Connect with us
Advertisement

Actualitate

Programul național „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”, aprobat de Guvern. Se urmărește creșterea calității educației

Publicat

studenti munca Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, printr-o Hotărâre, Programul Național ”Sprijin la bacalaureat, acces la facultate”. Programul de intervenție la nivelul învățământului liceal și al învățământului superior, conține direcții de acțiune ce vor conduce la ameliorarea calității educației prin creșterea gradului de trecere de la nivelul liceal către nivelul universitar și îmbunătățirea gradului de menținere a studenților în învățământul universitar.

Obiectivele programului sunt reducerea ratei de abandon școlar în licee, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la bacalaureat, precum și o creștere a ratei de înscriere în învățământul superior.

”Este un program care se întinde pe șapte ani de zile, cu o finanțare asigurată de la bugetul de stat de aproximativ 200 de milioane de euro. Și își propune reducerea abandonului în primii ani de facultate, precum și accesul mai accelerat la studiile superioare, inclusiv prin ridicarea procentului de promovabilitate la bacalaureat”, a declarat Calotă într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Astfel, se preconizează o reducere a abandonului școlar în anii terminali ai liceului la 3,5%, o creștere a ratei de participare și promovabilitate la examenul de bacalaureat la 59% în liceele cu performanțe slabe, precum și o reducere semnificativă a abandonului școlar în primul an de facultate.

”Programul se adresează liceelor și facultăților care vor organiza activități potrivit specificului pedagogic al fiecăruia cu scopul de a spori coeficientul de promovabilitate la bacalaureat. Se intenționează ca acesta să ajungă la 59%, minim, pentru cele mai slabe licee. Și pentru a se reduce gradul de abandon școlar în anul I și II de facultate, care este destul de accentuat. Deci, se adresează liceelor și unităților de învățământ superior de stat”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit lui Calotă, hotărârea de guvern prevede că ”prin ordin al ministrului se vor aproba în mod expres, direct, cuantumurile de asistență destinate liceelor și instituțiilor de învățământ superior”. ”Nu se acordă persoanelor, aș vrea să precizez”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Obiectivele vor fi atinse prin finanțarea de către Ministerul Educației și Cercetării Științifice a unor proiecte acordate liceelor și universităților prin calificarea și participarea la competiții de acordare de granturi. Programul Național „Sprijin la bacalaureat, acces la facultate” se va desfășura pe o perioadă de șapte ani, începând cu luna septembrie 2015.

Părăsirea timpurie a școlii (PTȘ) este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care au finalizat cel puțin nivelul secundar inferior (clasa a opta) și care nu mai urmează nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională. În România, în 2013, PTȘ era de 17,3%, ținta urmărită pentru 2020, fiind de 11,3%. La nivelul UE, ținta este de 10%.

În anul academic 2013/2014, 20.000 de studenți au abandonat studiile universitare. Studenții considerați în situație de risc de abandon fac parte, de regulă, din următoarele categorii: studenți care au intrat la universitate cu note mici la examenul de bacalaureat, studenți care provin din mediul rural sau din grupuri socio-economice dezavantajate și studenți de etnie romă.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement