Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

PSD, doi ani de PUTERE: Ce s-a PROMIS și ce s-a FĂCUT de când partidul lui Dîrzu și Potor CONTROLEAZĂ Parlamentul


Publicat

IMG_0123 La doi ani de când PSD a câştigat puterea după alegerile parlamentare din 2012, majoritatea promisiunilor de campanie au rămas doar la stadiu de proiect. Pe atunci parte a Uniunii Social-Liberale, social-democraţii au avut o majoritate zdrobitoare, de 70%. Votul românilor aproape că a scos din Parlament fostul partid de guvernământ, PDL şi doar o scăpare a legii le-a permis democrat-liberalilor să obţină mandate. Doi ani, au controlat parlamentul, au putut schimba ” legi nedrepte”, au putut să creeze un cadru legislativ care să dea speranțe românilor. Au avut acces la toate butoanele. Au avut guvern și parlament. N-au reușit. Nici PSD Alba nu a reușit să bifeze reușite din lista promisiunilor făcute electoratului care i-a trimis pe candidații Ioan Dîrzu și Călin Potor, în Parlament.

USL a lansat în campania electorală din 2012 șapte programe constituind viziunea despre economie, educație, administrație, agricultură, turism, mediu si energie. Printre promisiuni s-au aflat unui milion de noi locuri de muncă şi introducerea impozitului diferențiat.

A avansat promisiunea de a face un milion de noi locuri de muncă, astfel încât numărul de angajati să devină cel puțin egal cu numărul de pensionari, promițând, totodată, o creştere economică de 4% anual. FMI a înrăutăţit însă în această toamnă prognoza de creştere economică pentru România: estimează doar 2,4% până la sfârşitul acestui an, faţă de 2,8% cât estima în iunie. În 2013, aceasta a fost de 3,5%, potrivit INS. În Alba Ioan Dîrzu a promis electoratului 4000 de locuri de muncă.

A promis reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a păţii CAS datorate de angajatori pentru un an, precum si zero taxe pentru angajarea în regim part-time și creşterea salariului minim pe economie la 800 lei/lună.

A promis că va păstra plafonul de 16% şi va introduce impozitul diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilități fiscale, astfel: cota 8% – până la 800 lei/lună, cota 12% – de la 800 lei/lună până la 1600 lei/lună și cota 16% – pentru ce depăşeşte 1600 lei lună.

Reducerea CAS şi impozitul diferenţiat au fost incluse în Strategia fiscal-bugetară 2014-2016 a Guvernului, postată pe site-ul Ministerului Finanţelor în primăvara anului trecut şi aprobată tot în 2013 de Guvern şi Parlament. Reducerea CAS cu 5% a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2014, însă beneficiile au fost mai degrabă pentru angajatori decât pentru salariaţi. Salariul minim pe economie a ajuns la 900 de lei pe lună şi de anul viitor se anunţă alte creşteri, însă un grup de profesori, economişti, antreprenori şi manageri arată, într-o scrisoare deschisă adresată Preşedinţiei şi Guvernului de ce creşterea acestuia este destructivă pentru economie.

A mai promis că TVA va reveni la 19% și deduceri de impozite la jumătate din plata pentru pensie privată şi asigurări private de sănătate, cu plafon stabilit. Reducerea TVA este încă la nivel de plan.

De asemenea, a mai promis că va introduce cota redusă de TVA la producția de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte și legume (TVA 24%, din care 9% către buget si 15% dedus producătorului). A fost aplicată doar reducerea TVA de 9% la pâine, anul trecut. Producătorii cer încă aceleaşi măsuri pentru carne, lapte şi legume.

A mai promis că va acorda și un card de credit pentru IMM-uri cu valoare cuprinsă între 5.000 si 100.000 de euro și că va capitaliza CEC si Eximbank.

Viziunea asupra guvernării, în domeniul economic, cuprindea și plafonarea împrumuturilor guvernamentale pe piața internă. De asemenea, contractarea unor împrumuturi externe nu se va mai face decât pentru investiţii.

