Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus încep în 26 aprilie. Ce sume se pot accesa și care sunt condițiile


Publicat

Programele Rabla Clasic 2021 şi Rabla Plus 2021 demarează pe 26 aprilie.

Bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost prezentat în şedinţa de Guvern de miercuri, 21 aprilie.

Evenimentul de lansare a programelor Rabla a avut loc în faţa sediului MMAP şi a marcat şi startul etapei finale a competiţiei „Best Electric Car in Romania 2021”, organizată în premieră de AutoExpert Media.

Astfel, toate modelele electrice participante în competiţie vor fi prezente la eveniment.

Ediţia din acest an a programului „Rabla Clasic” va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Pentru 2021, în cadrul acestui program, va fi majorată atât prima de casare – de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, cât şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin „Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, în condiţiile în care ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

„În şedinţa de Guvern de astăzi vom prezenta bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, instituţia care finanţează Rabla Clasic şi Rabla Plus.

Sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit.

Bugetul pe care îl prezentăm astăzi în Guvern are un buget dublu pentru maşinile electrice faţă de 2020.

A fost o decizie prin care am venit în întâmpinarea tendinţelor internaţionale şi tendinţelor de pe piaţa românească.

Primele trei luni ne-au dat dreptate, se vede că a crescut aproape exponenţial numărul maşinilor electrice cumpărate în România în primele trei luni, iar acest buget, acest sprijin vine practic în favoarea celor care se gândesc dincolo de mobilitatea şi confortul personal şi la impactul pe care îl lasă fiecare dintre noi asupra mediului înconjurător şi la reducerea emisiilor de carbon. (…)

Data lansării: 26 aprilie.

Avem un termen legal de 5 zile care trebuie respectat după aprobarea bugetului AFM, iar pe 26 aprilie începe Rabla Plus”, a afirmat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Ministrul Mediului a explicat că se păstrează nemodificate condiţiile de înscriere.

„Condiţiile de înscriere şi modul de solicitare au rămas la fel, se desfăşoară online.

Mai mult, am început dezvoltarea unui sistem informatic prin care persoanele juridice să fie scutite de depunerea fizică a documentaţiilor, astfel încât depunerea facturilor şi toate procedurile să fie derulate online”, a arătat Tánczos Barna.

După lansarea Rabla Clasic şi Rabla Plus, va urma programul Rabla Electrocasnice, unde au fost rediscutate toate categoriile de eficienţă energetică.

„Faţă de 2020, ele au fost modificate la nivel european, sunt alte clase de calitate de eficienţă energetică, alte standarde care trebuie respectate şi, în funcţie de aceste standarde, atât la maşinile de spălat, maşinile de uscat rufe, combine frigorifice, televizoare, toate echipamentele electrocasnice casnice care sunt în program, am reaşezat aceste clase de eficienţă energetică şi vom spijini prin acest program, în special acea aparatură electrocasnică care este cea mai energofagă şi cu care putem să economisim cel mai mult prin cumpărarea unor echipamente noi mai eficiente din punct de vedere energetic”, a mai adăugat oficialul.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CUGIR

Dotări pentru creșa și grădinița „Prichindel” din Cugir: mobilier, echipamente IT și aparate de bucătărie. Valoarea investiției

Publicat

Grădinița și creșa Prichindel din orașul Cugir va beneficia de dotări în valoare de peste 470.000 de lei. Este vorba despre mobilier pentru grădiniță și creșă, echipamente IT și electronice și mobilier și echipamente de bucătărie. 

Primăria Cugir a lansat vineri, 14 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru achiziția unor dotări în cadrul proiectului „Reparație capitală gradiniță și creșă Prichindel, orașul Cugir”.

Valoarea totală estimată este de 470.500 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, scopul proiectului este îmbunătățirea calității infrastructurii de educație și a dotării grădiniței și creșei Prichindel.

Grupul țintă care va beneficia de rezultatele proiectului este format din familii tinere cu copii cu vârste cuprinse între 3 luni și 7 ani, care vor avea posibilitatea de a-și încredința copilul unui mediu care să le ofere siguranță și educație.

Odată cu realizarea măsurilor de reabilitare, modernizare și dotare a Grădiniței și Creșei Prichindel Cugir, instituția de învățământ va putea funcționa conform normelor și a legislației în vigoare. Crearea unei zone de creșă ce poate funcționa independent de grădiniță va contribui la diversificarea serviciilor educaționale la nivel local, ceea ce va conduce la o creștere semnificativă a numărului de părinți care se vor adresa unității școlare. Instituția de învățământ va asigura un mediu ofertant cultural și educativ propice pentru dezvoltarea armonioasă și echilibrată a copiilor de la vârste fragede.

Achiziția dotărilor a fost împărțită pe trei loturi, astfel:

  • Lotul 1 – dotări mobilier pentru grădiniță și creșă (paturi și scaune stivuibile, dulapuri, seturi de mobilier, biblioteci, etc.)
  • Lotul 2 – dotări echipamente IT și electronice (televizoare cu port USB, laptopuri, multifuncționale, videoproiectoare și table ecologice)
  • Lotul 3 – dotări mobilier și echipamente de bucătărie (mașini de gătit, dulapuri congelare/frigorifice, mașină de curățat cartofi, mașină de tocat carne, mașină de tăiat legume, mașină profesională de spălat vase, cuptor electric pentru patiserie și panificație, mese de lucru, rafturi, etc.)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: ”Capcane de primăvară” pe un drum turistic din Apuseni. Șoferii trec cu greu de craterele din carosabil

Publicat

DN1 R ce face legătura între Poiana Horea (județul Cluj) și Albac (județul Alba) pare a fi o adevărată provocare pentru turiștii care aleg să parcurgă acest traseu turistic din Apuseni, cu mașina.

O cititoare Alba24 spune că drumul ce leagă, prin munți, județul Cluj de Alba, este într-o stare deplorabilă.

”Efectiv intră mașina cu totul în craterele din asfalt; eu cred că sunt șanse să se transforme într-un Triunghi al Bermudelor de Apuseni și să dispară orice mașina în găurile respective.

Mai ales atunci când sunt acoperite cu apă, nu știi la ce să te aștepți când intri cu mașina și simți cum te adâncești încet într-un gol.

Dacă doriți să aveți parte de senzații tari, vă recomand traseul DN 1R, Transursoaia”, a scris o cititoare Alba24.

Fotografiile au fost făcute duminică, 16 mai, în comuna Poiana Horea, județul Cluj.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Academia ”Sanitarii Pricepuți”: Elevii și profesorii se pot înscrie gratuit la cursuri de prim-ajutor online

Publicat

Elevii și profesorii din România sunt invitați să se înscrie, gratuit, la cursuri de prim-ajutor online.

Academia ”Sanitarii pricepuți” se va desfășura în intervalul mai 2021 – 21 iulie 2021, iar persoanele eligibile pentru înscrierea în program sunt profesori și elevi de gimnaziu sau liceu.

Cursurile sunt organizate de Societatea Națională de Cruce Roșie în colaborare cu Academia Europeană pentru Asistenți Medicali, o facultate pe model britanic și un hub de învățare pentru domeniul asistenței medicale din România.

Înscrierea se poate face, individual, prin intermediul site-ului www.sanitariipriceputi.ro , unde pot fi regăsite și detalii despre organizatori, calendarul programului și regulament. Toate persoanele înscrise vor fi ținute la curent cu desfășurarea programului și vor primi materialele necesare prin intermediul e-mailului.

Data limită de înscriere în program este 21 mai 2021.

În cazul profesorilor participanți, aceștia vor beneficia de un curs gratuit de acordare a primului-ajutor cu durata de 3 zile, în mediul online sau fizic (în funcție de filiala județului din care face parte). În urma acestui curs, aceștia vor primi o diplomă care să ateste participarea la această formare.

În cazul elevilor participanți, aceștia vor primi o diplomă de formare la finalul programului Academia ”Sanitarii pricepuți” și oportunitatea de a participa la o competiție națională, în cadrul unui echipaj de elevi coordonat de un profesor. Mai multe detalii despre regulamentul programului de formare și al  competiției AICI.

Competiția organizată la sfârșitul perioadei de formare se dorește a fi la același grad de profesionalism, partenerii urmând să răsplătească câștigătorii cu premii substanțiale, precum și cu oportunitatea unei ”vizite de lucru” în cel mai modern și mai dotat centru de pregătire a asistenților medicali, deținut de Academia Europeană de Asistenți Medicali în București.

Academia ”Sanitarii Pricepuți” este un program de formare în educație pentru sănătate și prim ajutor care s-a născut, având la bază tradiționalul concurs “Sanitarii Pricepuți” organizat, în școlile și liceele din România, de Crucea Roșie Română, cu o tradiție începută din anul 1962. În perioada pandemiei cauzată de COVID-19 „Academia Sanitarii Pricepuți” este singurul program, gratuit, de formare în educație pentru sănătate și prim-ajutor din România fiind organizată de Crucea Roșie Română în parteneriat cu Academia Europeană pentru Asistenți Medicali. Programul își propune să formeze elevi din ciclul gimnazial și liceal cu privire la diverse teme din domeniul educației pentru sănătate:

  • Acordarea primului ajutor în diverse situații de urgență
  • Fracturi/Entorse/ Luxații/ Arsuri/ Plăgi
  • Acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardio-respirator
  • Igienă și nutriție
  • Sexualitate și importanța educației în domeniu
  • Consumul de internet și securitatea în mediul virtual

În contextul pandemic, Ministerul Educației și Cercetării a emis Ordinul nr. 5924/2020 prin care toate competițiile școlare sunt amânate pentru anul școlar 2021 – 2022. Acest lucru a însemnat inclusiv amânarea Concursului de Educație pentru Sănătate si Prim Ajutor ”Sanitarii Pricepuți” desfășurat de Crucea Roșie Română în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ordinul mai sus amintit precum și măsurile de prevenire COVID-19 care afectează viața socială și economică în România și în lume au determinat o pauză de doi ani în pregătirea elevilor de gimnaziu și liceu privind educația pentru sănătate și primul ajutor, subiecte deosebit de importante, mai ales în context pandemic.

Astfel, Crucea Roșie Română a primit cu mare interes parteneriatul Academiei Europene de Asistenți Medicali prin care dorim să continuăm să lucrăm cu elevii și cu profesorii, pe baza acelorași principii, în speranța ca în anul școlar următor să reluăm  desfășurarea tradițională a competiției.

Organizatorii își propun să deruleze programul de formare în mediul online, iar participanții vor avea acces la informație prin activități precum webinarii online, materiale video educative și materiale scrise – manualul de formare.

Această formă de desfășurare nu înlocuiește o tradiție și sperăm ca noul parteneriat și noile metode de transmitere a informației să mărească numărul de participanți, să facă pregătirea mai accesibilă și mai facilă, astfel încât să ne folosim de lecțiile învățate și în anii următori, contribuind astfel la dezvoltarea concursului tradițional, transmit organizatorii.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: La Sebeș încep lucrările pentru realizarea noii baze sportive „Pielarul”. Nocturnă, teren omologat UEFA & FRF și tribune

Publicat

Terenul de fotbal „Pielarul” din municipiul Sebeș se pregătește pentru o nouă înfățișare. Grație unei finanțări nerambursabile obținute de Primăria Municipiului Sebeș, prin Compania Națională de Investiții, aici va fi realizată o bază sportivă de tip 1.

Potrivit primarului din Sebeș, Dorin Nistor, pe o suprafață totală de 31.000 metri pătrați va fi construit un teren sportiv pentru fotbal cu dimensiuni omologate UEFA și FRF (105 m x 68 m).

Citește și O bază sportivă nouă va fi construită în municipiul Sebeș. Investiție de peste 1,1 milioane de euro a CNI

Terenul va fi dotat cu instalație de nocturnă, iar tribunele vor avea capacitatea să primească 500 de spectatori.

De asemenea, va fi construit și un teren sportiv de mici dimensiuni (20 m x 40 m), echipat cu instalație de nocturnă, pentru minifotbal, handbal, baschet, tenis.

Proiectul include construcția unei clădiri pentru vestiare și a unei clădiri administrative.

 

Din plan nu lipsesc amenajarea unei parcări pentru autovehicule și autocare și nici spații verzi adiacente.

Valoarea estimată a contractului este de 5.616.403,81 de lei, fără TVA.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate