Connect with us
Publicitate

Actualitate

Proiect îndrăzneț în România: Program de lucru de șase ore pe zi, în loc de opt. Opinia specialiștilor

Publicat

stres job muncaUn senator român vrea să micșoreze cu două ore programul zilnic de lucru, după un model suedez. O parte din bugetarii suedezi au trecut, de mai bine de un an, la programul de lucru de şase ore pe zi. Specialiştii susțin că ideea ar putea fi aplicată, dar se îndoiesc că angajatorii ar privi schimbarea cu ochi buni. Între timp, românii continuă să muncească mult, fără să tragă foloase.

Senatorul Timiş Ioan Iovescu spune că micşorarea cu două ore a programului zilnic de lucru este o idee care îl macină de mai mulţi ani, iar aplicarea măsurii în Suedia i-a dat curajul necesar pentru a iniţia un proiect legislativ în acest sens, anul acesta.

România se află, de mai mulţi ani, în topul ţărilor unde angajaţii muncesc cele mai multe ore pe săptămână. În 2015, media orelor de lucru pe săptămână în România era de 40,8, în top cinci al ţărilor UE. La capitolul orelor muncite de angajaţii cu jumătate de normă eram pe primul loc, cu 24,5 ore pe săptămână. Cu toate acestea, productivitatea muncii se menţine la cote minime, fiind cea mai scăzută din Europa, cu excepţia Bulgariei.

Potrivit specialistului Andrei Văcaru, trainer în cadrul companiei de dezvoltare a departamentelor de resurse umane HPDI, niciun angajat nu poate da randament în condiţiile unui program încărcat, iar, cel puţin teoretic, ziua de şase ore de lucru ar fi fezabilă. Specialistul se îndoieşte, însă, că angajatorii ar fi de acord. Văcaru susține că soluţia corectă ar fi respectarea celor opt ore de lucru, din partea ambelor părţi, adică angajatorii să nu ceară ore suplimentare iar angajaţii să dea tot ce au mai bun.

Studiile arată că depăşirea în mod constant a 50 de ore de lucru pe săptămână poate duce la declinul eficienţei angajaţilor, spune specialistul HPDI.

O oră de muncă nu aduce mari satisfacţii financiare pentru un angajat român, în comparaţie cu vecinii lui din Uniunea Europeană. Potrivit statisticilor Eurostat, angajaţii români obţin, în medie, 2,2 euro pe oră. La polul opus, un angajat norvegian se alege cu 25 de euro după o oră de muncă. Media europeană se situează la 12 euro pentru o oră muncită.

Datele Eurostat arată că românii au printre cele mai scăzute grade de satisfacţie legate de locul lor de muncă din Uniunea Europeană. Astfel, dacă 77% dintre europeni se declară satisfăcuţi de locul lor de muncă, doar 60% dintre angajaţii români spun acelaşi lucru. Mai rău stau doar Grecia (38%) şi Spania (53%).

Productivitatea muncii în România, calculată ca produsul intern brut împărţit la orele lucrate, arată un indice de 5,6, cel mai mic din UE, după Bulgaria cu 4,9, asta raportat la media UE, care e de 32,1. Norvegia, ţară aflată pe primul loc, are un indice de 69,6.

În România sunt, în prezent, 4,5 milioane de angajaţi, deşi popula¬ţia aptă de muncă se ridică la 9,2 milioane. 1,2 milioane de români sunt plătiţi din bugetul de stat, în timp ce 3,3 milioane lucrează în sectorul privat. 320.000 lucrează la firme de stat, dar sunt plătiţi din venituri¬le companiilor, nu de la buget. Datele din econo¬mie arată că în piaţa muncii sunt cuprinse 5,85 milioane de persoane, ceea ce arată că 1,35 milioane de români muncesc la negru.

Stresul de la locul de muncă este principalul factor invocat de 53% dintre angajaţii români atunci când sunt întrebaţi care sunt cauzele bolilor de care suferă.

48 de ore muncite pe săptămână este durata maximă, incluzând orele suplimentare, potrivit legii române.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate