Connect with us
Advertisement

Actualitate

Proiect pilot: Elevii ar putea învăța la şcoală, începând cu clasa I, cum să caute informaţii online şi să verifice dacă sunt reale

Publicat

laptop Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Educației vor să lanseze în acest an un proiect pilot pentru dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, a declarat marți ministrul Comunicațiilor Augustin Jianu.

„La școală profesorii le vor explica elevilor ce este internetul și cum se folosește; cum se face o căutare online în așa fel încât să știi că informația respectivă este reală; ce este acela un certificat digital și de ce este important; cum se securizează comunicațiile între un client și un server. Mai departe noțiunile acestea te vor ajuta să interacționezi cu statul, să depui un formular online, să faci toate lucrurile acestea care nu se învață momentan nicăieri”, a spus ministrul, în cadrul unui eveniment organizat de Banca Mondială.

„Este un proiect care vizează toate clasele de la I-a până la a-XII-a. În primul an va fi un proiect pilot. Vrem să vedem ce anume funcționează din ce ne-am propus și ce nu funcționează. Probabil vom avea o plajă largă de medii și zone. Vom merge și în urban și în mic urban și în rural pentru a vedea care din subiectele predate funcționează mai bine. Aceasta va fi în primul an.

Ulterior, cu sprijinul Ministerul Educației, vom lansa un proiect național care se va derula la toate clasele și va actualiza programa școlară în ceea ce privește competențele digitale dar și metoda de predare.

La școală profesorii le vor explica elevilor ce este internetul și cum se folosește. Cum se face o căutare online în așa fel încât să știi că informația respectivă este reală. Ce este acela un certificat digital și de ce este important. Cum se securizează comunicațiile între un client și un server. Când intri pe Facebook vezi că are un lăcățel verde. Știi că acele comunicații sunt în siguranță. Mai departe noțiunile acestea de certificat digital te vor ajuta să interacționezi cu statul, să depui un formular online, să faci toate lucrurile acestea care nu se învață momentan nicăieri.

Vom găsi un număr de profesori pe care fie îi vom pregăti, fie vor ști. Eu împing acest proiect încă de anul trecut când eram director la CERT-RO. Rămâne de văzut în cât timp. Fie se va face la orele de dirigenție, în măsura în care e suficient, dacă nu vom vedea dacă orele de TIC le vom putea aduce mai aproape de realitățile nevoilor copiilor. Skill-urile digitale nu înseamnă numai să folosești aplicațiile Office și să trimiți un mail. Trebuie să știi ce este acela un OTP (one time password) și de ce-l folosești în relația cu o banca sau ca să securizezi o comunicație. Sunt lucruri care țin de buna funcționare a individului într-o societate dominata de internet și sunt competențe pe care trebuie să le aibă”, a declarat marți ministrul Augustin Jianu.

Raport al Băncii Mondiale: Doar 20% dintre șomerii României utilizează internetul pentru a-și căuta un loc de muncă

Declarațiile ministrului au fost făcute în cadrul unei conferințe organizate de Banca Mondială și SNSPA cu ocazia prezentării raportului „Valorificarea dividendelor digitale: Utilizarea internetului pentru susținerea dezvoltării în Europa și Asia Centrală”.

Raportul Băncii Mondiale arată că românii ar  putea avea de câștigat de pe urma valorificării internetului. La ora actuală, doar 20% dintre șomerii Romaniei utilizează internetul pentru a-și căuta un loc de muncă. Pentru cei care au un loc de muncă la ora actuală, aproape niciunul nu lucrează de acasă, în comparație cu 10% în țările din nordul și vestul Europei.

„Simțim că internetul ar trebui să ajungă la toată lumea. Cum facem ca internetul să lucreze în beneficiul tuturor? Pentru a profita cu adevărat de beneficii trebuie să ne concentrăm pe dezvoltarea infrastructurii, pe reglementări bune, colaborări la nivel universitar. Româna este a doua limbă cea mai vorbită în Microsoft, unele din cele mai importante aplicații de mobil sunt dezvoltate de români. Nouă din orașele cu cel mai rapid internet se află în România.  Pe de altă parte, discrepanța între numărul conexiunilor de internet între rural și urban este în continuare foarte mare. 46% din populația României nu a folosit niciodată internetul. Cum ajungem la oamenii săraci? Este în sarcina d-voastră ca aceste lucruri să fie dezvoltate”, a declarat marți Elisabetta Capannelli, manager de țară pentru România și Ungaria.

Potrivit raportului, în România, mai puțin de 10% dintre societățile comerciale utilizează facilitățile de cloud, iar obstacolele aflate în calea antreprenoriatului în sectorul serviciilor impiedică adoptarea tehnologiilor digitale.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement