Actualitate
Propunere legislativă: Stingătorul de incendiu şi trusa medicală de maşină, neobligatorii. Motivația parlamentarilor
Lipsa sau expirarea trusei medicale și a stingătorului de incendiu dintr-un autovehicul ar putea să nu mai fie amendată, conform unei propuneri legislative inițiată de un grup de parlamentari.
Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost inițiată de un grup de senatori și deputați, printre care și senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș, fiind depusă la Senat în noiembrie 2015. În 17 decembrie 2015, propunerea a primit aviz favorabil de la de la Consiliul legislativ.
Documentul prevede modificarea articolelor din OUG nr. 195/2002, care se referă la fapte ce sunt prevăzute a fi sancționate cu amendă pentru lipsa sau expirarea trusei medicale și a stingătorului de incendiu, și suplimentar, păstrarea prevederilor privind obligativitatea prezenţei în autovehicul a tringhiurilor reflectorizante, adăugându-se obligativitatea prezenței în autovechicul a vestei reflectorizante.
Potrivit inițiatorilor, existența acestor amenzi era „irațională, inutilă și abuzivă”, atâta timp cât Codul penal și Codul civil prevăd deja fapte asemănătoare, precum lăsarea unei persoane fără ajutor în caz de dificultate, omisiunea de a da ajutorul necesar unei persoane aflate în dificultate sau de a anunța autoritățile, sau răspunderea delictuală.
„Obiectul acestei iniţiative îl reprezintă eliminarea amenzilor aplicate pentru lipsa sau expirarea trusei medicale şi a stingătorului de incendiu, şi nu clarificarea utilităţii acestor accesorii, care este extrem de rară, în majoritatea cazurilor inutilă, iar în opinia specialiştilor pot cauza vătămări coporale şi pericole pentru viaţă, atunci când sunt utilizate de neprofesionişti în medicina de urgenţă”, susţin inițiatorii în expunerea de motive.
În expunerea de motive se precizează că trusa medicală, așa cum este concepută și omologată, „nu poate salva și nu a salvat nicio viață”.
„Poate fi folosită cel mult pentru pansarea unei zgârieturi. Ceea ce se află în trusa de prim ajutor omologată, nu le este de folos reanimatorilor profesioniști și cu atât mai puțin unor șoferi care nu au cunoștiințele teoretice și practice necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de accident major. Dotarea trusei de prim ajutor nu poate servi în cazul unui traumatism major, iar în cele minore se poate aștepta venirea salvării sau se pot utiliza mijloace improvizate sau dotări voluntare și nu impuse de lege”, mai susțin inițiatorii.
În ceea ce privește stingătoarele de incendii, inițiatorii susțin că în condiţiile producerii unui incendiu, pasagerii unui autoturism ar trebui să părăsească imediat vehiculul şi nu să piardă timp cu căutarea stingătorului, iar martorii trebuie să stea la distanţă, pentru a evita o eventuală explozie a rezervorului.
„Nu este rațional să fi amendat pentru lipsa unui stingător de mici dimensiuni, mai ales că, în niciuna din statele UE, nu este prevăzută obligativitatea posesiei acestuia”, se mai transmite în expunerea de motive.
Cât despre triunghiul reflectorizant și vesta reflectorizantă, senatorii susțin utilitatea lor pentru a semnaliza prezența unui automobil oprit sau avariat pe carosabil, și în plus, acestea nu expiră și nu pot furniza un pretext pentru eventualele abuzuri.
„Obligativitatea deținerii acestor mijloace de semnalizare este prevăzută în 9 din 14 state din UE”, mai transmit inițiatorii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News