Connect with us
Publicitate

Eveniment

Prognoza meteo 11–17 octombrie: Vine frigul! De marți, ploi în fiecare zi, iar la munte, lapoviță și ninsoare

Publicat

Săptămâna ploilor. Cantitățile de apă vor rezolva, în mare parte, problema secetei, iar singurii care se vor bucura de vremea rea vor fi agricultorii.

Temperaturile vor fi sub normalul perioadei. La munte, sunt așteptate lapoviță și ninsoare și se va depune strat de zăpadă.

Potrivit prognozemeto.ro, odată cu dislocarea anticiclonului est-european de la nivelul țării noastre, avem parte de avansul unor depresiuni și fronturi care vor aduce ploi consistente pe tot parcursul săptămânii.

Vezi și VREMEA în ALBA, 11-17 octombrie: Temperaturi în scădere, câteva ploi. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

Vreme de toamnă cu ploi, lapoviță și ninsoare

– După atâta acalmie adusă de persistența anticiclonului est european la nivelul țării noastre vreme de săptămâni bune, următoarea săptămână aduce o dinamică mult mai interesantă din punct de vedere sinoptic.

Astfel, avem parte de o alternanță între centri barici de joasă presiune (depresiuni) dar și centri barici de presiune ridicată (anticicloni).

Fix această alternanță este cea care permite avansul și al unor fronturi atmosferice (de ocluziune și reci) și spre arealul geografic al țării noastre, aducând cu ele și mult așteptatele precipitații.

Și la nivelul troposferei medii și înalte avem parte de prezența unui nucleu rece de altitudine, care și el va contribui la apariția instabilității atmosferice.

Tot în zona unor mase de aer reci, de origine polară ne vom poziționa și din punct de vedere al circulației atmosferice, chiar dacă aceasta se schimbă și vorbim despre o direcție NV – SE, față de E – V cum a fost în ultimele zile.

Tot acest tablou sinoptic ne aduce o vreme de toamnă deloc plăcută, cu multe ploi, lapovițe și ninsori și temperaturi sub normalul perioadei.

Temperaturile scad simțitor, minime de 4-6 grade Celsius

– Începem săptămâna cu temperaturi maxime cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 14 – 16, 17 grade, cu valori mai scăzute doar prin zonele montane și Oltenia (10 – 12 grade), în timp ce pe creste avem parte de maxime în jurul a 6 – 7 grade.

Ziua de marți deja aduce o răcire evidentă, astfel că prin Moldova (nordul regiunii), Transilvania, Maramureș, zonele deluroase din Banat și Crișana nu mai depășim 9 – 10 grade, în timp ce în restul țării maximele urcă spre 13 – 15, izolat 16 grade (prin estul Munteniei).

La munte răcirea devine și mai evidentă, cu valori de cel mult 5 – 7 grade.

Pentru restul săptămânii vorbim de valori termice cuprinse între 11 – 13, 14 grade, iar în zonele montane nu trecem de 6 – 7 grade.

În ceea ce privește temperaturile minime, acestea vor fi cuprinse, în mare parte din țară, între 4 – 6 grade, cu valori mai scăzute mai ales prin nordul Moldovei, zonele montane, depresiunile Transilvaniei, Maramureș, dar și ușor mai ridicate, spre 9 – 10 grade, luni prin Banat și Oltenia, marți și miercuri prin sudul Munteniei și Dobrogea.

De marți, încep ploile în toată țara

– Avem parte de o săptămână extrem de bogată în precipitații, una care  va salva toamna agricolă. Luni, ploile sunt prezente prin sudul Banatului, Munții Banatului (10 – 15 l/mp), dar și prin Oltenia, Muntenia și sudul Dobrogei (sub 5 l/mp).

Marți avem ploi în toată țara, cu 10 – 15 l/mp prin Transilvania, Maramureș, Banat, sudul extrem al Olteniei, Munteniei și Dobrogei, în timp ce în restul țării ploile vor acumula 3 – 5, 7 l/mp.

Și pe parcursul zilei de miercuri avem ploi în cea mai mare parte a țării, dar cantitățile mai importante vor cădea prin sudul Moldovei, estul Munteniei, sudul Transilvaniei și Dobrogea (15 – 20 l/mp), iar prin NE extrem al Dobrogei sunt posibile și 50 – 60 l/mp.

Joi, ploile mai importante cantitativ aleg sudul Olteniei, SV Munteniei (5 – 10 l/mp), în timp ce prin restul țării se pot acumula 1 – 3 l/mp.

Pe parcursul zilei de vineri rămânem cu ploi prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, și vorbim de încă 15 – 220 l/mp. Același scenariu și sâmbătă, cu mențiunea că prin Dobrogea sunt posibile chiar cantități de 50 – 60 de l/mp.

Strat de zăpadă de 5-7 cm, la munte

Vorbim așadar de o săptămână cu ploi în fiecare zi (cu excepția zilei de duminică), iar cantitățile așteptate să cadă vor rezolva, în mare parte, problema secetei din sudul țării.

Astfel, prin Oltenia, Muntenia se vor acumula 40 – 50 l/mp, iar prin sudul extrem al acestor regiuni dar și prin Dobrogea putem aștepta și 60 – 80 de l/mp. Prin Banat, sudul Moldovei, nordul Transilvaniei, zonele montane se pot strânge 15 – 20 de l/mp iar în restul țării așteptăm 5 – 10 l/mp.

Prin zonele montane, dar mai ales pe creste, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare și putem vorbi de un strat de zăpadă care, prin nordul Orientalilor, Meridionali, să poată ajunge și la 5 – 7 cm.

Prognoza meteo este oferită de Prognoze meteo- Vremea în România

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate