Actualitate
PROTECŢIE pentru profesorii din şcoli şi licee şi drept de a aplica sancţiuni disciplinare. Ce prevede un proiect depus la Senat
Profesorii din învăţământul preuniversitar s-ar putea bucura de protecţie juridică, ar avea dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare, iar pedepsele pentru agresarea lor ar urma să crescă, potrivit unei propuneri legislative privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, depusă la Senat.
Propunerea legislativă privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu a fost înregistrată la Senat joi, 31 martie.
„Internetul e plin de articole şi chiar filme în care sunt prezentate asemenea incidente: elevi care îşi umilesc în faţa clasei profesorii, alţii care îi înjură de mama focului sau îi iau de-a dreptul la pumni. Până în 1989, adică în plin regim totalitar, un asemenea incident era de neconceput, iar atunci când totuşi, aşa ceva se întâmpla într-un oarecare colţ al ţării, urmările erau drastice pentru elevul în cauză. Până şi în anii negri ai dictaturii, dascălul era respectat, iar demnitatea lui era apărată”, a explicat în expunerea de motive inițiatorul proiectului, senatorul Șerban Nicolae.
Potrivit propunerii legislative, personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control din învăţământul preuniversitar este „învestit cu exerciţiul autorităţii publice” în limita competenţelor stabilite prin Statutul personalului în învăţământ.
„În sistemul național de învățământ se constată o lipsă de protecție juridică a cadrelor didactice față de hărțuirea și agresiunile venite din partea elevilor, părinților sau reprezentanților legali ai acestora”, mai transmite inițiatorul.
Astfel senatorul vrea să impună „respect şi consideraţie” faţă de cei din învăţământul preuniversitar, „un climat de ordine, disciplină şi respect”, „dreptul de a aplica sancţiuni disciplinare” potrivit regulamentului fiecărei unităţi de învăţământ, „protecţie juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor” şi sprijin de la autorităţi pentru „asigurarea consideraţiei şi respectului cuvenit funcţiei”.
Iniţiatorul mai prevede în proiect că „faptele sesizate în scris de personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, se prezumă a fi reale până la momentul demonstrării situației contrare”.
De asemenea, propunerea legislativă introduce pedepse mai mari pentru agresiuni sau omor comise împotriva unui cadru didactic preuniversitar aflat în exercitarea funcţiei sau în legătură cu aceasta. Limitele pedepselor în aceste cazuri se majorează cu o treime faţă de cele prevăzute în legea în vigoare. Reglementările referitoare la pedepse protejează şi membrii familiilor cadrelor didactice.
„Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor se serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”, prevede articolul 5 al propunerii legislative.
Proiectul mai stabilește că „săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control ori asupra bunurilor acesteia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime”.
Potrivit inițiatorului, este necesară această schimbare legislativă pentru că „realitatea ultimilor ani a demonstrat scăderea tot mai accentuată a respectului acordat corpului profesoral de căre elevi şi părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora”. Senatorul citează, în expunerea de motive, un studiu „efectuat anii trecuţi pentru Ministerul Educaţiei”, care arată că peste 70.000 de profesori au fost agresaţi cel puţin o dată. Din studiul invocat mai reiese că 2.400 de copii au recunoscut că şi-au jignit profesorii, iar aproape 200 au recunoscut că i-au lovit.
Proiectul de lege se află în dezbatere publică pe site-ul Senatului, aceasta fiind prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News