Actualitate
Procedura de redeschidere a urmăririi penale, contestată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepție de neconstituționalitate, potrivit căruia redeschiderea urmăririi penale este supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară, în termen de cel mult 3 zile, sub sancțiunea nulității.
Judecătorul de cameră preliminară hotărăște prin încheiere motivată, în camera de consiliu, fără participarea procurorului și a suspectului sau, după caz, a inculpatului, asupra legalității și temeiniciei ordonanței prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale. Încheierea judecătorului de cameră preliminară este definitivă.
În opinia Avocatului Poporului textul legal criticat este neconstituțional, contravenind dispozițiilor art. 21 alin.(3) referitor la soluționarea cauzei în mod echitabil și art. 24 privind dreptul la apărare, din Constituția României.
În cazul de față, supunerea confirmării ordonanței prin care s-a dispus redeschiderea urmăririi penale—sub aspectul legalității și temeiniciei-, judecătorului de cameră preliminară fără participarea procurorului și a suspectului sau, după caz, a inculpatului, nu respectă exigențele de soluționare a cauzei în mod echitabil, în condiții de contradictorialitate și oralitate, și nici dreptul la apărare.
În context, este important de menționat faptul că din jurisprudența Curții Constituționale, rezultată din Deciziile nr. 599 din 21 octombrie 2014, nr. 641 din 11 noiembrie 2014 și nr. 663 din 11 noiembrie 2014, a reieșit faptul că instanța de contencios constituțional a constatat că soluția legislativă potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară se pronunță fără participarea procurorului și a inculpatului este neconstituțională, întrucât afectează dreptul la un proces echitabil.
sursa: agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News