Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Primul Congres Internaţional de Turism Rural, la Alba Iulia

Publicat

La Alba Iulia se desfăşoară Congresul Internaţional de Turism Rural, timp de două zile, ce reuneşte reprezentanţi ai companiilor implicate în industria turismului din ţară şi străinătate. Tema acestuia este ”Turismul rural – un instrument pentru construirea identităţii şi o şansă pentru standardele de calitate”.

Joi, de la ora 12.15, autorităţile locale vor participa la semnarea „Declaraţiei Turismul Rural – Un instrument pentru construirea identității și o șansă pentru Standardele de calitate”.  În continuare, este programată şi Sărbătoarea Cerului Albastru, în cadrul căreia se va face o vizită în Valea Aiudului, la Castelul din Chei şi Conacul Secuiesc Colţeşti. Cu acest prilej vor fi lansate baloane cu aer cald, iar invitaţii vor participa la degustări de vinuri, la crama conacului. Acestora le vor fi oferite şi preparate tradiţionale.

Oaspeţii au fost primiţi în Cetatea Alba Carolina, miercuri dimineaţă, cu salve de tun, iar până la orele amiezii au avut ocazia să se familiarizeze cu frumuseţile fortificaţiei proaspăt restaurate.

La Congresul de la Alba Iulia sunt prezenţi peste 150 de participanţi, din România şi ţări ale Uniunii Europene. Un grup de 20 de persoane sunt invitate din Polonia, Grecia, Ungaria, Spania, Franţa, Belgia şi Israel. Din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului participă consilierul Sorin Munteanu. Acesta a vorbit jurnaliştilor, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre importanţa sprijinirii şi promovării turismului rural. „Turismul rural este o componentă foarte importantă. În ultimii 5 ani de când funcţionează fondurile europene, foarte multe societăţi private au accesat, în special, în construcţia de structuri de cazare şi cu precădere în mediul rural. Această componentă trebuie să fie complementară şi cu serviciile, iar în acest sens derulăm programe, training-uri şi cursuri pentru personal. Statistic vorbind, faţă de anul 2010, se observă o creştere de 10% pe zona de turism rural. În ceea ce priveşte veniturile obţinute din turism, turismul rural deţine o pondere de 30%”, a explicat Sorin Munteanu. Acesta a mai a punctat faptul că una dintre strategiile abordate este promovarea brandului turistic al României şi implicit a turismului rural ca produs, pe plan internaţional. În acest sens se va continua finanţarea în vederea dezvoltării infrastructurii turistice şi a autorităţilor locale unde există potenţial turistic.

Prezent la eveniment este şi preşedintele ANTREC, Emil Comşa, secretarul general Eurogites – Klaus Erlich, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ – Vasile Pruteanu, dar şi directorul executiv UNWTO – Zoltan Somagi. Acesta din urmă a ţinut să îşi exprime aprecierea faţă de Alba Iulia, ca o primă locaţie pentru organizarea Congresului. „Alba Iulia este o excelentă idee pentru organizarea acestui Congres. Este un exemplu de parteneriat public-privat fructuos. În ultimii 50 de ani am asistat la o impresionantă dezvoltare a turismului ca ramură a economiei. Totuşi, în Europa, această dezvoltare este mai lentă şi tocmai de aceea este important să identificăm mijloacele necesare pentru a o stimula. S-a constatat că oamenii caută locuri în apropiere, destinaţii de vacanţă mai ieftine şi totodată valoroase prin bogăţia culturală. Turismul rural corespunde întrutotul acestor cerinţe”, a declarat Zoltan Somagi.

Sesiunile Congresului s-au desfăşurat la Hotel Medieval, în Sala de conferinţe, iar gazdele întâlnirii de miercuri au fost primarul Mircea Hava, prefectul Ştefan Bardan şi vicepreşedintele CJ Alba, Sorin Bumb.

De la ora 12.30, s-a desfăşurat sesiunea plenară „Turismul Rural – Dezvoltare durabilă şi identitatea locală”.

De la ora 16.15, au fost programate două serii de workshop-uri, intitulate „Parteneriatul public-privat ar putea asigura un exemplu de bune practici pentru dezvoltarea cu succes a Turismului Rural”, respectiv „Importanța moștenirii culturale pentru dezvoltarea Turismului Rural”, cu moderatori din partea Ministerului Dezvoltării, dar şi din Grecia şi Spania.

Seara, cu începere de la ora 19.00, au fost trecute în program vernisajul unei expoziţii foto comune Eurogites şi ANTREC, prezentarea ofertei de turism cu participare naţională şi regională, expoziţie gastronomică cu degustare, în incinta Cetăţii. La 20.45, invitaţii au participat la Cina tradiţională, în cetatea medievală, oferită de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi la un spectacol folcloric.

Evenimentul, găzduit pentru prima dată în România, a fost organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural din România (ANTREC), în parteneriat cu Federaţia Europeană a Asociaţiilor de Turism Rural (EUROGITES) şi sub înaltul patronaj al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi al Consiliului Municipiului Alba Iulia.

Scopul evenimentului a fost de a prezenta participanţilor strategiile adoptate de diverse organizaţii internaţionale de turism în vederea dezvoltării turismului rural şi de a consolida cooperarea dintre asociaţiile de turism rural internaţionale.

România este stat membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), cu drepturi depline, din anul 1975 şi membru în Consiliul Executiv al organizaţiei din 2009, iar, din 2010, deţine vicepreşedinţia, timp de un an, a OMT.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax