Connect with us
Advertisement

Actualitate

Produsele vegetale nu mai pot folosi denumirea de ”lapte” sau ”brânză”. La burgeri și cârnați din plante nu se schimbă nimic

Publicat

Produsele vegetale pot fi etichetate în continuare cu denumirea de burger sau cârnați, în restaurante și magazine din Uniunea Europeană,  potrivit unei hotărâri a  Parlamentul European.

Astfel, europarlamentarii au votat să respingă propunerile fermierilor de a interzice dreptul ca produsele vegetale să utilizeze termeni precum friptură, cârnați sau burgeri, conform CNN.

„Voi sărbători cu un burger vegan”, a declarat europarlamentarul Jytte Guteland, după ce a fost anunțat rezultatul.

Totuși, PE a decis că numai produsele provenite din lapte natural pot avea denumiri care să includă termeni care pot induce ideea că acestea ar contine ingrediente lactate scrie spotmedia.ro

Fermierii susțineau că folosirea cuvintelor precum „burger” sau „cârnați” pentru produsele care nu sunt din carne ar putea induce în eroare consumatorii. Asociația fermierilor europeni Copa Cogeca atenționa că dacă se va permite utilizarea unor astfel de termeni se va deschide o „cutie a Pandorei” cu formulări confuze.

Parlamentul European (PE) a aprobat astfel folosirea denumirii de ”steak” (friptură) sau ”burger” pentru produsele vegetale care nu conţin carne de origine animală, adoptând însă un amendament care interzice denumirile de ”iaurt”, ”brânză” sau ”cremă” în cazul produselor alimentare fără lapte de origine animală, precum şi comparaţiile cu compuşi lactaţi în cazul acestor produse.

Alternativa la carne este realizată în laboratoare pe bază de soia, ulei de floarea soarelui şi cocos, alături de aminoacizi, vitamine, zaharuri şi fier pentru a-i da textura şi savoarea tipică produselor din carne de porc şi care poate fi utilizată într-o gama largă de reţete tradiţionale.

De partea cealaltă, anumite grupuri medicale, ecologiști și companii care produc produse vegetariene au spus că interzicerea acestor termeni ar descuraja consumatorii să treacă la diete vegetale, subminând obiectivele UE pentru mediu și sănătate.

Vânzările de produse vegetale au crescut cu peste 70 la sută în Europa, în ultimii cinci ani, iar România nu face excepție de la acest trend. Potrivit estimărilor Asociației Vegetarienilor din România, aproximativ 5 % din populație a renunțat să mai mănânce carne – cu toate că medicii nu încurajează această dietă pe timp îndelungat.

Medicii şi ecologiştii au susţinut că înlocuitorii vegetali de carne trebuie să-şi păstreze numele cunoscute, ca să încurajeze consumul lor. Astfel în loc de ”disc vegan” sau ”baton vegan” pe rafturile magazinelor și în restaurante vor fi în continuare hamburgerii și cârnații vegetali.

 Termenii de „lapte de soia” și „brânză vegană”, interziși

Curtea Europeană de Justiție a interzis deja termeni precum „lapte de soia” și „brânză vegană” în urmă cu trei ani, susținând că termeni precum lapte, unt, brânză și iaurt nu pot fi utilizați pentru produsele care nu sunt lactate. Produsele de genul ”lapte de soia” sau ”lapte de cocos” nu vor mai avea același impact în vânzări dacă vor apărea la rafturi cu denumiri de genul ”zeamă de soia” sau ” extract de cocos”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement