirel Vasile împotriva sentinţei penale nr. 1085/27.10.2017 pronunţată de Judecătoria Aiud în dosar nr. 717/175/2016. Desfiinţează sentinţa penală în integralitate şi rejudecând cauza: În temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 lit.(b teza I C.pr.pen. cu aplicarea art. 301 alin.2 lit.(b C.pen. şi art. 4 şi 5 C.pen. achită pe inculpatul Hălălai Mirel Vasile de sub acuzaţia comiterii infracţiunii de conflict de interese, prev. de art. 301 alin. 1 C. pen. cu aplic. art. 35 alin. 1 C. pen. În temeiul art. 275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică 12.06.2018.” 

În 27 noiembrie 2017, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese și interzicerea unor drepturi pe o perioadă de doi ani. Mai mult, primarul a fost obligat să facă 100 de ore de muncă în folosul comunității.

De asemenea, a fost nevoit să plătească 2.000 de lei cheltuieli de judecată.

Dosarul în care primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai ( PSD), a fost urmărit penal de procurori pentru infracţiunea sesizată de ANI privind conflictul de interese, a ajuns în atenţia Judecătoriei Aiud, fiind înregistrat pe rolul instanţei încă din 8 martie 2016. Edilul a fost acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator.

În acest caz, primarul a contestat raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care a fost declarat în conflict de interese, dar Curtea de Apel Alba Iulia a suspendat procesul, în octombrie 2015, pentru că Parchetul începuse urmărirea penală în acelaşi caz.

Decizia de suspendare a procesului la termenul din 21 octombrie a fost luată având la bază articolul 413 din Codul de Procedură Civilă. Potrivit acestui articol, instanţa poate suspenda judecata unui proces ”când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune care ar avea o înrăurire hotărâtoare asupra hotărârii ce urmează să se dea”.

Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate în luna iunie 2015. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud pentru suspiciuni privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese.

Potrivit raportului ANI, „în perioada exercitării mandatului de primar, Mirel Hălălai (PSD) a încheiat un număr de 10 contracte şi un act adiţional cu S.C. Dami Prod S.R.L., societate comercială în cadrul căreia acesta a deţinut calitatea de asociat (în perioada 23 noiembrie 1994 – 10 iulie 2012), precum şi funcţiile de director general şi administrator (în perioada 13 ianuarie 2010 – 25 iunie 2012), iar soţia sa deţine funcţia de contabil începând cu data de 10 martie 2009. În baza contractelor şi a actului adiţional, Primăria Oraşului Teiuş a efectuat plăţi către S.C. Dami Prod S.R.L., în cuantum de 105.913,38 lei.

De asemenea, aşa cum rezultă din declaraţia de avere completată la data de 14 iunie 2013, persoana evaluată avea acordat, la data de 31 decembrie 2012, un împrumut în sumă de 330.270 lei către S.C. Dami Prod S.R.L., din care, până la data de 31 decembrie 2013, a fost returnată suma de 79.500 lei”.

Relaţiile dintre primar şi firma acestuia au fost descoperite şi de Curtea de Conturi. Potrivit raportului făcut public de Curtea de Conturi cu privire la activitatea din 2013, Primăria Teiuş a realizat cheltuieli ilegale de 224.000 de lei. Banii au fost plătiţi către patru firme, la care existau interese printre reprezentanţii administraţiei locale. Astfel, primarul Mirel Hălălai a fost asociat la una dintre ele, arhitectul şef este încă asociat la alta, iar în cazul consilierilor locali, unul este director economic, iar celălalt asociat, la altă firmă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement