Connect with us
Publicitate

ABRUD

Problema înscrierii Roșiei Montane pe lista UNESCO se reaprinde. Un primar și un senator de Alba susțin retragerea dosarului


Publicat

Comunitatea Declic și Mining Watch România condamnă ferm solicitarea premierului Florin Cîțu de a retrage dosarul Roșia Montană de la UNESCO. Potrivit ONG-urilor, dacă acest lucru se întâmplă, evaluarea și dosarul aflate acum pe masa Comitetului vor fi pierdute definitiv.

Primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui și senatorul PNL de Alba, au susținut recent, la discuțiile purtate în comisia UNESCO a Parlamentului României, să se propună Comitetului Patrimoniului Mondial amânarea deciziei pentru a se putea face reperimetrizarea sitului istoric, astfel încât pe viitor să se poată exploata zăcământul de aur. 

„Prim-ministrul Cîţu prejudiciază în mod semnificativ interesele şi apărarea României în arbitrajul internaţional, alimentând argumentaţia companiei miniere. Este inadmisibil ca şi acest Guvern să joace după cum cântă Gabriel Resources, aruncând în aer toate eforturile făcute pentru câştigarea arbitrajului. Actiunile neinspirate ale premierului ne pot costa nu mai puţin de 5,7 miliarde de dolari canadieni, adică valoarea compensaţiilor pe care le cere compania minieră de la statul român, în procedura de arbitraj”, a declarat Tudor Brădăţan, director executiv Declic.

Premierul Florin Cîţu calcă pe urmele politicienilor precum Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri de la Roşia Montană. În şedinţa Coaliţiei de Guvernare din 28 iunie, Florin Cîţu a propus partenerilor de guvernare retragerea dosarului Roşia Montană de la UNESCO, după ce parlamentarii PNL de Alba i-au cerut public acest lucru. Practic, soarta Roşiei Montane se joacă pe câteva voturi de sprijin pentru Florin Cîţu în alegerile interne din partidul său.

Despre includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial s-a discutat și în data de 20 iunie, în comisia UNESCO a Parlamentului României. La discuții a fost prezent și primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, care a susținut să se propună Comitetului Patrimoniului Mondial amânarea deciziei, din nou, în vederea reperimetrizării sitului istoric, astfel încât pe viitor să se poată exploata zăcământul de aur de aici. Primarul a fost susținut puternic de senatorul PNL de Alba, Sorin Bumb.

Discuţiile din Coaliţia de guvernare nu s-au finalizat, urmând să fie continuate la următoarea şedinţă comună. Împotriva solicitării premierului s-a poziţionat USR PLUS, prin vicepremierul Dan Barna şi co-preşedintele Dacian Cioloş. Liderul UDMR nu a făcut nicio remarcă privind Roşia Montană, dar este cel care a semnat în 2011 certificatul de descărcare arheologică a masivului Cârnic din Roşia Montană, pe vremea când era ministru al Culturii.

Potrivit discuţiilor din coaliţie, premierul Cîţu îşi motivează solicitarea de retragere a dosarului prin litigiul dintre statul român şi Gabriel Resources. Arbitrajul a devenit din nou scuza perfectă pentru a masca înţelegerile politice cu compania minieră. Aceeaşi scuză a fost folosită şi de guvernul Dăncilă care a cerut în plenul Comitetului UNESCO amânarea unei decizii în 2018.

Însă acum, trei ani mai târziu, Florin Cîţu n-ar trebui să-şi mai permită să vină în spaţiul public cu astfel de motive, deoarece ele contravin argumentării juridice a caselor de avocatură Lalive (Elveţia) şi Leaua (România), angajate de statul român în procesul internaţional. Documente publice din arbitraj susţin că: „Nici Lista Monumentelor Istorice din 2015, nici cererea UNESCO, ambele anterioare iniţierii arbitrajului, nu reflectă o hotărâre a statului de a nu permite proiectul. Mai mult decât atât, RMGC este singura vinovată pentru orice presupus impediment de a obţine autorizaţiile de construcţie pentru proiect” (24 mai 2019) sau „Cererea pentru ca Roşia Montană să devină sit UNESCO nu are impact asupra proiectului” (22 februarie 2018).

Toate aceste solicitări de retragere a dosarului, susţinute de premierul Cîţu, afectează grav poziţia statului român în faţa Tribunalului arbitral. Arată că oficialii români nu susţin argumentaţia firmei de avocatură şi că implicit aprobă argumentaţia prezentată de Gabriel Resources. Acest fragment extras din pledoaria companiei miniere confirmă că aceasta s-a folosit şi în trecut de astfel de declaraţii sau decizii politice în faţa arbitrilor: “Înţelegând bine că cererea către UNESCO este o agravare suplimentară a problemelor aflate în litigiu, Guvernul însuşi a decis să solicite în 2018 amânarea examinării de către UNESCO a cererii sale până la soluţionarea acestui arbitraj ICSID” (Gabriel Resources, 18 februarie 2021) .

„De fiecare dată când premierul Cîţu deschide gura pe tema Roşiei Montane, şansele noastre la ICSID scad. Şi nu doar atât, asistăm la o nouă trădare. Premierul Cîţu trebuie să îşi asume toate consecinţele acestor declaraţii şi acţiuni: pierderea procesului de la Washington, simultan cu îngroparea şanselor la dezvoltare durabilă, recunoaştere internaţională şi prosperitate pentru comunitatea din Roşia Montană”, a declarat Roxana Pencea, membru fondator Mining Watch România.

În 24 iulie 2021, Comitetul Patrimoniului Mondial ar urma să decidă înscrierea Peisajului Minier Roșia Montană pe lista UNESCO. Zona localității a fost declarată în 2016 sit istoric de categoria A, respectiv de importanță națională.

Comitetul UNESCO se întrunește între 24 – 27 iulie 2021 pentru a discuta nominalizările pentru Lista Patrimoniului Mondial. Dosarul Roșia Montană se află pe ordinea de zi a Comitetului la poziția 17, din cele 26 de nominalizări programate.

Dosarul „Peisajul Cultural Minier la Roșia Montană” a fost trimis către UNESCO pe 4 ianuarie 2017 de către ministrul Culturii, Corina Șuteu, în ultimele zile de mandat ale Guvernului Cioloș.

În iunie 2018, guvernul Dăncilă a solicitat în mod rușinos amânarea dosarului în plenul Comitetului UNESCO. Solicitarea a fost aprobată cu mențiunea că acesta trebuie retrimis în maximum trei ani, altfel recomandarea de înscriere va expira.

În ultima zi a lui ianuarie 2020, guvernul Ludovic Orban a reluat procedura pentru UNESCO.

Nominalizarea se află acum pe ordinea de zi a Comitetului UNESCO, cu recomandare de înscriere din partea ICOMOS, organism consultativ de specialitate al UNESCO. Ca și în 2018, ICOMOS recomandă, simultan cu includerea pe Lista Patrimoniului Mondial, și includerea în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Procesul cu despăgubiri record

Motivul pentru care România ar vrea retragerea dosarului este legat de o despăgubire-record pe care Gabriel Resources, compania care a inițiat proiectul de exploatare cu cianuri a zonei aurifere Roșia Montana, ar cere-o statului român. Înscrierea dosarului, spun multe voci din lumea politică, ar echivala cu creșterea șanselor ca România să fie obligată să plătească acești bani. Această interpretare, contra-intuitivă, se ciocnește de o alta, a ONG-urilor și a arheologilor, potrivit căreia, tocmai înscrierea dosarului la UNESCO, ar ajuta statul român să nu plătească respectivele despăgubiri.

În 2015, Gabriel Resources a anunțat că a dat în judecată România la Curtea de Arbitraj a Băncii Mondiale pentru un prejudiciu de 4,4 miliarde de dolari, ca urmare a respingerii legii prin care putea începe exploatarea zăcământului.

Procesul în fața unei instante arbitrale a fost posibil în baza acordurilor bilaterale de protecție a investițiilor (BIT) încheiate de România cu Canada, pe de o parte, și cu Marea Britanie și Irlanda de Nord, pe de cealaltă parte. Judecata, care durează deja de peste cinci ani, e departe de a fi finalizată.

sursa: declic.ro, ziare.com, romania.europalibera.orgDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. dolfi

    joi, 01.07.2021 at 19:07

    cozi de topor aservite hotilor internationali!

  2. kretz

    vineri, 02.07.2021 at 09:47

    exact din acest motiv bumb a continuat să rămână parlamentar, că după succesele inexistente din prima legislatură…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÂMPENI

Drumul dintre Abrud și Câmpeni, blocat de câțiva arbori căzuți pe carosabil din cauza furtunii. ISU Alba intervine

Publicat

Stația de Pompieri Câmpeni, în cooperare cu SVSU Abrud intervine pe DN74 între Abrud si Cîmpeni pentru degajarea unor arbori căzuți pe carosabil.

Din primele informații drumul este blocat în aceste momente, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului s-au deplasat două mașini de pompieri.

Au fost anunțați și reprezentanții Secției de Drumuri Naționale Alba.

Județul Alba este sub avertizare COD Portocaliu de vijelii și ploi torențiale până în 2 august la ora 2,00

La ora 23,00 ANM a emis o alertă COD ROȘUpentru mai multe localități din Apuseni de pe raza județului Cluj: vijelie puternică, rafale peste 90…100 km/h, grindină de dimensiuni medii și mari, frecvente descărcări electrice, averse care vor depași 35 l/mp,

Localitățile afectate: Iara, Săvădisla, Moldovenești, Căpușu Mare, Măguri-Răcătău, Băișoara, Mărișel, Rișca, Valea Ierii; Județul Cluj: zona joasă; Județul Cluj: zona de munte de peste cota 1800 m

Potrivit ISU Cluj au fost înregistrate solicitări pentru îndepărtarea arborilor doborâți în localitățile Băișoara, Muntele Băișorii, între localitățile Mărișel și Poiana Horii.

Știre în actualizare

foto: caracter ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Un tânăr din Abrud, bătut de membrii bandei de tineri ”Frații Koala” din Spania, în stare gravă. Nouă persoane, arestate

Publicat

Un român de 23 de ani, originar din Abrud, se află în stare critică după ce a fost bătut de o bandă de tineri.

Tânărul Alexandru Ioniță, în vârstă de 23 de ani, a fost bătut duminica trecută în Amorebieta (Bizkaia).

Acesta este internat la spitalul Cruces și este „stabil”, deși este încă foarte grav, potrivit surselor apropiate familiei, citate de disporamadrid.com.

Nouă persoane, arestate

Nouă persoane au fost arestate. Este vorba despre Bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 38 de ani (cinci minori și patru adulți).

Tânărul a fost bătut de aproximativ douăzeci de persoane, membri ai unei bande.

„Va fi necesar să vedem care a fost cu adevărat voința agresorilor, dacă intenționau să provoace o vătămare sau să meargă mai departe, în ton cu cei care i-au încurajat (strigând „ Omoară-l!”)”, a spus Josu Erkoreka, vicepreședintele și consilierul de securitate al regiunii.

Trebuie să așteptăm să colectăm mărturiile și mai multe dovezi pentru a avea un „dosar mai solid” care să permită argumentarea acuzațiilor, deoarece „nu este suficient doar un videoclip”, a mai declarat Erkoreka.

Ce s-ar fi întâmplat

Evenimentele au avut loc în jurul orei trei dimineața în timpul unei mega-petreceri care a avut loc într-un parc din zona Jauregiberria, în Amorebieta, potrivit ziarulromanesc.es.

Rănitul a început să fie lovit cu bețe și sticle de către un grup de tineri în timp ce strigau: „Omoară-l, omoară-l”, într-un videoclip difuzat pe rețelele de socializare.

Presupușii agresori fac parte dintr-un grup de tineri violenți, cunoscuți drept „frații Koala”.

Potrivit autorităților, acest grup organizat s-a întâlnit în mod regulat în diferite municipalități din Bizkaia cu intenția de a „genera lupte și a înspăimânta alți tineri”.

Locuitorii din Amorebieta s-au adunat pentru a protesta împotriva acestui atac și a altor evenimente violente recente, convocate de asociațiile hotelierilor din acest oraș. În luna iulie au existat mai multe agresiuni homofobe și sexuale.

Consiliul municipal din orașul vecin Lemoa a convocat populația pentru a susține un miting în tăcere care va avea loc joi, la ora opt după-amiaza, în fața primăriei din acel oraș, pentru a-și arăta condamnarea față de agresarea tânărului.

Aproximativ două sute de oameni s-au adunat joi după-amiază în fața primăriei Lemoa (Bizkaia).

Într-un comunicat, aceștia au respins agresiunea suferită de tânărul din orașul vecin și și-au exprimat solidaritatea față de rudele și prietenii apropiați ai victimei, declarând „cea mai puternică respingere a acestui tip de atitudini și comportamente violente”.

 

Sursă: diasporamadrid.com

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Cheile Vălișoarei (Aiudului), minunățiile din Munții Trascău. Creste din calcar și peisaje care îți taie respirația

Publicat

Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii sunt o bijuterie a naturii ce impresionează prin numărul mare de specii rare de plante, ocrotite prin lege, care se ascund în crăpăturile versanților săpați în calcare mezozoice (jurasice).

Rezervația naturală Cheile Vălișoarei este situată pe teritoriul satului Vălișoara, comuna Livezile, la circa 14 km nord-vest de municipiul Aiud și circa 15 km de satul Buru, comuna Iara (județul Cluj).

Cheile sunt străbătute de Pârâul Aiudului, afluent pe dreapta al Mureşului, alimentat permanent din zona carstică a Bedeleului.

Cheile Vălișoarei sunt o rezervație complexă, geomorfologică și botanică, unde verticalitatea pereților de stâncă de 200 – 400 metri domină peisajul limitrof.

Cheile sunt săpate în calcare jurasice, care prezintă cea mai accentuată carstificare datorită purității și masivității lor.

Cheile au o lungime de 1.000 metri și o lăţime de 25 – 150 metri şi o înălţime de 100 – 150 metri. Pereții cheilor, pe ambii versanți, adăpostesc 27 de peșteri de dimensiuni reduse cu forme carstice superficiale: lapiezuri, bolți, arcade, cea mai mare având 134 metri. Peșterile adăpostesc specii rare de nevertebrate și lilieci.

Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Spre exemplu, Peștera Puculea a oferit, de-a lungul veacurilor, în vremuri grele, adăpost locuitorilor zonei, care se refugiau aici din calea dușmanului.

Fereastra laterală a peșterii a fost provocată de o bombă de obuzier, lansată din drumul din vale.

Deși predomină stânca, ceea ce presupune o redusă acoperire vegetală, aici au fost identificate 12 asociații vegetale care reflectă diverstatea condițiilor de relief.  Vegetaţia este caracteristică fisurilor, fiind întâlnite specii care s-au adaptat pentru a se dezvolta în crăpăturile stâncilor, pe un teren sărac în humus.

Puteți admira garofița albă de stâncă (Dianthus spiculifolius), colilia (Stipa pucherrinea) sau feriguță (Asplenium ruta-muraria) – specii rare și protejate de lege, dar și brândușa, pălămida, iarba surzilor, coada iepurelui, irisul sălbatic, laleaua pestriță, cuibul pământului, mătăciunea etc.

Vegetaţia lemnoasă este reprezentată de tufişuri de păducel, porumbar, pâlcuri de scoruș, păduri de stejar pufos, gorun şi carpen, păduri de fag.

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani. Acesta a fost refăcut, devenind un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare.

Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară.

Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.

În cadrul rezervaţiei, accesul se face doar pe poteca turistică, marcată cu punct roşu, potrivit cheileinalba.ro.

Traseul tematic în circuit de parcurgere a versantului drept al Cheilor Vălișoarei (Aiudului) oferă priveliști excelente spre Templul Cavalerilor, Peștera Puculea, Depresiunea Trascăului și Vf. Data (de pe Vf. Bogza Mare), Valea Aiudului și amfiteatrul Cheilor Vălișoarei (de pe Vf. Bogza Mică).

Căi de acces:

Accesul se face pe DJ 107 M modernizat Aiud – Buru până la km 14, de unde pe circa doi kilometri drumul traversează sectorul de chei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Adolescenții din România se pot vaccina anti-COVID cu Moderna, de luni. Trebuie să fie însoțiți de un părinte

Publicat

Adolescenții români din categoria de vârstă 12-17 ani se vor putea vaccina cu serul Moderna începând de luni, 2 august.

Este al doilea vaccin autorizat pentru grupa de vârstă 12-17 ani, după cel produs de Pfizer.

La începutul lunii iunie, România a fost prima țară din Uniunea Europeană care a început vaccinarea copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani, cu Pfizer, imediat după autorizarea vaccinului de către Agenția Europeană a Medicamentului, pentru această grupă de vârstă.

Tinerii din categoria de vârstă 12-17 ani care vor să se vaccineze cu serul Moderna trebuie să aibă la ei cartea de identitate (cei peste 14 ani).

De asemenea, trebuie să fie însoțiți obligatoriu la centrul de vaccinare/cabinetul medicului de familie de un părinte sau de tutorele legal, care trebuie să își dea consimțământul în scris.

Sursă: Hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate