Connect with us
Advertisement

Actualitate

Proiect de lege: STS ar putea trece în subordinea Ministerului de Interne. Şeful serviciului, numit de premier

Publicat

USL a iniţiat un proiect de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va trece la Ministerul de Interne. Documentul va fi aprobat de Parlament în procedură de urgenţă, a anunţat liderul PSD, premierul Victor Ponta. Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea STS modifică Legea 92/1996 şi OUG 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea MAI şi stabileşte reorganizarea serviciului ca departament în cadrul MAI.

Proiectul de lege are cinci articole, primul dintre acestea prevăzând că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier.

Proiectul mai precizează că, la momentul intării în vigoare, MAI va prelua de la STS patrimoniul, bugetul, personalul şi posturile aferente.

Proiectul abrogă o serie de articole din Legea STS care prevăd că serviciul se află în coordonarea CSAT.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul anunţa că era vizată trecerea STS în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, recent înfiinţat de Guvern şi condus de secretarul de stat Raed Arafat, fiind astfel asigurată o mai bună şi unitară coordonare a instituţiilor cu atribuţii în cazuri de urgenţă, cu mai puţină birocraţie şi o răspundere foarte clară.

Întrebat dacă prin această operaţiune va fi înlăturat şi Marcel Opriş de la conducerea STS, Ponta a susţinut că nu poate şti acum acest lucru, deoarece este prematur, dar a adăugat că, din câte cunoaşte, acesta a ajuns deja la „vârsta pensionării”, îndeplinind condiţiile legale de pensionare şi că şeful acestui serviciu trebuie să un tehnician, precum şeful ISU, aflat sub coordonarea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Ponta a susţinut că raportul pe care l-a prezentat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) reliefează disfuncţionalităţi în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni inclusiv la nivelul STS, dar că preşedintele Traian Băsescu nu vrea să adopte măsuri împotriva conducerii acestui serviciu, deoarece nu are curaj şi probabil este şantajat şi are interese personale legate şi de o implicare a STS în alegerile prezidenţiale din 2009 şi referendumul de demitere a preşedintelui din 2012.

„Cum era normal, de bun-simţ, şi la STS trebuia să existe o asumare a răspunderii, dar acest lucru, din păcate, în faţa opoziţie preşedintelui Traian Băsescu, nu s-a întâmplat astăzi, deşi am solicitat acest lucru. Din punctul nostru de vedere este evident că preşedintele Băsescu nu are curajul – probabil că sunt lucruri cu care este şantajat – laşitate, interese personale, adevărul despre modul în care STS a fost implicat în alegerile din 2009 şi referendumul din 2012. Nu ştiu exact care dintre aceste motive este mai important însă e foarte clar că preşedintele Băsescu îl va proteja pe şeful STS atât cât va avea dreptul din punct de vedere legal şi, din acest punct de vedere, în cadrul şedinţei conducerii USL am decis ca mâine, la Biroul Permanent al Senatului, să fie prezentat proiectul de lege prin care, pentru o mai bună coordonare a tuturor instituţiilor care au atribuţii în intervenţia în situaţii de urgenţă, STS să treacă în cadrul Ministerului de Interne, în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Ponta.

Premierul a arătat, în context, referindu-se şi la Codul penal şi Codul de procedură penală, că preşedintele Băsescu doreşte ca STS „să ne înregistreze pe toţi”, dar nu cere acestui serviciu să găsească şi victimele unui accident.

El a susţinut că şeful statului nu a cerut schimbarea unor miniştri, în cadrul CSAT, dar că preşedintele, care este „extrem de ignorant, fiind foarte multe lucruri pe care nu le cunoaşte”, s-a pronunţat împotriva înfiinţării Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în condiţiile în care el, ca prim-ministru, consideră că este necesară o astfel de structură care să coordoneze eficient atât Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Inspectoratul General de Aviaţie, Salvamont-ul, Serviciul de Ambulanţe, dar şi Sistemul Unic 112 este o soluţie bună.

„Cred că preşedintele Băsescu, din laşitate în primul rând şi având lucruri de ascuns, nu are curajul să ceară demisia şefului STS. STS-ul i-a trimis pe cei de la ISU în altă zonă decât cea a accidentului. Faptul că preşedintele îl protejează pe domnul Opriş, din motive strict personale, este un semn foarte clar de nefuncţionare a instituţiilor. Din hărţile prezentate chiar de preşedinte – probabil sunt secret de serviciu, dar preşedintele are voie să îl încalce – rezultă că accidentul a avut loc în stânga, iar în dreapta a localizat STS apelul. Constat o laşitate şi un dispreţ la adresa opiniei publice, pentru că oamenii care conduc instituţiile responsabile de eşecul operaţiunii de salvare trebuie să îşi asume, nimeni nu este de neschimbat în funcţie decât dacă are alte argumente pe care nu le ştim”, a adăugat Ponta.

Şeful Guvernului a afirmat de asemenea că în nicio ţară europeană nu există un Serviciu de Telecomunicaţii Speciale care să funcţioneze în subordinea preşedintelui.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT a cărei temă a fost accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Munţii Apuseni, că în ultima perioadă „s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni”, mesajul că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului, spunând că acest lucru este o minciună şi că STS nu are nici echipament şi nici dreptul legal în acest sens.

El a arătat că acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare şi de aceea a fost un eşec, „cum a catalogat-o şi prim-ministrul”.

Preşedintele a adăugat că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la Ministerul Afacerilor Interne şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând însă că niciuna din variante nu este viabilă şi că doar dacă cineva poate dovedi că STS are capabilităţi mai mari decât cele prezentate pentru cazul accidentului aviatic nu va sta pe gânduri în ceea ce priveşte cererea de demitere a directorului Serviciului.

sursa: mediafax

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement