Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Proiecte adoptate de Guvern: Amenzi în rate, convorbiri online pentru condamnaţi şi şomeri din categorii speciale, păstraţi în muncă doar 1,5 ani

Publicat

Guvernul a adoptat, marţi, o serie de proiecte de hotărâri ce oferă posibilitatea persoanelor fără posibilităţi să plătească amenzi în rate, condamnaţii au dreptul la convorbiri online, iar patronii vor fi nevoiţi să păstreze în muncă şomeri din categorii speciale doar pentru 1,5 ani.

În cazul persoanelor care au de achitat amenzi într-o perioadă de trei luni de la hotărârea de condamnare definitivă, judecatorul delegat are la dispoziţie posibilitatea de a dispune plata în rate a acesteia. Perioada ratelor nu poate depăşi doi ani sau poate fi dispusă muncă în folosul comunităţii, în condiţiile în care dovedesc că nu dispun de resurse financiare pentru achitarea amenzii într-o singură tranşă. Nu aceeaşi facilitate o au persoanele juridice, care riscă, în caz de neplată, executarea silită.

În acelaşi proiect de lege prevede şi varianta de amânare a aplicării pedepsei – suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, eliberarea condiţionată şi punerea în executare a măsurilor educative neprivative de libertate.
Persoanele condamnate au dreptul la „convorbiri online”, potrivit unui alt proiect de lege adoptat de Guvern. Acesta se referă la modalitatea de executare a pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
Instituţia judecătorului de supraveghere a privării de libertate are ca principală atribuţie supravegherea şi controlul legalităţii în executarea pedepselor sau măsurilor privative de libertate în penitenciare sau în alte locuri de reţinere sau de arestare preventivă. Încheierile judecătorului de supraveghere devenite executorii, precum şi dispoziţiile scrise date administraţiei sunt obligatorii.

Controlul antiterorist şi de specialitate se aplică tuturor persoanelor şi bagajelor, precum şi mijloacelor de transport care au acces în penitenciar, este obligatorie perchezitia deţinuţilor şi recoltarea probelor biologice. La fel, aplicarea cu titlu provizoriu a unui tip de regim de executare a pedepselor (de maximă siguranţă, închis, semideschis şi deschis) pentru o scurtă perioadă de timp, după perioada de carantină. Se introduce dreptul la convorbiri online pentru persoanele condamnate. Deţinuţii cu tulburări psihice grave vor beneficia de tratament de specialitate. Persoanele condamnate se pot oferi voluntari şi pot presta o activitate în interesul comunităţii şi se instituie obligativitatea eliberării condiţionate numai din regimurile deschis sau semideschis.

Patronii de firme care angajează şomeri din categoria absolvenţilor, a persoanelor cu vârstă de peste 45 ani sau unici susţinători din familii monoparentale sunt obligaţi să îi păstreze în muncă doar pentru o perioadă de 1,5 ani (anterior, perioada pentru absolvenţi au fost de 3 ani, respectiv de 2 ani pentru cealaltă categorie).
Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii care încadrează în muncă pe durata nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau şomeri cu vârste peste 45 de ani ori unici susţinători de familie primesc, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, o sumă lunară echivalentă cu un salariu minim brut pe ţară.

Sursa: hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate