Eveniment
Primul copil român care a ajuns la Terapie Intensivă din cauza Covid-19. Băiatul de 8 ani, diagnosticat cu Sindromul Kawasaki
Un băiat în vârstă de opt ani din Buzău, infectat cu coronavirus, este internat în stare gravă în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Gomoiu din București. Este primul copil din România aflat în stare gravă, după ce s-a infectat cu acest virus, și primul diagnosticat cu Sindromul Kawasaki, o afecţiune asociată micuţilor infectaţi cu COVID-19. Informația apare în contextul în care miercuri a fost înregistat cel mai mare număr de cazuri COVID de la debutul pandemiei, 1.713.
Minorul a ajuns, mai întâi, în urmă cu o săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Buzău cu dureri de cap și febră. Părinții săi sunt infectați cu virusul SARS – CoV – 2. I-a fost făcut testul COVID, dar rezultatul a ieșit negativ, iar medicii l-au suspectat de meningo-encefalită și l-au transferat la spitalul Gomoiu din Capitală, unde i-a fost repetat testul. De această dată, rezultatul a ieșit pozitiv.
În urma infecției a făcut, însă, un sindrom rar – sindromul inflamator multisistem, o afecțiune asociată copiilor infectați cu coronavirus. Din acest motiv, copilul a fost transferat la Terapie Intensivă. Starea lui este stabilă, nu are nevoie de aparate pentru a respira, însă i-au fost afectați plămânii.
Profesorul Alexandru Rafila a declarat, că acest caz „merită toată atenția și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicații”.
„Este un lucru serios, categoric, dar pe de altă parte, dacă vă gândiți câte mii de persoane au fost la Terapie Intensivă de când a apărut această pandemie în România, gândiți-vă că asta înseamnă extrem, extrem de puțin. Vedeți că în permanență avem 500 de persoane la ATI și un singur caz de îmbolnăvire gravă la copil. Sunt situații, sigur, foarte traumatizante pentru părinți. Merită toată atenția și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicații. Se întâmplă la fel și la gripă, la rujeolă. Sunt situații pe care nu putem să le prevedem, dar din fericire sunt extrem de rare”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.
sursa: digi24.ro, hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News