Actualitate
Propunere MAI: Vânzătorul unei maşini trebuie să anunţe înstrăinarea autovehiculului în scris, în termen de cinci zile. Ce obligaţii ar avea cumpărătorul
Ministerul Afacerilor Interne propune reglementarea obligaţiilor ce le revin vânzătorilor şi cumpărătorilor de maşini din punct de vedere administrativ, pentru a evita situaţiile în care cel care preia autovehiculul nu-l înmatriculează în timp util. Mai multe persoane au fost nevoite să apeleze la acţiuni în instanţă pentru a dovedi că într-adevăr au vândut maşina şi prin urmare nu ar trebui să mai plătească amenzi ori taxe pentru aceasta, însă de multe ori, şi din cauza faptului că nu există o bază de date comună între poliţie, taxe locale şi înmatriculări, fostul proprietar a rămas cu situaţia nerezolvată.
Această situaţie este descrisă şi în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, propus de MAI şi pus în dezbatere. Se arată că, în prezent, nu este prevăzută o sancţiune concretă pentru neîndeplinirea obligaţiei de a transcrie dreptul de proprietate asupra unui vehicul în termenul de 30 de zile de la încheierea actului translativ de proprietate. În practică, neîndeplinirea acestei obligaţii de către cumpărători tinde să devină un fenomen, fiind prejudiciat atât interesul public, cât şi cel al persoanelor implicate (vânzătorul). Reglementarea actuală este deficitară şi creează un dezechilibru major între vânzătorul unui vehicul şi cumpărătorul acestuia în cazurile (foarte frecvente) în care cel din urmă nu îşi îndeplineşte obligaţia legală de a efectua demersurile necesare transcrierii transmiterii dreptului de proprietate. Vânzătorul este complet expus în faţa relei credinţe a cumpărătorului, fără niciun mijloc legal de a se apăra, cu consecinţe care sunt inclusiv de natură patrimonială, se menţionează în actul normativ.
Astfel, la Articolul 11, se propun următoarele precizări:
În cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, noul proprietar este obligat să solicite autorităţii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate şi emiterea unui nou certificat de înmatriculare în termen de 60 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
Fostul proprietar are obligaţia de a notifica autorităţii competente, în scris, înstrăinarea vehiculului, în termen de 5 zile lucrătoare de la data transmiterii dreptului de proprietate, urmând ca aceasta să facă menţiunea corespunzătoare în evidenţe şi să înscrie noul proprietar ca utilizator al vehiculului.
Notificarea înstrăinării se face prin declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte datele de identificare ale noului proprietar, însoţită de copia actului translativ de proprietate şi de copia documentului eliberat de organul fiscal al administraţiei publice locale care confirmă radierea de pe rolul fiscal al fostului proprietar.
În situaţia în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut, operează de drept suspendarea înmatriculării vehiculului.
În cazul în care, până la transcriere, intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate, termenul curge de la data primei transmiteri.
De la data efectuării menţiunii, la solicitarea instituţiilor interesate cu privire la deţinătorul/utilizatorul vehiculului, autoritatea competentă transmite acestora datele noului proprietar.
În cazul contractelor de leasing financiar, comunicarea este efectuată de către societatea de leasing financiar.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News