Totodată, a promis să restructureze ANAF, Garda Financiară și Vama și să desființeze 6.000 de posturi numite politic în perioada 2009-2010. ANAF s-a reorganizat în structuri regionale şi antifraudă (1900 de salariaţi în opt regionale antifraudă; au „target de 500 milioane de euro până la sfârşitul anului). Procesul de reformă continuă la inspecţia fiscală şi la administrarea fiscală (portofoliu de administrare contribuabili mari şi mijlocii). Vor fi create structuri teritoriale cu circa 200 de angajaţi care vor verifica marile averi, de la 1 ianuarie 2015.

A mai promis că va plafona cheltuielile cu bunurile si serviciile la minus 50% din valoarea actuală, să adapteze acordul actual cu FMI și să negocieze în 2013 un nou acord cu FMI.

O altă promisiune este construirea a 1.200 de km de autostradă până în 2020. Din decembrie 2012 până în prezent s-au inaugurat 172 kilometri de autostradă. În 2015 CNADNR a planificat deschiderea a 17 kilometri de autostradă.

Pe de altă parte, şi-a propus să desfiinţeze Ministerul Dezvoltării, având în vedere ca din 2012 se realizează trecerea de atribuţii şi de competenţe de la Guvern către regiuni.

Şi-a propus, de asemenea, să comaseze terenurile agricole şi să realizeze gratuit cadastrul pentru acestea.

Prima întabulare gratuită- o promisiune a USL la inițiativa parlamentarilor de Alba, Ioan Dîrzu (PSD) și Teodor Atanasiu (PNL). Legea nu a trecut fiind respinsă de parlamentarii PSD.

potorCe a promis în 2012 Călin Potor, deputat și vicepreședinte PSD Alba

”Avem nevoie de locuri de muncă. Foarte multe locuri de muncă, pentru că mii de oameni sunt şomeri şi se văd puşi în imposibilitatea de a-şi întreţine familiile. Nu este normal să se întâmple aşa. Nu contează a cui este vina, dacă există o vină, că în colegiul meu şomajul a ajuns la un nivel alarmant”, spunea acum doi ani candidatul Călin Potor angajându-se în fața electoratului că va crea 4000 de noi locuri de muncă în județul Alba.

”O parte din aceste locuri de muncă se vor crea prin implementarea programului de reabilitare termică a locuinţelor, reabilitarea termică a locuinţelor şi instituţiilor publice din Alba Iulia, Ciugud, Daia Română, Berghin şi Ohaba va duce la apariţia de locuri de muncă în zonă şi la creşterea confortului cetăţenilor”.

Alte promisiuni care au rămas doar  în mintea electoratului:

– Continuarea proiectului „Alba Iulia – Capitală Culturală Europeană 2020”. ”Pentru că este un proiect realizabil, care va crea 3.500 de locuri de muncă şi va atrage investiţii de 300 de milioane de euro.

– Transformarea interiorului Cetăţii  în campus universitar.

– Sala Polivalentă. ”Este nevoie de o sală polivalentă şi ea se va face”.

Aflat la al doilea mandat de deputat, Călin Potor și-a asigurat electoratul că își va face datoria față de el în continuare, așa cum a făcut și în mandatul precedent. Adică, „va semnala problemele oamenilor în Parlament”.

„Eu, în calitate de parlamentar o să preiau toate nemulțumirile și problemele cetățenilor, pe care voi încerca să le solutionez cât mai rapid cu putință. Românii se pot adresa, ca și până acum, deputatului Călin Potor, pentru a semnala problemele cu care se confruntă în raport cu instituțiile statului: abuzuri, profesionalismul funcționarilor, practic tot ce ține de activitatea acestor instituții în relația cu cetățenii. Ca dovadă a faptului că am fost în slujba cetățenilor stau cele 400 de întrebări și interpelări adresate Guvernului României, ministerelor, precum și altor instituții ale statului. Aceste întrebări și interpelări au venit ca urmare a nemulțumirilor cetățenilor. Așa voi face și în mandatul 2012-2016. Voi semnala toate nemulțumirile și problemele oamenilor pentru ca instituțiile cu atribuții să le remedieze. Nu e suficient să știm că există o problemă, trebuie să și facem tot ce ne stă în putință pentru a o rezolva”, a declarat Potor în 27 noiembrie, într-un ziar local.

dirzu Ce a promis Ioan Dîrzu, deputat și președinte PSD Alba

Ioan Dîrzu este încă unul dintre cei doi parlamentari noi de Alba.În 2012, și-a câștigat locul în Camera Deputaților asigurându-i pe alegători că „nu promitem decât ceea ce putem să facem”. Prin această sintagmă frumos asortată campaniei electorale, el se referea că promite să aducă fonduri în zona munților Apuseni, să creeze de locuri de muncă, acces la servicii de sănătate de calitate și îmbunătățirea infrastructurii (drumuri, apă și canal).

În luna iunie 2013, Dîrzu a facilitat o campanie de consultații oftalmologice gratuite în Apuseni, suspectată de Opoziție ca fiind o sinecură, pentru „îmbogățirea unor firme ce vor vinde moților ochelari scumpi după ce îi vor consulta gratuit”.

În septembrie, a semnat o scrisoare publică deschisă, prin care propunea formarea unei comisii parlamentare care să analizeze situația zonei Roșia Montană și a proiectului minier.

La niciuna dintre cele patru promisiuni făcute în campania electorală din 2012, încă nus au văzut  rezultate. Dîrzu a promis abatoare pentru sacrificarea animalelor în Apuseni, centrele de colectare a laptelui pentru crescătorii de bovine, o Ambasadă a Moților la Bruxelles sî câteva mii de noi  locuri de muncă Toate promosiunile, sunt  „în lucru”, sunt toate „realizabile”, potrivit lui Dîrzu, de aproape un an de zile nu a mai dat detalii despre modul în care se lucrează la aceste proiecte. A cincea mare promisiune care se referea la gratuitatea primei întabulări a fost picată definitiv în parlamentul unde PSD deține majoritatea împreună cu aliații săi PC și UNPR.

Pentru abatoarele şi centrele de colectare a laptelui, pe care le-a promis moților în campania electorală, Dîrzu spunea, în decembrie 2013, cănu s-au găsit investitori, dar PSD poate oferi consultanță celor interesați să investească în zonă. Iar în 2014 situația nu s-a schimbat.

Promisiunea înființării unei Ambasade a Moților de la Bruxelles a fost readusă în discuție de eurodeputatul Victor Negrescu, după ce acesta a reușit după retragerea unui alt candidat să intre în parlamentul european.  Negrescu- deține și funcția de vicepreședinte al PSD Alba. El a preluat  promisiunea deputatului Dîrzu și a promis că o va duce la îndeplinire. Doar zona de reprezentare a ”ambasadei” a suferit schimbări în funcție de județul în care europarlamentarul și-a făcut birouri. Astfel la Reșița, Negrescu a declarat că va face o ”Ambasadă” a Transilvaniei și Banatului la Bruxelles , iar la Arad că va face doar o ”Ambasadă” a Transilvaniei.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. gerila

  marți, 09.12.2014 at 08:55

  Ii ok.inainte de culcare, cu un pahar cu lapte

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Patinoar, brad și luminițe ”de criză”, în această iarnă, la Alba Iulia. Fără tonete cu vin fiert și mâncare în Piața Cetății

Publicat

brad

Vor fi luminițe și brad în Piața Cetății din Alba Iulia în acest an, denia, dioramă cu nașterea Domnului Iisus și Moș Crăciun. Nu nu vor mai fi însă tonetele cu vin fiert , cafea și placinte, ca în anii trecuți. 

Iubitorii de patinaj din Alba Iulia vor putea și ei să se bucure în această iarnă de un patinoar artificial care va fi amenajat într-un alt loc din Cetatea Alba Carolina.

Primarul Gabriel Pleșa a declarat pentru Alba24.ro că patinoarul nu va fi amplasat în Piața Cetății ca în anii trecuți ci în șanțurile din latura Vestică a Cetății Alba Carolina, sub podul de lemn de la Poarta IV.

” Cam din 10 decembrie va fi pus în funcțiune, dacă nu se întâmplă ceva grav ( nr. cu evoluția COVID -19)” a declarat primarul, precizând că nu va fi nevoie ca amplasarea patinoarului să fie supusă aprobării în Consiliul Local.

Orarul de funcționare al patinoarului va fi de la 12:00 la 20:00. ”Patru ore va fi liber între orele 12:00-16:00 și patru ore cu taxa de la 16:00-20:00. Primăria nu va plăti chirie ci numai curentul și apa consumată .” a mai precizat primarul.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Marius Hațegan, CJ Alba: În 3 decembrie se deschide oficial lotul 1 din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia. VIDEO

Publicat

Lotul 1 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda, între Sebeș și Alba Iulia, se va deschide oficial în data de 3 decembrie, a anunțat sâmbătă seara vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit acestuia, lucrările sunt finalizate, iar deschiderea este programată în data de 3 decembrie.

„Aviz cârcotașilor. Așa cum am promis se deschide autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, între Sebeș și Alba Iulia. Lucrările sunt finalizate, deschiderea oficială în data de 3 decembrie. Ce nu a făcut PSD în 5 ani a făcut PNL în 5 luni”, a scris vicepreședintele CJ Alba, pe pagina de Facebook.

„La Sebeș legătura cu DN1 și implicit cu autostrada A1 se va face prin sensurile giratorii existente, prin intermediul bretelelor mici, 5 și 6. Nodul rutier Alba Iulia Sud va fi finalizat complet și se va putea circula normal până la Alba Iulia Nord”, au precizat reprezentanții PNL Alba, pe rețeaua de socializare.

Reamintim faptul că CNAIR împreună cu constructorul lotului 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda au pregătit inițial deschiderea tronsonului între Lancrăm și Alba Iulia până pe data de 1 Decembrie. Reprezentanții companiei au transmis în urmă cu o săptămână că deschiderea circulației ar putea fi amânată doar de vremea rea, respectiv în situația în care va interveni un îngheț.

17 km la care se lucrează de 6 ani

Contractul pentru realizarea celor 17 km de autostradă, între Lancrăm (Sebeș) și Pârâul Iovului a fost semnat în 2014, valoarea acestuia fiind de 541.73 mil lei (fără TVA).  Constructorul Impresa Pizzarotti a început lucrările în luna decembrie.

Asociația Pro Infrastructura nota la mijlocul lunii noiembrie 2020 că „la nodul rutier Sebeș constructorul este concentrat pe cele 2 bretele scurte care se conectează la sensurile giratorii ale nodului existent și prin care s-ar putea deschide traficul rutier pe autostradă în ambele sensuri”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

15 companii au depus oferte pentru tronsonul de 35,7 km din Autostrada Sibiu- Pitești, în valoare de 5,3 de miliarde de lei

Publicat

15 companii de construcții și asocieri au depus oferte pentru construcția unui tronson de 35,7 km din Autostrada Sibiu- Pitești. Compania Națională de Administrare a Infrasctucturii Rutiere (CNAIR) anunță că  a avut loc depunerea ofertelor pentru procedura de atribuire a contractului ,,Proiectarea şi Execuţia Autostrăzii Sibiu – Pitesti, Sectiunea 3 : Cornetu – Tigveni”.

Valoarea estimată a contractului este de 5.324.779.469,00 Lei fără TVA.

Citește și Marius Hațegan, CJ Alba: În 3 decembrie se deschide oficial lotul 1 din Autostrada A10, între Sebeș și Alba Iulia. VIDEO

Durata contractului este de: 14 luni perioada de proiectare, 59 luni perioada de execuţie şi 60 luni perioada de garanţie a lucrarilor. Traseul are o lungime de 37.4 km și va avea 95 de poduri și pasaje, un tunel cu două galerii independente în lungime de 1.7 km/ galerie, două noduri rutiere și un ecoduct.

Potrivit CNAIR Până la termenul limită au depus oferte următorii agenți economici:

 1. ASOCIEREA STRABAG SRL -ACCIONA CONSTRUCCION SA)
 2. ASOCIEREA AKTOR SOCIETATE TEHNICA ANONIMA (AKTOR S.A.) – RIZZANI DE ECCHER SA
 3. ASOCIEREA ASTALDI SPA – TANCRAD SRL
 4. . IMPRESA PIZZAROTTI & C SPA
 5.  TERNA TOURIST TECHNICAL AND MARITIME SOCIETE ANONYME
 6.  CHINA CIVIL ENGINEERING CONSTRUCTION CORPORATION (CCECC) – CHINA RAILWAY 14TH BUREAU GROUP CO LTD
 7.  CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LTD- DIMEX-2000 COMPANY S.R.L.
 8.  CHINA STATE CONSTRUCTION ENGINEERING CORPORATION LTD
 9.  HUNAN PROVINCIAL COMMUNICATIONS PLANNING, SURVEY & DESIGN INSTITUTE CO., LTD
 10.  KOLIN INSAAT TURIZM SANAYI VE TICARET A.S.
 11. MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S. – OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. – YAPI MERKEZI İNŞAAT VE SANAYI A.Ş. – GÜLERMAK AĞIR SANAYI İNŞAAT VE TAAHHÜT A.Ş.
 12. MAPA INSAAT VE TICARET ANONIM SIRKETI – CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.
 13.  POWER CONSTRUCTION CORPORATION OF CHINA LIMITED – OZGUN INSAAT TAAHHUT SANAYI VE TICARET LTD. STI. – POWERCHINA ROADBRIDGE GROUP CO., LTD
 14.  REC ULUSLARARASI İNŞAAT YATIRIM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ – ONUR TAAHHUT TAŞIMACILIK INŞAAT TICARET VE SANAYI A.Ş.
 15.  TEKFEN İNŞAAT VE TESISAT A.Ş. (TEKFEN CONSTRUCTION & INSTALLATION CO., INC.) – DOGUS INSAAT VE TICARET A.S

Valoarea estimată a contractului este de 5.324.779.469,00 Lei fără TVA.

Durata contractului este de: 14 luni perioada de proiectare, 59 luni perioada de execuţie şi 60 luni perioada de garanţie a lucrarilor.

Traseul are o lungime de 37.4 km

Sursa de finanțare: Fonduri Europene Nerambursabile.

Principalele lucrări ale acestei secţiuni sunt:
• 95 de poduri și pasaje
• Tunel cu două galerii independente în lungime de 1.7 km/ galerie
• Nod rutier Cornetu și Nod rutier Văleni
• Ecoduct în zona localităţii Călineşti

Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentațiilor de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Îndrumări electorale interbelice: În cabină separată, cu ștampila apăsată pe roată, cu vot secret, liber, nesilit şi necontrolat

Publicat

Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale a publicat pe o rețea de socializare o imagine cu „îndrumări” electorale din perioada interbelică. Prin acestea, cetățenii erau sfătuiți cum să procedeze în timpul alegerilor desfășurate duminica, cum să folosească ștampila în cabină și cum să procedeze mai apoi cu buletinul de votare. 

„Votarea de Duminică va avea loc în sala „Caragiale” și va dura de dimineața dela ora 8, până seara la ora 8. Avem vreme să mergem și la biserică și să și votăm!

Votarea se face tot în baza Cărții de alegător, ori de alegătoare, cu care ați votat la consiliul județian și tot în acelaș mod: în cabină separată, cu ștampila apăsată pe roată, cu vot garantat secret, liber, nesilit și necontrolat de nimenea.

După apăsarea ștampilei, să împături buletinul de votare așa, ca chipul ștampilei rămas pe roată, să ajungă dinlăuntru și apoi să ieși din cabină și să dai buletinul astfel împăturat dlui judecător. Președintele alegerii în Alba – Iulia va fi dl.: Dr. Iosif Felner”, se precizează în „îndrumările” pubilicate pe rețeaua de socializare Facebook.

„Vă rugăm să remarcaţi cum votul <secret, liber, nesilit și necontrolat de nimenea> merge mână în mână cu aplicarea ştampilei pe roată”, au scris reprezentanții Direcției Județene Alba a Arhivelor Naționale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate