Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prognoza meteo în România, în săptămâna 4 – 10 septembrie: După un val de aer rece, revine căldura. Toamnă cu temperaturi de vară

Publicat

toamna soare

După un val de aer rece, cu temperaturi mai degrabă potrivite pentru mijlocul toamnei, revine căldura. Meteorologii anunță că în Româna, în săptămâna 4-10 septembrie 2023, vor fi temperaturi în creștere de la o zi la alta, cu valori peste normalul acestei perioade.

Excepție face doar prima zi a săptămânii 4 – 10 septembrie, când se vor înregistra multe ploi, precum și temperaturi scăzute, anunță prognozemeteo.ro.

Vremea în săptămâna 4 – 10 septembrie. Temperaturi minime

În ceea ce privește regimul termic al dimineților, zilele de luni, marți și miercuri nu vin cu diferențe majore de minime. Acestea vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 14 – 16 grade (cu 10 – 12 grade în zonele montane), valori mai ridicate urmând să fie atinse prin sudul Olteniei, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei (17 – 19, 20 de grade).

Citește și VREMEA în ALBA, 4-10 septembrie: Câteva ploi și furtuni și maxime de până la 30 grade. Prognoza pe zile, în localități din județ

Aceleași valori de temperatură minimă le vom avea și în restul zilelor. Weekendul va aduce o scădere a temperaturilor minime și prin sudul țării (valori de 13 – 14 grade), în timp ce minime de 17 – 19 grade vor fi posibile acum prin Banat, Crișana, Maramureș.

Vremea în săptămâna 4 – 10 septembrie. Temperaturi maxime:

Ziua de luni va avea maxime chiar ușor sub normalul perioadei prin Oltenia, sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, unde abia ne vom apropia de 17 – 19, 20 de grade. Și pentru restul țării vorbim de temperaturi cu adevărat plăcute, dacă ne gândim la zilele caniculare din august: 23 – 25 de grade, cu un vâr de 26 – 28 de grade prin nordul Dobrogei. La munte nu vom avea mai mult de 12 – 14 grade.

Marți deja avem parte de o încălzire la nivelul întregii țări, cu temperaturi cuprinse între 25 – 27 de grade, valori ușor mai scăzute prin Transilvania (22 – 24 de grade) iar prin estul Munteniei și Dobrogea putem atinge 28 – 29 de grade.

Și la munte maximele mai cresc un pic, spre 15 – 17 grade.

Pe parcursul zilei de miercuri maximele de 27 – 29 de grade cuprind cea mai mare parte a țării, excepția rămânând Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei, cu 23 – 25 de grade.

La munte se vor atinge 19 – 20 de grade, cu 16 – 17 grade pe creste.

Nici pentru restul săptămânii nu vorbim de schimbări majore ale temperaturilor maxime și distribuției acestora la nivelul întregii țării, astfel că, până la finalul intervalului de prognoză nu vom mai depăși valori de 25 – 27, 29 de grade la nivelul întregii țări. La munte temperaturile maxime vor atinge 20 –22 de grade, iar pe creste se vor înregistra maxime de 16 – 17 grade Celsius.

Vremea în săptămâna 4- 10 septembrie. Precipitații

Despre regimul precipitațiilor din săptămâna care urmează nu avem mult de vorbit. Practic, ziua de luni este cea care se poate dovedi decisivă pentru cantitățile de ploi care vor fi cuantificate pentru toată săptămâna.

Astfel, pentru luni, 4 septembrie, modelul specialiștilor de la ECMWF estimează ploi în cea mai mare parte a țării (cu excepția Banatului, Crișanei, nord-vestului Dobrogei).

Cantitățile așteptate să cadă pot ajunge la 20 – 30 de l/mp prin Oltenia, mare parte din Muntenia, zonele montane, sudul Transilvaniei, sudul Dobrogei și nordul Moldovei, pentru ca în restul regiunilor să fie posibile cantități de 5 – 7 l/mp.

Vor fi ploi care vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și, posibil, chiar grindină de mici dimensiuni.

Ceva ploi mai avem și în prima parte a zilei de marți prin Oltenia și zonele montane, dar nu se vor acumula mai mult de 2 – 4 l/mp.

De miercuri și până la finalul săptămânii deja ploile dispar din peisajul meteo al țării noastre.

Vremea în săptămâna 4- 10 septembrie. Context sinoptic

Prima săptămână întreagă din luna septembrie, prima lună de toamnă, vine cu un context sinoptic care va plasa țara noastră în zona de acțiune a unui câmp de presiune ridicat, asociat dorsalei Anticiclonului Azoric, care se va așeza destul de bine peste regiunea noastră pentru o bună perioadă de timp.

Cu toate acestea, prezența unor nuclee de aer rece în altitudine, care vor determina apariția unor linii de convergență, mai ales în primele două zile ale săptămânii, linii de convergență care vor aduce și precipitații la nivelul țării noastre.

Unele absolut necesare dacă ținem cont de seceta severă care a cuprins mare parte din teritoriu.

În același timp, avansul unor fronturi atmosferice (cald, dinspre este, pe parcursul zilei de luni), respectiv front rece (dinspre NV spre SE) pe parcursul zilelor de marți și miercuri, va contribui la caracterul instabil al primei părți a săptămânii.

Din punct de vedere al circulației, începem săptămâna cu o circulație NV – SE, care va aduce spre regiunea noastră un aer polar marin (Ppm), astfel că luni vorbim de o zi cu abateri termice negative (-1, –2 grade sub  normalul perioadei).

Începând cu ziua de marți, 5 septembrie și până la finalul intervalului de prognoză, 10 septembrie, prin prezența unui blocaj anticiclonic puternic, o masă de aer cald va staționa și va face ca în fiecare zi temperaturile din țara noastră să fie cu 4 – 6 grade peste normalul perioadei, caracterizând o vreme mult mai caldă decât normalul debutului de septembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax