Connect with us
Publicitate

Actualitate

Proiect de modificare a legii pensiilor: Senatorul UNPR Nicolae Dobra cere includerea filialelor Romarm din Alba în condiţii speciale de muncă

Publicat

Senatorul UNPR de Alba Nicolae Dobra este iniţiatorul unui proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice din România. Acesta solicită includerea filialelor Romarm – SC Uzina Mecanică Cugir SA şi Fabrica de Arme Cugir în Anexa 3, privind condiţiile speciale de muncă. În plus, senatorul consideră că trebuie schimbată modalitatea de calcul al punctului de pensie, în funcţie de lunile lucrate.

În expunerea de motive din cadrul proiectului de modificare a Legi pensiilor, se arată că, având în vedere că este „actul fundamental prin care sunt stabilite drepturile ce revin celor care au muncit, respectiv participat la constituirea fondului de pensii de-a lungul vieții lor active”, „calculul corect și în deplin respect față de cel care ajunge la vârsta pensionării în a i se stabili pensia trebuie să fie obligatoriu prevăzut în lege, fără ca cel în cauză să considere că ceva nu este în regulă și nu s-a făcut în beneficiul său”. Prin urmare, „trebuie să punem de acord prevederile legii cu timpul muncit pentru care s-au plătit obligațiile sociale”.

Iniţiatorul consideră că „nu este just ca, pentru fracțiuni de an lucrate, să se împartă punctajul obținut la 12 (luni), în loc de numărul de luni muncite efectiv. Acest mod de calcul deformează realitatea, făcând să scadă punctajul pe nedrept și abuziv. Având în vedere că există anumite categorii sociale pentru care fiecare leu contează, avem datoria morală să respectăm cu multă preocupare drepturile acestora”.

Se solicită astfel modificarea articolului 96 aliniatul (1), care ar urma să specifice că „punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv la numărul lunilor lucrate și pentru care s-au plătit contribuțiile de asigurări sociale. Pentru fracțiunile de lună lucrate se ia în calcul luna întreagă.”

De asemenea, senatorul precizează că trebuie asigurat prin lege dreptul salariatului de a fi informat dacă angajatorul îi achită lunar obligațiile pentru viitoarea sa pensie. „Orice control al statului pe această linie trebuie dublat de cea a angajatului și posibilitatea acestuia de a-l acționa în judecată pe cel care nu respectă acest principiu”, se arată în proiect.

În privinţa grupelor de muncă, senatorul atrage atenţia că există situaţii în care „locuri de muncă absolut identice din punct de vedere al definiției și condițiilor de lucru să fie încadrate în locuri de muncă cu grupe de lucru diferite. Aici situația este destul de complicată pentru că legea în vigoare stabilește regulile atât în cuprinsul ei cât și în trei anexe, ceea ce îngreunează mult corecta rezolvare a acestei probleme. Dacă am elimina anexa nr. 3 și ar rămânea doar anexele nr.1, 2, atunci grupa de muncă ar fi determinată doar de condițiile postului indiferent de societatea comercială unde se află, dar am crea posibilitatea ca agenții economici să fie interesați să reducă noxele sau alte cauze ale condițiilor grele de muncă, lucru ce se impune de altfel prin documentele Uniunii Europene”.

În acest sens, a oferit exemplul Romarm,„unde sunt fabrici cu obiect de activitate identic, condiții de muncă la fel, dar care, întâmplător, în perioada cât a funcționat comisia stabilită prin hotărârea de guvern, conform prevederilor Legii nr.19/2000, personalul era în șomaj tehnic, iar activitatea a fost întreruptă și nu s-au putut efectua măsurătorile, fapt ce a făcut să nu mai fie cuprinși în vestita de acum Anexă nr. 3. Nu putem să acceptăm că avem pensionari care fabrică muniție încadrați în condiții speciale, iar alții care execută aceleași operațiuni în condiții normale”.

Ar urma să fie cuprinse, în Anexa nr. 3, şi datele Companiei Naţionale Romarm SA – filiala SC Uzina mecanică Cugir SA şi SC Fabrica de arme Cugir SA.

Anexa nr. 3 a Legii pensiilor cuprinde Unităţile care au obţinut avizul pentru îndeplinirea procedurilor şi criteriilor de încadrare în condiţii speciale, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.025/2003 privind metodologia şi criteriile de încadrare a persoanelor în locuri de muncă în condiţii speciale, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament în iunie 2012, iar senatorul a precizat că speră ca acesta să fie introdus pe ordinea de zi a forului legislativ în următoarea perioadă. Puteţi citi aici textul integral Proiect de modificare si completare a Legii 263_2010.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. bau

    sâmbătă, 15.09.2012 at 12:29

    s-a trezit si asta…dupa ce nu a facut nimic pentru tara asta in parlament, acum s-a trezit dimineata cu o chestie in cap…..

  2. in vederea d-lui senator Dobra

    sâmbătă, 15.09.2012 at 15:33

    am lucrat 21 ani grupa 1, conditii grele de munca (turnatorie fonta-otel) conform legi 19/2000. legea 263/2010 (boc-anastase) nu-mi mai recunoaste decit 4 ani si jumatate in loc de 10 ani si jumatate pe care ii aveam dati de legea 19/2000 si care mi se reduceau din virsta de pensionare.Ce vina am eu ca fosta fabrica in care am lucrat a fost falimentata si, la fel ca in Cugir, nu s-a putut efectua testele de nocivitate ,astfel ca ,fabrica nu a putut fi inclusa in anexa ce asigura in continuare integral gr 1.

  3. stefan

    sâmbătă, 15.09.2012 at 18:04

    D-le senator, in jud. Alba mai sint si alte foste sau actuale inreprinderi unde dupa legea 19/2000 li s-a recunoscut oamenilor conditiile grele de munca dar noua lege 263/2010 le-a anulat acest drept. IMA Aiud, UTEPS Alba Iulia, Refractara, etc, au ramas pe dinafara. Tocmai, ca unele, dupa ce au fost jefuite si devastate, spre a se sterge urmele, au fost inchise iar oamenii au ramas cu buza umflata. Oare e normal asa ? Cred ca ar fi normal ca daca se face o reparatie, atunci sa se faca pt. toti.

  4. fanfan

    miercuri, 19.09.2012 at 21:26

    da e buna ideia dar mai sunt si alti senatori care trebuiau sa se gandeasca cand sa aprobat legea pensiilor nu sa doarma ca o sa doarma destul si ei pe lumea cealalta sau au uitat ce au fost inainte o sa vedeti ca nu o sa treaca PROIECTUL ca sunt tare obositi

  5. Aotearoa

    sâmbătă, 22.09.2012 at 17:36

    Inainte de alegeri ai venit cu suita dupa tine pe strzi si la fiecare ne-ai dat binete si promisiuni[ atunci erai la PDL,]erai in stare sa ne lingi picioarele,iar dupa alegeri ne-ai intors spatele si erai capabil sa ne musti[exact ca un ciine],ba mai mult ai tradat electoratul[ne-ai inselat,mintit ,ne-ai dus in eroare]si regretam ca am votat asa un caracter[asta-i ofiterul roman?]In plus ai votat taierea pensiilor celor multi care te-am ales.Ce ai de spus,d-le sef?Putem pleca la razboi cu un asa conducator?Oare care-i soarta conducatorului care-si tradeaza armata,care tradeaza si trece la inamic?Retin ca RTU si celelalte regulamente militare =prevad glontul ptr,tradatori==Cum naiba n-am putut noi observa aceste slabiciuni la tine si vad ca si fratele tau e ca si tine.DAR CIT TUPEU TREBUIE SA AI CA SA NU FACI UN PAS INAPOI.Cu ce te mai afirmi cind de la liceul din Teius,ai ramas acelas??????ins fara valoare.Avem probleme cu gr.1 de pensionare ,e adevarat,DAR E LUCRU CERT CA NU MAI AVEM NEVOIE DE PROMISIUNILE TALE,DOAR CINE NU TE CUNOASTE SE MAI AGATA DE CE SPUI SI PROMITI.

  6. Lamax

    joi, 10.01.2013 at 20:36

    Domnule Nicolae Dobra, nu se poate adauga si Mechel Otelu Rosu la anexa legii ?Aici e siderurgie grea , se face otel si nu se recunoaste grupa 1 din 2001 desi la celelalte puncte de lucru Buzau Targoviste s.a. se recunoaste grupa 1 si conditii grele de munca.Nu inteleg de ce nu sant obligati patronii sa plateasca conditiile grele de munca daca e siderurgie grea.Daca ati sta doar cateva minute in otelarie v-ar fi suficient sa catalogati grupa de salarizare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate