Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Programul Electric UP 2022: BANI de la Ministerul Energiei pentru panouri fotovoltaice. LISTA a fost suplimentată cu 180 de firme

Publicat

Încă 180 de firme primesc bani de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice prin programul Electric UP. Virgil Popescu (ministrul Energiei) a anunțat astăzi suplimentarea listei de companii (IMM-uri) care beneficiază de maxim 100.000 de euro de la stat, nerambursabili, pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

Încă 180 de companii intră în programul de finanțare Electric-UP, în anul 2022. Programul intră în al treilea an de finanțare. Statul își programase, inițial, alocarea a 1,3 miliarde de lei pentru IMM-urile care își vor instala capacități proprii de producție energie electrică pe bază de fotovoltaice.

DOCUMENT AICI: Lista firmelor aprobată suplimentar în programul Electric UP

Conform ghidului solicitantului, un maxim de 1500 IMM-uri, inclusiv din sectorul HORECA, beneficiază de finanțare pe fiecare ciclu programat.

Ministerul a programat trei etape de finanțare, începând din 2020, fiecare dintre acestea în valoare de aproximativ 460 milioane de lei.

Citește și Programul Electric Up: Firmele care vor finațarea de 100.000 de euro, au termen 5 zile să încarce în sistem contractele semnate

Ministerul mai precizează că Toți solicitanții admiși spre finanțare vor trebui să justifice temeinic cheltuielile privind costurile echipamentelor și serviciilor incluse în proiectele depuse;

Comunicarea cu toți operatorii economici înscriși în Program se va menține prin intermediul platformei informatice, urmând etapa de depunere a contestațiilor și etapa de contractare, conform prevederilor Ghidului de finanțare.

Lista proiectelor acceptate în programul Electric UP

Lista proiectelor acceptate spre finanțare în prima sesiune a programului Electric Up a fost publicată pe site-ul ministerului Energiei.  Lista poate fi consultată AICI: Admisi LECTRIC UP 2022-CENTRALIZATOR

„A fost finalizată etapa de reevaluare pentru primul ciclu de finanțare, etapă necesară după ce am suplimentat bugetul prin legea 12/2022. Am încredere că în următoarele zile, după ce se vor depune contestațiile, se vor semna contractele de finanțare.

Întreprinderile mici și mijlocii și domeniului HORECA vor primi bani pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanțare <Electric Up>.

Cum funcționează ElectricUP

Compania beneficiară trebuie să întrunească condițiile obligatorii, printre care între 27 și 100 Kw putere instalată pentru proiectul depus. Aici intră panourile efective, invertoarele, echipamentele și conexiunile aferente.

Proiectele sunt trecute prin filtrul de analiză care calculează coeficientul de performanță al proiectului. Cele mai mari punctaje sunt calificate, pentru finanțare.

Conceptul de ”prosumer”

Practic, IMM-urile își vor putea produce necesarul de consum electric din surse total verzi. Dacă producția proprie de energie electrică depășește consumul, atunci surplusul este livrat în sistemul național.

Potențialul maxim de putere instalată al programului Electric UP, dacă luăm în calcul 1500 de beneficiari pe ciclu de finanțare, fiecare dintre aceștia cu o medie de 50 Kw putere instalată, ajungem la 225 MW nou generați în sistem. Cifră care echivalează cu un sfert din necesarul de vârf al capitalei, București.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate