Actualitate
Prognoza agrometeo ANM: Starea de vegetație a culturilor de toamnă va evolua normal în aproape toată țara. Recomandări de specialitate
Potrivit prognozei agrometeorologice publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 12 – 18 decembrie, starea de vegetație a culturilor de toamnă va evolua normal în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din nordul Moldovei şi sud-vestul Transilvaniei, unde local se va înregistra secetă pedologică moderată.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din nordul Moldovei şi sud-vestul Transilvaniei, unde local se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).
În ceea ce privește starea de vegetaţie a culturilor agricole, specialiștii ANM transmit că ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal, în majoritatea regiunilor agricole. Starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă se va prezenta în general bunǎ şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă.
Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz și grâu) vor parcurge apariția frunzei a treia (50-100%) și înfrățirea (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
În funcție de data semănatului, la cultura de rapiță va predomina faza de înfrunzire (6-15 frunze).
Speciile pomicole și viticole se vor afla în starea de repaus biologic, la nivelul întregii țări.
În zilele cu precipitații, lucrările agricole în câmp vor fi sistate temporar.
Recomandări de specialitate:
– definitivarea arăturilor adânci de toamnă;
– administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnǎ semănate în epoca optimă și încorporarea gunoiului de grajd în câmp;
– lucrǎri de întreţinere în podgorii și livezi.
În ceea ce privește condițiile meteo, vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -1 și 8 grade C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 și 5 grade C și -3 și 4 grade C spre sfârșitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1 și 12°C, în toată țara.
Temperatura minimă a aerului va oscila între -7 și 4°C, pe întreg teritoriul agricol al țării, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde vor fi condiții de producere a brumei și a înghețului la suprafața solului.
Sunt prognozate precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), neînsemnate din punct de vedere agricol, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii țări.
sursa: meteoromania.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News