Actualitate
Proiectul legii salarizării: Creşteri de venituri până la 65%. Care sunt majorările propuse, pe categorii de bugetari
Potrivit proiectului legii salarizării, elaborat de Ministerul Muncii, funcţionarii cu statut special, poliţiştii şi militarii vor avea cele mai mari creşteri de salarii anul viitor. În unele cazuri, veniturile vor creşte chiar şi cu 65%.
Cea mai mare creştere este prevăzută pentru personalul contractual din administraţia publică. Salariul va urca la 2.151 lei în 2017, de la 1.304 lei în luna mai 2016, dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma propusă de Ministerul Muncii.
Personalul din Apărare şi Ordine Publică va avea o majorare de 58,4%. Astfel salariul de bază mediu al personalului militar, poliţiştilor, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare ar putea creşte în 2017 la aproape 2.450 lei, de la 1.546 lei.
Angajaţii care lucrează în domeniul asistenţei sociale ar putea beneficia de a treia cea mai mare creştere medie salarială anul viitor, de 57,2% la 2.141 lei.
Personalul didactic din învăţământul preuniversitar va beneficia de o majorare a salariului de bază mediu cu 35,6%. Salariul de bază mediu al educatorilor, învăţătorilor, profesorilor din gimnaziu, liceu şi şcoli postliceale va creşte la aproape 3.600 lei în 2017, de la 2.653 lei – în luna mai 2016.
Cea mai mică creştere salarială medie în 2017 e prevăzută pentru magistraţi şi personalul auxiliar din Justiţie. Salariul de bază mediu din 2017 al angajaţilor din Justiţie va creşte cu 12.8% până la nivelul de 6.284 lei, se arată în proiectul salarizării unitare.
Pentru profesorii din învăţământul universitar, creşterea salarială medie prevăzută pentru anul 2017 este de 17,4%, iar pentru angajaţii din Cercetare – majorarea propusă de Ministerul Muncii e de 18,3%.
Reamintim că reprezentanții Executivului au discutat luni, în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT), cu partenerii sociali despre nivelul salariului minim în anul 2017 și au prezentat o serie de modificări propuse în proiectul de lege privind salarizarea unitară.
Guvernul a cerut partenerilor sociali, sindicate și patronate, ca în următoarele două săptămâni să înainteze propunerile lor privind stabilirea salariului minim brut garantat în plată pentru anul 2017, urmând ca până la finalul mandatului, Executivul să stabilească noul salariu minim, conform prevederilor legale.
Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a precizat că pentru stabilirea salariului minim sunt necesari mai mulți pași, primul fiind centralizarea propunerilor făcute de confederațiile sindicale și de cele patronale, iar ulterior va fi convocat un nou Consiliu Național Tripartit pentru a se ajunge la un consens.
În ceea ce privește proiectul de lege privind salarizarea unitară, ministrul muncii, Dragoș Pîslaru, a precizat că pentru a asigura rezolvarea tuturor inechităților salariale din sistemul public este nevoie de alocarea a 19,5 miliarde de lei până în 2022. Creșterea medie a salariilor plătite din fonduri publice va fi de 37,3 % corelată cu creșterea economică prognozată, iar raportul dintre salariul minim și cel maxim va fi redus la 1/13. De asemenea, ministrul a anunțat că proiectul prevede că cel mai mare salariu va fi al președintelui, dar și că salariul premierului va fi redus cu 300 de lei față de nivelul actual.
Proiectul prevede acordarea de sporuri pentru funcții greu ocupabile (30%), cum ar fi medicii și specialiștii din domeniul informatic, pentru a compensa situațiile în care recrutarea de personal este dificilă. De asemenea, documentul prevede acordarea de sporuri de performanță în limita a 5% din buget.
surse: digi24.ro, gov.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News