Connect with us
Advertisement

Actualitate

Proiect la Camera Deputaților: Timbrul de mediu ar putea fi inclus în taxa de drum. Cât ar putea plăti șoferii?

Publicat

esapament poluare Parlamentarii propun eliminarea taxei de poluare sau de înmatriculare și includerea timbrului de mediu în taxa de drum. Proiectul prevede ca toate autoturismele care circulă pe drumurile publice să plătească timbrul de mediu, indiferent de țara în care este înmatriculată mașina. Inițiativa legislativă așteaptă votul final în Camera Deputaților.

“Mai mult, principiul «poluatorul plătește» nu este respectat întocmai, dacă luăm în considerare că un autovehicul care a plătit taxa/timbrul pe toată durata sa de viață poate fi casat în doar câteva luni sau unul care nu a plătit niciodată poate funcționa încă 10 ani, plus că tot mai mulți români au încercat să evite plata taxei/timbrului prin înamtricularea mașinilor în statele UE din vecinătate”, susțin parlamentarii.

În plus, spun inițiatorii proiectul legislativ, vor plăti, odată cu taxa de drum și timbrul de mediu, și mașinile care tranzitează România și care, de asemenea, poluează.

„Timbrul de mediu se plătește odată cu tariful de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România,

Mașinile de ambulanță și medicină, ale forțelor armate, ale forțelor de securitate ale statului, de poliție, de jandarmerie, de pompieri,  ale persoanelor cu handicap, dar și cele noi, electrice sau hibrid, nu vor plăti noul timbru de mediu.

Sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, până la data de 31 decembrie 2019, autovehiculele utilizate în lucrări agricole, precum tractoare, treierătoare, combine agricole, motopompe utilizate pentru irigații.

Valoarea timbrului de mediu a fost stabilită pe mai multe categorii de autoturisme, acesta putând fi achiziţionat pentru o zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile şi 12 luni, de la orice staţie de alimentare cu combustibil.

Valoarea timbrului de mediu propus pentru autoturisme:

– o  zi – 3 euro

– 7 zile – 5 euro

– 30 zile – 12 euro

– 90 zile – 14 euro

– 12 luni – 20 euro

Valoarea timbrului de mediu propus pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune și maxim 23 locuri:

– o zi – 9 euro

– 7 zile – 18 euro

– 30 zile – 36 euro

– 90 zile – 42 euro

– 12 luni – 60 euro

Inițiatorii spun că modificarea legii nu numai că nu cheltuiește bani de la buget, ba chiar va aduce în plus, de patru ori mai mult ca în prezent, dacă luăm în calcul mașinile aflate în tranzit, pe cele înmatriculate în alte țări, care sunt acum în număr de peste 800.000, conform datelor oficiale.

Din banii obținuți s-ar putea plăti restituirea unor sume obținute în instanțe de cetățenii care au contestat taxa de timbru actuală, sau pe cea de primă înmatriculare. Pentru aceste persoane, care au achitat taxa de mediu în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2016, proiectul prevede ca acestea să solicite restituirea în integralitate a sumelor plătite, pe o perioadă eșalonată de cel mult 36 de luni, sau să ceară compensarea cu timbrul de mediu propus în condițiile actualei propuneri.

Șoferii care vor circula fără taxa de timbru de mediu valabil și vor fi prinși de poliția rutieră vor primi amendă sau se pot alege chiar și cu reținerea certificatului de înmatriculare, după caz.

Dacă va fi aprobată, inițiativa ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2017.

Proiectul de lege a fost respins de Senat și se află în dezbatere publică la Camera Deputaților.

sursa: legestart.ro, cdep.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

7 Comentarii

7 Comentarii

  1. Betmen

    duminică, 02.10.2016 at 13:22

    Sa fie in motorina si benzina ! ca si motocoasa , drujba , motopompe , tractor polueaza mai mult decat o masina !

  2. albanezul

    luni, 03.10.2016 at 02:54

    Taxa de drum,adica rovigneta actuala? Cam asa reiese din ce scrie in articol.Deci cei care nu au motive de a iesi din orase,deci nu au nevoie de rovigneta/viittoarea taxa de drum,nu polueaza?!

  3. Albert

    luni, 03.10.2016 at 09:14

    Oamenii sunt retardati!De 10 ani nimeni nu a fost tras la raspundere pentru mizeria asta de taxa,desi a fost ilegala!

  4. Mihai

    luni, 03.10.2016 at 13:48

    De ce ne mai cere politia dovada achitării timbrului de mediu dacă este ilegal?

  5. alin

    luni, 03.10.2016 at 18:27

    intrebare: eu am achitat in 2012 aceasta taxa „de plouare”. Nu mi-am recuperat-o. Inteleg acum ca exista posibilitatea de a fi taxat de doua ori, nu? Hotia asta cum se mai numeste?

  6. alin

    luni, 03.10.2016 at 18:33

    In plus, se vca crea din nou discriminare in domeniu ptr ca aceasta se va aplica, conform proiectului, si celor ce tranziteaza Romania, in UE neexistand o taxa similara. Pe langa faptul ca n-avem drumuri, mai punem si taxe aiurea. Cinste politicianului roman!

  7. daniel

    marți, 04.10.2016 at 11:30

    GUNOAIE AUTENTICE , MONUMENTE DE PROSTIE SUNT GOLANI ASTIA CARE SE NUMESC POLITICIENI , VAI DE NOI SI DE TARA ASTA !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement