Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiect noul Cod Fiscal: Fără impozit pe construcţii şi dividende din 2016 şi taxare diferenţiată pentru microîntreprinderi. Scad accizele pentru combustibili şi alcool

Publicat

dosar, afaceri, economie, business (3)Proiectul noului Cod Fiscal prezentat miercuri la Guvern prevede şi schimbări legate de impozitarea microîntreprinderilor, dar şi eliminarea, de la 1 ianuarie 2015, a impozitului pe construcţii şi dividende. De asemenea, se propune scăderea accizelor la combustibili şi alcool.

În ceea ce priveşte impozitarea microîntreprinderilor, se propune stabilirea unei cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de numărul de salariaţi, după cum urmează:

1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;

3% pentru microîntreprinderile care au un salariat;

3% + 1530 lei trimestrial, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi;

3% pentru microîntreprinderile care nu se încadrează în prevederile anterioare si care se află într-una din următoarele situații înscrise în registrul comerțului sau în registrul ţinut de instanţele judecătoresti competente, după caz: dizolvare urmată de lichidare; inactivitate temporară; nedesfăşurarea de activităţi.

Modificarea pragurilor:

– 75.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în anul 2017

– 85.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în anul 2018;

– 100.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor începând cu anul 2019

Argumente prezentate de Guvern:

Microîntreprinderile reprezintă 78,3% din totalul societăţilor comerciale active, realizând o cifră de afaceri de numai 2,4%, din totalul cifrei de afaceri realizate de societatile comerciale din Romania.

Forţa de muncă angajată în microîntreprinderi reprezintă 14% din totalul salariaţilor din societăţile comerciale care depun bilanţuri contabile. 47,2% din microîntreprinderi înregistrau pierdere netă la 31.12.2013.

Microîntreprinderile – aproape în totalitate cu capital autohton – vor fi mult mai interesate pentru corectitudine în afaceri şi reducerea economiei ascunse.

Se propune eliminarea impozitului pe construcții începând cu 1 ianuarie 2016, pentru a susţine creşterea investiţiilor companiilor private existente în România cu efecte pozitive asupra pieței muncii şi creșterea competitivității pentru companiile din România.

De asemenea, va fi eliminat impozitul pe dividende începând cu 1 ianuarie 2016, pentru eliminarea dublei impuneri economice, la nivelul companiei şi acţionarilor.

Companiile listate la Bursa de valori București (BVB) ar deveni mai atractive, indicele BET ar reveni la valorile înregistrate înainte de criza financiară, putând chiar să atingă noi maxime, motivează Guvernul.

Alte argumente sunt îmbunătăţirea guvernanţei corporative, acţionarii urmărind reflectarea reală a rezultatelor economice şi financiare.

Companiile mari nu-si vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunta la tendintele de comportament evazionist (diminuarea bazei de impozitare prin inregistrarea de cheltuieli fictive).

Eliminarea impozitului pe dividende va conduce la cresterea incasarilor din impozitul pe profit.

În ceea ce priveşte accizele, propunerea este de diminuare a nivelului acestora pentru principalele produse energetice (motorină, benzina fără plumb şi benzina cu plumb), astfel:

– scăderea cu 20% a accizei la motorină (de la 1897,08 lei / 1000 litri la 1518,04 lei / 1000 litri);

– scăderea cu 18,62% a accizei la benzina fără plumb (de la 2035,40 lei / 1000 litri la 1656,36 lei / 1000 litri);

– scăderea cu 16,28% a accizei la benzina cu plumb (de la 2327,27 lei / 1000 litri la 1948,23 lei / 1000 litri)

Reaşezarea nivelurilor accizelor pentru alcool și băuturile alcoolice:

– scăderea cu 15,38% a accizelor pentru bere (de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato)

– scăderea cu 70% a accizelor la vinuri spumoase (de la 161,33 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs) si cu 77,7% pentru bauturi fermentate spumoase (de la 213,21 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs)

– scăderea cu 30% a accizelor pentru alcool etilic (de la 4738,01 lei / hl alcool pur la 3306,98 lei / hl alcool pur)

Eliminarea din sfera de impozitare atât a ţiteiului din productia internă, cât si a produselor care în prezent se regăsesc la Capitolul II „Alte produse accizabile”: cafea, bijuterii, confectii din blănuri, autoturisme etc.

Argumente:

Scăderea consumului la carburanţi, băuturi alcoolice, etc cu influenţe negative asupra veniturilor bugetare, dar şi asupra indicatorilor macroeconomici.

Apariţia fenomenului de alimentare cu combustibil de către transportatori în alte state membre cum ar fi Ungaria şi Slovenia (unde se restituie o parte din accize) sau Bulgaria, care are un nivel redus de taxe.

Discrepanţele constatate între veniturile bugetare colectate şi costurile de conformare din partea operatorilor economici, respectiv cheltuielile de administrare ale autorităţilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax