Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect de modificare a legii pensiilor: Senatorul UNPR Nicolae Dobra cere includerea filialelor Romarm din Alba în condiţii speciale de muncă


Publicat

Senatorul UNPR de Alba Nicolae Dobra este iniţiatorul unui proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice din România. Acesta solicită includerea filialelor Romarm – SC Uzina Mecanică Cugir SA şi Fabrica de Arme Cugir în Anexa 3, privind condiţiile speciale de muncă. În plus, senatorul consideră că trebuie schimbată modalitatea de calcul al punctului de pensie, în funcţie de lunile lucrate.

În expunerea de motive din cadrul proiectului de modificare a Legi pensiilor, se arată că, având în vedere că este „actul fundamental prin care sunt stabilite drepturile ce revin celor care au muncit, respectiv participat la constituirea fondului de pensii de-a lungul vieții lor active”, „calculul corect și în deplin respect față de cel care ajunge la vârsta pensionării în a i se stabili pensia trebuie să fie obligatoriu prevăzut în lege, fără ca cel în cauză să considere că ceva nu este în regulă și nu s-a făcut în beneficiul său”. Prin urmare, „trebuie să punem de acord prevederile legii cu timpul muncit pentru care s-au plătit obligațiile sociale”.

Iniţiatorul consideră că „nu este just ca, pentru fracțiuni de an lucrate, să se împartă punctajul obținut la 12 (luni), în loc de numărul de luni muncite efectiv. Acest mod de calcul deformează realitatea, făcând să scadă punctajul pe nedrept și abuziv. Având în vedere că există anumite categorii sociale pentru care fiecare leu contează, avem datoria morală să respectăm cu multă preocupare drepturile acestora”.

Se solicită astfel modificarea articolului 96 aliniatul (1), care ar urma să specifice că „punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv la numărul lunilor lucrate și pentru care s-au plătit contribuțiile de asigurări sociale. Pentru fracțiunile de lună lucrate se ia în calcul luna întreagă.”

De asemenea, senatorul precizează că trebuie asigurat prin lege dreptul salariatului de a fi informat dacă angajatorul îi achită lunar obligațiile pentru viitoarea sa pensie. „Orice control al statului pe această linie trebuie dublat de cea a angajatului și posibilitatea acestuia de a-l acționa în judecată pe cel care nu respectă acest principiu”, se arată în proiect.

În privinţa grupelor de muncă, senatorul atrage atenţia că există situaţii în care „locuri de muncă absolut identice din punct de vedere al definiției și condițiilor de lucru să fie încadrate în locuri de muncă cu grupe de lucru diferite. Aici situația este destul de complicată pentru că legea în vigoare stabilește regulile atât în cuprinsul ei cât și în trei anexe, ceea ce îngreunează mult corecta rezolvare a acestei probleme. Dacă am elimina anexa nr. 3 și ar rămânea doar anexele nr.1, 2, atunci grupa de muncă ar fi determinată doar de condițiile postului indiferent de societatea comercială unde se află, dar am crea posibilitatea ca agenții economici să fie interesați să reducă noxele sau alte cauze ale condițiilor grele de muncă, lucru ce se impune de altfel prin documentele Uniunii Europene”.

În acest sens, a oferit exemplul Romarm,„unde sunt fabrici cu obiect de activitate identic, condiții de muncă la fel, dar care, întâmplător, în perioada cât a funcționat comisia stabilită prin hotărârea de guvern, conform prevederilor Legii nr.19/2000, personalul era în șomaj tehnic, iar activitatea a fost întreruptă și nu s-au putut efectua măsurătorile, fapt ce a făcut să nu mai fie cuprinși în vestita de acum Anexă nr. 3. Nu putem să acceptăm că avem pensionari care fabrică muniție încadrați în condiții speciale, iar alții care execută aceleași operațiuni în condiții normale”.

Ar urma să fie cuprinse, în Anexa nr. 3, şi datele Companiei Naţionale Romarm SA – filiala SC Uzina mecanică Cugir SA şi SC Fabrica de arme Cugir SA.

Anexa nr. 3 a Legii pensiilor cuprinde Unităţile care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.025/2003 privind metodologia şi criteriile de încadrare a persoanelor în locuri de muncă în condiţii speciale, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament în iunie 2012, iar senatorul a precizat că speră ca acesta să fie introdus pe ordinea de zi a forului legislativ în următoarea perioadă. Puteţi citi aici textul integral Proiect de modificare si completare a Legii 263_2010.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

7 Comentarii

7 Comments

 1. bau

  sâmbătă, 15.09.2012 at 12:29

  s-a trezit si asta…dupa ce nu a facut nimic pentru tara asta in parlament, acum s-a trezit dimineata cu o chestie in cap…..

 2. in vederea d-lui senator Dobra

  sâmbătă, 15.09.2012 at 15:33

  am lucrat 21 ani grupa 1, conditii grele de munca (turnatorie fonta-otel) conform legi 19/2000. legea 263/2010 (boc-anastase) nu-mi mai recunoaste decit 4 ani si jumatate in loc de 10 ani si jumatate pe care ii aveam dati de legea 19/2000 si care mi se reduceau din virsta de pensionare.Ce vina am eu ca fosta fabrica in care am lucrat a fost falimentata si, la fel ca in Cugir, nu s-a putut efectua testele de nocivitate ,astfel ca ,fabrica nu a putut fi inclusa in anexa ce asigura in continuare integral gr 1.

 3. stefan

  sâmbătă, 15.09.2012 at 18:04

  D-le senator, in jud. Alba mai sint si alte foste sau actuale inreprinderi unde dupa legea 19/2000 li s-a recunoscut oamenilor conditiile grele de munca dar noua lege 263/2010 le-a anulat acest drept. IMA Aiud, UTEPS Alba Iulia, Refractara, etc, au ramas pe dinafara. Tocmai, ca unele, dupa ce au fost jefuite si devastate, spre a se sterge urmele, au fost inchise iar oamenii au ramas cu buza umflata. Oare e normal asa ? Cred ca ar fi normal ca daca se face o reparatie, atunci sa se faca pt. toti.

 4. fanfan

  miercuri, 19.09.2012 at 21:26

  da e buna ideia dar mai sunt si alti senatori care trebuiau sa se gandeasca cand sa aprobat legea pensiilor nu sa doarma ca o sa doarma destul si ei pe lumea cealalta sau au uitat ce au fost inainte o sa vedeti ca nu o sa treaca PROIECTUL ca sunt tare obositi

 5. Aotearoa

  sâmbătă, 22.09.2012 at 17:36

  Inainte de alegeri ai venit cu suita dupa tine pe strzi si la fiecare ne-ai dat binete si promisiuni[ atunci erai la PDL,]erai in stare sa ne lingi picioarele,iar dupa alegeri ne-ai intors spatele si erai capabil sa ne musti[exact ca un ciine],ba mai mult ai tradat electoratul[ne-ai inselat,mintit ,ne-ai dus in eroare]si regretam ca am votat asa un caracter[asta-i ofiterul roman?]In plus ai votat taierea pensiilor celor multi care te-am ales.Ce ai de spus,d-le sef?Putem pleca la razboi cu un asa conducator?Oare care-i soarta conducatorului care-si tradeaza armata,care tradeaza si trece la inamic?Retin ca RTU si celelalte regulamente militare =prevad glontul ptr,tradatori==Cum naiba n-am putut noi observa aceste slabiciuni la tine si vad ca si fratele tau e ca si tine.DAR CIT TUPEU TREBUIE SA AI CA SA NU FACI UN PAS INAPOI.Cu ce te mai afirmi cind de la liceul din Teius,ai ramas acelas??????ins fara valoare.Avem probleme cu gr.1 de pensionare ,e adevarat,DAR E LUCRU CERT CA NU MAI AVEM NEVOIE DE PROMISIUNILE TALE,DOAR CINE NU TE CUNOASTE SE MAI AGATA DE CE SPUI SI PROMITI.

 6. Lamax

  joi, 10.01.2013 at 20:36

  Domnule Nicolae Dobra, nu se poate adauga si Mechel Otelu Rosu la anexa legii ?Aici e siderurgie grea , se face otel si nu se recunoaste grupa 1 din 2001 desi la celelalte puncte de lucru Buzau Targoviste s.a. se recunoaste grupa 1 si conditii grele de munca.Nu inteleg de ce nu sant obligati patronii sa plateasca conditiile grele de munca daca e siderurgie grea.Daca ati sta doar cateva minute in otelarie v-ar fi suficient sa catalogati grupa de salarizare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Mediului vrea impozitarea ”descurajantă” a mașinilor mai vechi de 15 ani și programe pentru achiziția de vehicule noi

Publicat

Ministrul Mediului Tanczos Barna vrea implementarea unor soluții rapide care să stopeze achiziția mașinilor mai vechi de 15 ani, din străinătate.

Acesta are în vedere două măsuru: impozitarea mai drastică a mașinilor vechi, dar și un sistem de sprijin pentru populație ca să achiziționeze mașini noi

„Susţin că nu putem deveni depozitul de maşini vechi al Uniunii Europene şi, dacă acest lucru înseamnă modificare legislaţiei, voi susţine aceste modificări.

Problema trebuie abordată în mod raţional, sunt foarte mulţi cetăţeni care nu aduc de bună voie maşini vechi şi nu umblă cu maşini mai vechi de 15 ani în România, sunt situaţii de ordin social, unde trebuie să avem o soluţie pentru acele persoane care încearcă să facă pasul de la o maşină de 15-20 de ani la una nouă.

Nu e tot timpul o problemă de abordare personală. Pentru aceste abordări personale incorecte, soluţia este impozitarea.

Dacă cineva merge cu o maşină de 20.000 de euro, veche de 15 ani, şi şi-ar permite o maşină mai puţin poluantă, dar de altă clasă şi de alt nivel, acolo soluţia este impozitarea, descurajarea”, a spus ministrul Mediului.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO-VIDEO: Construcția noului MALL din Alba Iulia, în dezbatere publică. Imagini din dronă cu locul în care va fi ridicat

Publicat

Primăria Alba Iulia a lansat în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal pentru noul mall „Alba Iulia Value Center” care urmează să fie construit pe malul râului Ampoi, la ieșirea din oraș, spre Cluj-Napoca. 

Cetățenii își pot exprima părerea până în data de 10 septembrie, cu privire la documentația depusă de dezvoltator, PK Topaz.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale, spații verzi.

Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de câteva hectare de teren.

Documentația poate fi consultată AICI.

Anunțul primăriei:

„Elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, amenajare platforme exterioare cu parcări , alte carosabile și pietonale, reconfigurare cai de acces, semnalistic rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publice, amenajare spații verzi, împreunăjmuire teren și introducere parțială în intravilan ”

Serviciul Administraţie publică locală, juridic contencios – Direcția juridică, administrație publică locală din Aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Alba Iulia, în conformitate cu prevederile art. 7 alin.(2) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, informează publicul interesat cu privire la proiectul de hotărâre privind aprobarea planului urbanistic zonal:

„ Elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare cai de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parțială în intravilan ”

Etapa de consultare a populației se desfăşoară în perioada 02.08.2021 – 10.09.2021.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de hotărâre, se pot depune în scris specificându-se articolul sau articolele din proiect sau regulament la care se referă, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, de pe str.: Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură sau în format electronic pe adresa de e-mail: office@apulum.ro în termen de 15 zile calendaristice de la data publicării prezentului anunț, respectiv până la data de 16.08.2021, ora.16.00.

Proiectul de hotărâre și documentația referitoare la acest proiect pot fi consultat la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, camera 1 (Direcția Urbanism, Amenajarea Teritoriului) sau pe site-ul instituției www.apulum.ro , secțiunea Consultare publică.

Noul Mall de la Alba Iulia, va genera 600 de noi locuri de muncă

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour.

În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, noul mall de la Alba Iulia se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Cine sunt investitorii

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

Sursă foto: Siteul dezvoltatorului Prime Kapital

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrul Educației: Școala începe cu elevii în bănci, în 13 septembrie. Structura anului școlar 2021 – 2022. Cursuri și vacanțe

Publicat

Ministrul Educației a anunțat cum va începe școala: Toţi elevii din România vor începe şcoala ca altădată, adică în bănci. Este vestea mult aşteptată a ministrului Educaţiei, care a anunţat astăzi oficial reluarea cursurilor fizic pentru elevi şi preşcolari.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat marți că este în favoarea deschiderii noului an şcolar cu prezenţă fizică pentru toţi elevii.

„Neavând niciun glob de cristal şi neavând nici competenţe sanitare, pot să vă spun că şcoala va începe fizic, cu prezenţă fizică în data de 13 septembrie. Am stabilit deja o întâlnire cu Consiliul Naţional al Elevilor pentru săptămâna viitoare, în ziua de marţi.

Mă pronunţ cât se poate de clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare. Am dreptul să îmi manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluţia epidemiologică”, a spus ministrul.

Ministrul a explicat că că la reuniunea Consiliilor Rectorilor, care a avut loc la Cluj, reprezentanţii universităţilor şi-au exprimat dorinţa de deschidere a cursurilor universitare cu prezenţă fizică.

„Nu o să fiu nicidecum eu acela care va intra peste autonomia universitară. Universităţile adoptă, prin consilii de administraţie şi senate, la care participă şi studenţii, aceste decizii şi răspund pentru deciziile luate.

Universităţile au datoria să răspundă pentru siguranţa studenţilor şi să ia măsuri în consecinţă”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Structura anului şcolar 2021 – 2022

Anul şcolar 2021 – 2022 începe la data de 1 septembrie 2021, se încheie la data de 31 august 2022 şi are 34 de săptămâni de cursuri.

Cursurile anului şcolar 2021 – 2022 încep la data de 13 septembrie 2021.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are 32 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 3 iunie 2022.

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are 37 de săptămâni de cursuri, care se încheie la data de 1 iulie 2022.

Anul şcolar 2021 – 2022 se structurează pe două semestre

Semestrul I – 14 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021.

Cursuri: luni, 13 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021

În perioada 25 – 31 octombrie 2021, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.

Vacanţa de iarnă – joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea – 20 de săptămâni de cursuri dispuse în perioada 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022.

Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022.

Vacanţă de primăvară – vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022.

Cursuri: luni, 2 mai 2022 – vineri, 10 iunie 2022.

Vacanţa de vară – sâmbătă, 11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului şcolar 2022 – 2023.

Programul ”Școala altfel” în anul școlar 2021-2022

Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprilie 2022.

Intervalul aferent programului „Şcoala altfel” nu va coincide cu perioada în care se susţin lucrările scrise semestriale (tezele).

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal se pot organiza activităţi de instruire practică în perioada dedicată programului „Şcoala altfel”.

Lucrările scrise semestriale (tezele) se susţin, după ce se parcurge programa şcolară, cu cel puţin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului.

Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programului „Şcoala altfel”, conform calendarului olimpiadelor naţionale şcolare.

Ce se întâmplă în situația suspendării cursurilor

În situaţia suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 5.447/2020, cu modificările şi completările ulterioare, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

Examenele naționale și cele de certificare/ atestare

Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei.

Citeste mai mult
Publicitate

CUGIR

Reacția șefului PNL Alba, Mircea Hava după demiterea administratorilor speciali de la UM Cugir. Atac la adresa ministrului Năsui

Publicat

Europarlamentarul Mircea Hava a reacționat într-o postare pe Facebook, la anunțul ministrului Economiei, Claudiu Năsui, care a precizat că îi eliberează din funcție pe administratorii speciali ai UM Cugir, ai Fabricii de Arme Cugir și ai UA Moreni. 

În linii mari, Mircea Hava a declarat că noua administrație înțelege superficial, după ureche reforma și abordarea în economie. 

”Domnul Năsui ar trebui să priceapă că nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără să ai o strategie clară

Am aflat, azi, despre cea mai recentă inițiativă a ministrului Claudiu Năsui, aceea de elibera din funcție administratorii speciali de la fabrica de arme din Cugir. Auto-intitulata „noua clasă politică” înțelege superficial, spre o adaptare după ureche, reforma, dar și abordarea ei în economie.

Nu discut, neapărat, despre cei doi domni rămași fără funcție, pentru că nu m-a preocupat niciodată negocierea funcțiilor, nici chiar în actuala coaliție. Resping categoric faptul că, indiferent în zona cărui partid stăteau aceste funcții, poți face bravadă dintr-o biată măsură de management.

CITEȘTE ȘI: Administratorii speciali ai Uzinei Mecanice și Fabricii de Arme Cugir, dați afară de ministrul Năsui. Ce salarii aveau

Cu atât mai mult cu cât gestul de azi a fost livrat la pachet cu ideea de a privatiza producția de armament și cu o altă idee, mai veche, de a deschide o nouă fabrică în Mehedinți. Unde să se facă pistoale Beretta. Acolo, nu la Cugir.

Domnul Năsui ar trebui să priceapă că nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără să ai o strategie clară. E de preferat ca acest sector să devină funcțional, mai degrabă.

Apoi, să definești programe de dotare și înzestrare multianuale, ale armatei și altor forțe, pentru ca posibili investitori privați, cu participare în marjă mai mare decât statul, să știe de ce vor prelua fabrici cu regim special, de ce le vor moderniza cu investiții uriașe și, mai ales, cum ne vor feri de un cost social major prin păstrarea angajaților din domeniu.

E clar că domnul ministru a scos pistolul, spre partenerii din coaliție, ca într-un western, dar plin cu gloanțe oarbe. Măsura de azi e fix praf în ochii premierului, pentru că e cel puțin ciudat să vorbești de fabrici noi, când tu ești capabil să le pui pe butuci pe cele cu tradiție.

Revoluția bunei guvernări, fără niciun plan concret, nu înseamnă să dai doi oameni afară și să te tângui la foc automat în televizoare că treaba nu merge. Sau poate vrei să meargă, dar în altă parte decât în Cugir…

Chestie pentru care nici nu ți-ar păsa ce explicații ar avea de dat administrația de acolo oamenilor din Cugir sau din împrejurimi, darămite cum va deconta PNL, ca partid majoritar aflat la guvernare.

Îl somez, public, pe ministrul USR Claudiu Năsui să-și reconsidere orice eventuală decizie ca parte din producția de armament ce ar putea fi realizată la Cugir, să fie mutată în vreo fabrică desenată pe hârtie.

S-a mai discutat de cele 25.000 de pistoale Beretta, promise anul trecut spre fabricare pe un câmp din Mehedinți, deocamdată gol, în loc să fie făcute la Cugir, într-una din fabricile etalon ale industriei de apărare din România dar și din lume.

E inadmisibil ca un membru din Guvernul României să se facă vinovat de astfel de jocuri de imagine, dar în fapt să nu întărească cu nimic o parte a economiei naționale.

Nu voi fi niciodată de acord cu soluții cu care nu ar fi de acord nici un student la economie aflat în primul semestru de facultate, cu experimente de laborator atunci când e vorba de un domeniu atât de vital cum este cel al industriei de apărare.

Cu atât mai mult, nu voi accepta niciodată ca oamenii din Cugir să fie subiectul unui cost social, prin diminuarea sau relocarea producție de armament din zonă, în ciuda unei tradiții evidente. Sunt convins că astfel de idei năstrușnice vor rămâne doar în acest stadiu și că se vor lovi de refuzul premierului Florin Cîțu cel care, în final, trebuie să își asume responsabilitatea în probleme atât de sensibile”, a scris Mircea Hava pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate