Actualitate
Proiecte pentru sprijinul şomerilor şi al agricultorilor. Cursuri de calificare şi consiliere pentru beneficiari din Alba şi alte judeţe
Două proiecte menite să conducă la combaterea șomajului şi a inactivității grupurilor de persoane cu o situație dificilă pe piața muncii, dar şi de promovare a măsurilor active de ocupare în zonele rurale vor fi prezentate, la sfârşitul acestei săptămâni, la Alba Iulia. Iniţiativele, ce au beneficiar de finanţare cu fonduri europene, au oferit posibilitatea unor beneficiari din Regiunea Centru să-şi perfecţioneze competenţele, pentru a găsi mai uşor un loc de muncă. Unii dintre aceştia au şi reuşit să se angajeze, iar alţii vor merge în vizită de studiu în Italia.
Conferinţele de diseminare a rezultatelor celor două proiecte se vor desfăşura vineri, 30 octombrie, la Alba Iulia.
Primul proiect, „Standarde ocupaţionale în muncă, educaţie şi reorientare – SOMER”, finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară nr.5 – Promovarea măsurilor active de ocupare, Domeniul major de intervenţie 5.1: „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare” şi derulat de DAD Expertise SRL în parteneriat cu Lotus B&B SRL şi LTL Documentary SRL, a fost implementat în perioada 1 aprilie 2014 – 30 octombrie 2015.
Pe parcursul a 19 luni, proiectul a vizat promovarea unor intervenții integrate cu caracter activ, preventiv, inovativ si flexibil, menite să conducă la combaterea șomajului si a inactivității grupurilor de persoane cu o situație dificilă pe piața muncii, precum șomerii tineri, persoanele în căutarea unui loc de muncă şi șomerii de lungă durată.
Aplicaţia, cu o valoare totala de 1.828.679 lei, a beneficiat de o finanțare nerambursabilă acordată din bugetul de stat şi Uniunea Europeană prin Fondul Social European de 1.737.000 lei, diferenţa de 91.679 lei reprezentând contribuţia proprie a SC DAD Expertise SRL şi a partenerilor din proiect.
Proiectul s-a adresat unui număr de 314 de persoane, care au fost informate şi consiliate profesional. În urma acestei consilieri şi a planurilor de acţiune, din totalul celor 314 de persoane, 287 de persoane au beneficiat de cursuri gratuite de formare profesională în următoarele domenii: inspector sănătate şi securitate în muncă, manager proiect, agent vânzări, lucrător în comerț, operator procesare texte şi imagini, competenţe comune antreprenoriale, comerciant vânzător mărfuri alimentare, ghid de turism, administrator pensiune turistică, operator introducere, validare şi prelucrare date, iar, ca urmare a obținerii de noi calificări si specializări, 35 de persoane aflate în șomaj, au ocupat un loc de muncă.
Al doilea proiect, „Servicii de Pregătire şi Orientare în Rural – SPOR”, finanţat de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară nr.5 – Promovarea măsurilor active de ocupare, Domeniul major de intervenţie 5.2: „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă”, a fost implementat din 1 aprilie 2014 şi se derulează până în 30 noiembrie, de către DAD Expertise SRL în parteneriat cu Fundația Romtens.
Pe parcursul a 20 luni, proiectul şi-a propus promovarea unor intervenții integrate cu caracter activ, inovativ şi flexibil, menite să conducă la facilitarea accesului pe piața muncii în domenii non-agricole, a persoanelor din mediul rural, inactive sau ocupate în agricultura de subzistenţă.
Aplicaţia, cu o valoare totala de 2.081.366 lei, beneficiază de o finanţare nerambursabilă acordată din Bugetul de Stat si Uniunea Europeană prin Fondul Social European de 1.977.000 lei, diferenţa de 104.366 lei reprezentând contribuţia proprie a SC DAD Expertise SRL şi a partenerului din proiect.
Proiectul s-a adresat unui număr de 300 de persoane, care au fost informate şi consiliate profesional. În urma acestei consilieri şi a planurilor de acţiune, din totalul celor 300 de persoane, 173 de persoane au beneficiat de cursuri gratuite de formare profesională în următoarele domenii: bucătar, lucrător în comerț, competenţe antreprenoriale, agent vânzări, inspector resurse umane, operator procesare texte şi imagini, inspector şi specialist sănătate şi securitate în muncă.
Cursurile s-au desfășurat în patru din cele şase județe ale Regiunii Centru. În noiembrie, ultima luna din proiect, vor fi finalizate ultimele 2 cursuri şi va fi efectuată o vizită de studiu în Italia, la care vor participa 10 manageri şi angajați, beneficiari de instruire în cadrul proiectului. Participanții vor urmări procesele de promovare a sănătății şi securității în muncă, în cadrul a cinci întreprinderi din mediul rural, având ca profile economice procesarea primară a produselor agricole, procesarea cărnii, procesarea lemnului şi industria manufacturieră.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News