Eveniment
Procurorii din Sebeș, mustrați în instanță de judecători: Anchetă pe Facebook și OLX pentru a găsi hoțul unei biciclete roz

O contră între judecătorii și procurorii din Sebeș este detaliată într-o motivare de instanță a Judecătoriei Sebeș. Mai exact situația este descrisă într-o cerere de confirmare a renunțării la urmărirea penală. Cazul: furtul unei biciclete alb cu roz dintr-un rastel de biciclete.
Deși situația în cauză era o faptă minoră, judecătorii au notat că anchetatorii nu au depus decât un efort minim pentru a afla adevărul. În linii mari anchetatorii s-au rezumat la căutari pe Facebook și site-uri de vânzări precum OLX pentru a vedea dacă bicicleta a fost scoasă la vânzare.
În data de 9 mai 2025, pe rolul Judecătoriei Sebeș s-a judecat o cerere de confirmare a renunțării la urmărirea penală. Cererea a fost redactată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș.
Procurorii au cerut ca un dosar penal să fie închis din cauza că nu au fost strânse destule probe și că ar costa mult prea mult continuarea anchetei. Fapta penală din dosar a fost furtul unei biciclete roz.
Cazul bicicletei roz care a rămas un mister pentru procurori
Cazul în sine este unul banal. O bicicletă roz a fost furată dintr-un rastel de biciclete, din fața unui bloc din cartierul Mihail Kogălniceanu din Sebeș. Bicicleta era legată cu cablu cu sistem antifurt. Persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 2000 de lei, sumă cu care a fost cumpărată.
Furtul s-a petrecut în perioada 13 iulie 2024 ora 22:00 – 15 iulie 2024. După ce a fost reclamat furtul la poliție, s-a întocmit un dosar penal care a ajuns sub supravegherea procurorilor din oraș.
Anchetă pe Facebook și OLX
Potrivit motivării instanței, anchetatorii au căutat camere de filmat în zonă, dar nu au găsit și au luat o declarație persoanei vătămate. De asemenea au mai efectuat o cercetare pe Facebook și OLX.
Mai exact au căutat pe grupurile de vânzări de Facebook și pe site-uri de vânzări precum OLX pentru a vedea dacă bicicleta furată a fost scoasă la vânzare. Acțiune ce nu implică resurse speciale ce se află în posesia anchetatorilor, ci poate fi realizat de orice persoană cu acces la internet.
Această acțiune este descrisă în motivarea instanței: ”în urma verificărilor efectuate pe site-urile de vânzări de profil, și pe grupuri de vânzări de pe reţeaua de socializare Facebook nu s-a reușit obținerea de date de interes operativ, precum şi cheltuielile judiciare şi efortul organelor judiciare necesare în continuarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei şi urmările ei”, au arătat procurorii.
Drept urmare, pentru că nu au găsit bicicleta la vânzare și nici nu au identificat camere de supraveghere în zonă, procurorii au cerut închiderea dosarului.
Procurorii mustrați de judecători
Însă, judecătorii nu au fost de acord cu procurorii. Judecătorii au spus că probatoriul a fost unul sumar: declarația părții vătămate și două procese verbale în care este scris că polițiștii nu au găsit camere de supraveghere în zonă, sau martori oculari, și că pe Facebook sau OLX nu au fost identificată bicicleta.
În linii mari judecătorii au notat că organele de cercetare penală nu au depus decât un minim de efort pentru a încerca să rezolve cazul, și dacă acel minim efort nu a dus la rezolvarea situației au cerut închiderea dosarului.
”Aceasta ar reprezenta practic o cauză de impunitate generată de lipsa de implicare din partea organelor de cercetare penală în sensul de a efectua eforturi susţinute în identificarea şi probarea activităţilor infracţionale în scopul tragerii la răspundere a persoanelor care au săvârşit infracţiuni”, au notat judecătorii.
Drept urmare, Judecătoria Sebeș a respins cererea de închidere a dosarului și au trimis cazul înapoi la procuror pentru a efectua cercetări în cauză. La un an distanță de la furt procurorii vor fi nevoiți să efectueze noi cercetări în cazul bicicletei roz furate.
sursă foto: Imagine realizată cu ajutorul AI. Rol ilustrativ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Mitza biciclista
duminică, 25.05.2025 at 13:38
Daca probatoriul a fost unul sumar atunci si salariul procurorului de caz si a sefului ierarhic sa fie la fel de sumar… sau macar sa stim ca daca ni se fura ceva de 2000-3000 lei sa ne luam gandul ,ca procurorii apreciaza ei ca e cam mare efortul sa cerceteze… cata grija pt banul public…