Actualitate
Propunere la Ministerul Agriculturii: Produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti vor avea logo special
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale a emis un proiect de ordin prin care reglementează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti, în vederea înregistrării în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate (R.N.R.C.). Acesta prezintă condiţiile în care pot înregistra aceste tipuri de produse, cu un logo special.
Potrivit proiectului de ordin, reţeta consacrată românească reprezintă produsul alimentar românesc fabricat cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a actului normativ. La baza atestării unui produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti sunt următoarele elemente: nume produs, descrierea materiilor prime şi a ingredientelor folosite, reţeta consacrată, schema tehnologică, descrierea procesului tehnologic, descrierea indicatorilor de calitate: senzoriali, fizico-chimici, microbiologici; elemente specifice privind ambalarea şi etichetarea produsului alimentar; condiţii de depozitare şi transport; proceduri şi metode de control.
Aceste produse vor avea cod produs alimentar – număr de identificare a codului categoriei produsului, a codului produsului şi a operatorului din sectorul alimentar.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale certifică faptul că produsul alimentar respectă reţeta consacrată românească, printr-un atestat.
Produsele se înregistrază, voluntar, în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate (R.N.R.C.) – registru gestionat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care conţine: denumirea operatorului din sectorul alimentar, datele de identificare şi de contact ale acestuia, denumirea produsului alimentar atestat, numărul atestatului din R.N.R.C.
R.N.R.C. este înfiinţat şi administrat de Direcţia Generală Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Tot Direcţia întocmeşte lista reţetelor consacrate româneşti, pe baza propunerilor organizaţiilor profesionale din domeniu, pentru fiecare categorie de produs, pe care o publică pe site-ul MADR, însoţită de documentaţia tehnică.
Lista reţetelor consacrate româneşti se actualizează periodic, la interval de 6 luni, pe baza propunerilor operatorilor din sectorul alimentar, însoţite de documentaţiile tehnice, care se aprobă de Direcţia Generală Industrie Alimentară.
Comisia tehnică de validare a produselor tip reţetă consacrată este alcătuită din 2 reprezentanţi ai structurilor de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi 3 reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.
Logo-ul reţetă consacrată reprezintă simbolul care figurează pe etichetele produselor alimentare obţinute conform unei reţete consacrate româneşti care se comercializează sub o denumire înregistrată în R.N.R.C.
Operatorul din sectorul alimentar care doreşte să se înscrie în R.N.R.C., trebuie să depună la direcţia pentru agricultură judeţeană în raza căreia se realizează produsul alimentar, următoarele documente, în 3 exemplare: opis cu documentele depuse; cererea tip pentru înregistrare în R.N.R.C. pe cod categorie şi cod produs; dovada că operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea unui produs alimentar după o reţetă consacrată românească, este autorizat/înregistrat conform cerinţelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; contractul de prestări servicii cu un laborator autorizat, de terţă parte; reţeta consacrată, fluxul tehnologic şi utilajele necesare fabricării reţetei; schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea reţetei; capacitatea de producţie a produsului reţetă consacrată, exprimată în kg/litri/zi; certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului; actul de identitate al solicitantului sau persoanei împuternicite, în copie.
Sursa: madr.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News