Connect with us
Advertisement

Eveniment

Primul medicament pentru tratarea Covid ajunge în România. Cât costă și ce efecte adverse are. De când îl pot prescrie medicii

foto: pixabay.com

Publicat

Molnupiravir, primul antiviral destinat tratamentului formelor uşoare şi medii de Covid-19 va ajunge luni în ţara noastră.

Luni vor sosi în România primele antivirale create pentru tratarea COVID-19 – 50.000 de cutii de Molnupiravir, medicamentul inovativ produs de Merck. Va fi singurul antiviral pe care deocamdată autoritățile îl aduc în România.

Pentru Paxlovid, un alt antiviral pentru tratarea Covid 19, lansat de Pfizer, România a refuzat să semneze un contract din cauza condiţiilor impuse de companie: un fond de garantare pentru a despăgubi pacienţii cu eventualele reacţii adverse grave.

De marți, medicamentul va putea fi prescris de medici

De marţi, medicii vor putea prescrie antiviralul Molnupiravir în centrele de evaluare destinate pacienţilor cu covid. Se administrează patru pastile, de două ori pe zi, timp de cinci zile.

Este primul medicament de acest gen care ajunge în ţară şi probabil va rămâne singurul.

Molnupiravir este primul antiviral anti-Covid care ajunge în România

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Ne-au pus niște condiții comerciale și un contract tipic din Statele Unite care e foarte greu de adoptat în România. Vă dau un singur exemplu: formarea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament. Vă dați seama că o astfel de chestiune nu avem cum să o facem și e foarte greu de instrumentat”.

România nu are un astfel de fond pentru niciun medicament care este acum pe piaţă. Asta deşi anumite ţări din Europa au inclusiv pentru vaccinul anti-Covid.

Cât costă antiviralul Molnupiravir

Medicamentul pentru Covid nu este deloc ieftin. Experţii spun că nu merita efortul unui astfel de fond pentru un medicament care nici măcar nu tratează cazurile grave.

Costul unei cutii de Molnupiravir este de 200 de euro. Costul unei cutii este de 200 de euro.

Țările care au aprobat deja Molnupiravir

În general, un medicament lansat pe piaţă are în spate între 7 şi 20 de ani de studii clinice. Înainte de testele pe oameni se face cercetarea pe animale aproximativ 5 ani. Paxlovid a fost verificat până acum pe un eşantion de 2.200 de persoane.

Molnupiravir a fost autorizat până acum în Sua, Canada, Italia, Germania şi Belgia.

În ce situații se administrează Molnupiravir

Molnupiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat și în ambulator de către Centrul de Evaluare Covid.

Molnupiravir este indicat pentru tratamentul formelor ușoare până la moderate ale infecției coronavirus 2019 (COVID-19) la adulții cu testul de diagnostic SARS-COV-2 pozitiv și care au cel puțin un factor de risc pentru dezvoltarea unei forme severe a bolii.

Molnupiravir vine în România: Contraindicații

Este interzisă administrarea tratamentului către gravide. Printre efectele adverse cunoscute se numără greaţa, ameţeala sau problemele stomacale. Astfel de factori de risc sunt obezitatea, vârsta înaintată (>60 de ani), diabetul zaharat sau bolile cardiace.

Molnupiravir trebuie administrat cât mai curând posibil după stabilirea diagnosticului de COVID-19 și în decurs de 5 zile de la debutul simptomelor, deoarece studiile clinice au demonstrat că medicamentul este mai eficient atunci când se administrează în stadiile incipiente ale bolii.

Nu este recomandat celor cu afecţiuni ale ficatului sau pentru cei care iau tratamente pentru tensiune.

Pe lângă efectele adverse deja studiate, cum ar fi tulburări de gust, diaree şi vărsături, are şi o serie de contraindicaţii când vine vorba de combinaţia cu alte medicamente.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement