Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

PROIECT: Locuințele nou construite nu vor mai fi recepționate fără a avea branșamentele definitive la utilități

Publicat


blocuri apartamente 2

Un proiect de lege propune ca locuințele nou construite să nu mai fie recepționate fără a avea branșamentele definitive la utilități. Legea vine în ideea în care mai multe imobile au luat foc sau au fost distruse din cauza lucrărilor nefinalizate de construcție.

Parlamentarii au inițiat un proiect legislativ de completare a Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, în urma evenimentelor petrecute în ultima vreme, când mai multe imobile au luat foc sau au fost distruse din cauza lucrărilor nefinalizate de construcție.

Inițiatorii susțin, în expunerea de motive a proiectului legislativ, că cererea tot mai mare de locuințe noi face ca unii dezvoltatori să pună în pericol siguranța și viața locatarilor, prin construcții care nu respectă normele imobiliare cu destinația de spații de locuit: “În ultima perioadă au avut loc mai multe incendii la imobile care nu aveau procesele verbale de recepție la finalizarea lucrărilor, nu aveau branșamente adecvate și definitive, autorizate.

Legea actuală este lacunară în stabilirea responsabilităților și sancționarea faptelor, iar completările trebuie să vină strict din punctul de vedere al construcției de o calitate corespunzătoare, cu prevederi clare privind accesul în condiții de siguranță la utilități”, se mai argumentează în proiectul inițiat la Senat.

Atunci când sunt date în folosință locuințele, când sunt încheiate contractele de vânzare-cumpărare cu dezvoltatorul, branșamentele trebuie să fie definitive la rețelele de utilități – apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, energie termică, după caz.

La art 22, după lit. h) se introduce lit. i) cu următorul cuprins:

“i)  Să nu permită locuirea înainte de semnarea procesului verbal de recepție a construcțiilor la terminarea lucrărilor“.

Proiectul legislativ prevede și sancțiuni pentru nerespectarea noilor condiții.

Art. 36 – După alin. III se introduce alin. IV cu următorul cuprins:

“Constituie  contravenție la prevederile prezentei legi fapta de a permite locuirea înainte de recepția lucrărilor, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii, să constituie infracțiune și se sancționează cu confiscarea sumelor provenite din această faptă care provin din promisiuni de vânzare-cumpărare, contracte de vânzare-cumpărare, închiriere, sau orice altă formă de a încasa un drept de folosință“.

Proiectul va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în Camera Deputaților, pentru votul final.

sursă: legestart.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. mid17

    marți, 18.12.2018 la 16:20

    „locuintele NOU construite” ati vrut sa spuneti domnule ziarist? Si am mai auzit in ultima vreme o fraza care ma zgarie groaznic pe timpane si anume „analfabeti functionali” corect este „analfabeti functional” pentru ca in cazul de fata, cuvantul „functionali” nu este substantiv.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb, ales vicepreședinte al Comisiei pentru Industrie și Servicii a Camerei Deputaților 

Publicat

Deputatul PNL de Alba Sorin Bumb a fost ales, marți, 12 noiembrie, în funcția de Vicepreședinte al Comisiei Permanente pentru Industrie și Servicii a Camerei Deputaților. ”Este comisia în care am activat de la începutul mandatului meu și în care am susținut, alături de colegii mei din PNL și de domnul ministru Virgil Popescu, cel […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Lovitură pentru cei care vând pe OLX, Publi24 și Okazii. Reguli noi și amenzi mari în comerțul online

Publicat

cumparaturi online

Persoanele care vând în mod repetat diferite produse pe site-uri de specialitate vor fi nevoiți să se supună regulilor impuse de obicei comercianților. Dacă nu vor respecta noile prevederi persoanele fizice, care sunt comercianți în mediul on-line, riscă amenzi între 400 şi 10.000 de lei. Acest lucru se datorează faptului că Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ISU Alba: Atenționări și recomandări pentru locuitori, la utilizarea mijloacelor de încălzire. Măsuri de prevenire a incendiilor

Publicat

ISU Alba reamintește că, pe timpul sezonului rece, pentru asigurarea prevenirii şi stingerii incendiilor, este necesară verificarea instalaţiilor de încălzire, repararea şi curăţarea sobelor şi coşurilor pentru evacuarea fumului, verificarea stingătoarelor (de toate tipurile), umplerea lor cu încărcătura de iarnă sau protejarea acestora împotriva îngheţului, a instalaţiilor de alimentare cu apă şi protejarea lor împotriva […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Acțiune de amploare a polițiștilor la centrele de fier vechi și în trenurile de persoane și marfă

Publicat

fier vechi

În perioada 13 – 14 noiembrie 2019, peste 2.500 de polițiști de la transporturi, ordine publică și rutieră acționează pentru prevenirea și combaterea furturilor de componente de la infrastructura critică (transportul feroviar, telecomunicaţii, aprovizionarea cu electricitate, petrol şi gaze naturale, transport şi depozitare carburant, etc.), a faptelor săvârșite cu violență, depistarea migranţilor ilegali şi verificarea […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate